2014'DE 41 KİŞİ VEREM TEDAVİSİ GÖRDÜ !

Sağlık 07.01.2015 - 20:25, Güncelleme: 31.05.2021 - 18:15
 

2014'DE 41 KİŞİ VEREM TEDAVİSİ GÖRDÜ !

Verem Savaş Dispanseri Başhekimi Şeyma Şen Verem hastalığı ile ilgili önemli bilgiler verdi. Şen 2014 yılında 41 vatandaşın verem hastalığı sebebi ile dispansere mracaat ettiğini ve bu hastaların 12 tanesinin tedavisinin tamamlandığını söyledi.

Verem hastalığı ile ilgili bilgi veren Şen "Veremle ilgili halk içinde çok yanlış bilgiler var. Verem kanla bulaşmaz. Nefes ile bulaşır bu yüzden hastaların kesinlikle maske kullanmaları gerekir. Ayrıca sadece akciğer veremi yoktur. Beyin, rahim, böbrek veremleri de vardır" dedi.  VEREM NEDİR? Verem enfeksiyonu hakkında bilgi veren Şen "mikrobun vücuda girmesinden sonra 8-10 haftata teberkülin deri testinin pozitifleşmesi ile kendini gösterir. Bu bir hastalık durumu değildir. Vücut direnci düşünce mikrop çoğlarak hastalnamya yol açabilir. Verem enfeksyonu olan insanların yaklaşık yüzde onunda yaşamlarının bir bölümünde verem hastalığı gelişebilir. Vücut direncini kıran hastalıklar şeker, böbrek, bazı kanserler, ilaç ve alkol bağımlılığı, sigara, madenci ve diğer kronik hastalıklardır. Klinik bulguların ortaya çıktığı duruma verem hastalığı denir" dedi. VEREMİN BELİRTİLERİ NELERDİR? Verem hastalığının belirtileri konusunda bilgi veren Şen "Genel yakınmalar halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, çocuklarda kilo almama, gece terlemes. Solunum sistemi yakınmalar da öksürük, balgam, öksürükle kan tükürme, göğüs ağrısı ve nefes darlığı. Gırtlar veremi ses kısılması yapabilir. Ayrıca antibiyotik tedavisi almış olmasına rağmen klinik yanıt alınamayan öksürükte verem hastalığından şüphelenmek gerekir" dedi.  VEREMİN TEDAVİSİ NASIL YAPILIR? Veremin tedavisinin olduğunu belirten Şen "Toplum Sağlığı Merkezi Verem Savaş Dispanseri birimlerinde veremin teşhis ve tedavisi ücretsizdir. Veremin tedavisi standarttır. Tedavide genellikle iki ay dört farklı ilaçla, ve dört ay 2 ayrı ilaçla olmak üzere 6 aylık tedavi uygulanır. Tedavide kullanılan tüm ilaçlar ücretsizdir. Hastanın ilaçlarını içtiğinden emin olmak için her doz ilacı bir sağlık personelinin gözetiminde içirtmek en uygun yoldur. Buna doğrudan gözetimli tedavi denilir" dedi.
Verem Savaş Dispanseri Başhekimi Şeyma Şen Verem hastalığı ile ilgili önemli bilgiler verdi. Şen 2014 yılında 41 vatandaşın verem hastalığı sebebi ile dispansere mracaat ettiğini ve bu hastaların 12 tanesinin tedavisinin tamamlandığını söyledi.
Verem hastalığı ile ilgili bilgi veren Şen "Veremle ilgili halk içinde çok yanlış bilgiler var. Verem kanla bulaşmaz. Nefes ile bulaşır bu yüzden hastaların kesinlikle maske kullanmaları gerekir. Ayrıca sadece akciğer veremi yoktur. Beyin, rahim, böbrek veremleri de vardır" dedi. 
VEREM NEDİR?
Verem enfeksiyonu hakkında bilgi veren Şen "mikrobun vücuda girmesinden sonra 8-10 haftata teberkülin deri testinin pozitifleşmesi ile kendini gösterir. Bu bir hastalık durumu değildir. Vücut direnci düşünce mikrop çoğlarak hastalnamya yol açabilir. Verem enfeksyonu olan insanların yaklaşık yüzde onunda yaşamlarının bir bölümünde verem hastalığı gelişebilir. Vücut direncini kıran hastalıklar şeker, böbrek, bazı kanserler, ilaç ve alkol bağımlılığı, sigara, madenci ve diğer kronik hastalıklardır. Klinik bulguların ortaya çıktığı duruma verem hastalığı denir" dedi.
VEREMİN BELİRTİLERİ NELERDİR?
Verem hastalığının belirtileri konusunda bilgi veren Şen "Genel yakınmalar halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, çocuklarda kilo almama, gece terlemes. Solunum sistemi yakınmalar da öksürük, balgam, öksürükle kan tükürme, göğüs ağrısı ve nefes darlığı. Gırtlar veremi ses kısılması yapabilir. Ayrıca antibiyotik tedavisi almış olmasına rağmen klinik yanıt alınamayan öksürükte verem hastalığından şüphelenmek gerekir" dedi. 
VEREMİN TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?
Veremin tedavisinin olduğunu belirten Şen "Toplum Sağlığı Merkezi Verem Savaş Dispanseri birimlerinde veremin teşhis ve tedavisi ücretsizdir. Veremin tedavisi standarttır. Tedavide genellikle iki ay dört farklı ilaçla, ve dört ay 2 ayrı ilaçla olmak üzere 6 aylık tedavi uygulanır. Tedavide kullanılan tüm ilaçlar ücretsizdir. Hastanın ilaçlarını içtiğinden emin olmak için her doz ilacı bir sağlık personelinin gözetiminde içirtmek en uygun yoldur. Buna doğrudan gözetimli tedavi denilir" dedi.
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yenigolcuk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.