LASTİK İŞ

50 yıllık yönetmelikte ne değişti?

Sağlık 15.08.2013 - 17:07, Güncelleme: 31.05.2021 - 18:15
 

50 yıllık yönetmelikte ne değişti?

SGK malulen emeklilikle ilgili 50 yıllık yönetmeliği değiştirdi.

Malulen emeklilik, çalışanın sakatlanması veya tedavisi imkansız hastalık sebebiyle görevini yapamayacak duruma gelmesi halinde uygulanıyor. En az 10 yıl sigortalı olanlar veya başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malul olan çalışanlar bu haktan yararlanabiliyor. Sosyal Güvenlik Kurumu 1965 yılında yürürlüğe giren Maluliyet Tespit Yönetmeliği'ni değiştirdi. Resmi Gazete'de yayımlanan yeni yönetmelik 1 Eylül'de yürürlüğe girecek. MALULEN EMEKLİLİK KAPSAMI GENİŞLİYOR Yönetmelik malulen emeklilik kapsamını genişletiyor. Düzenlemeyle bazı kronik hastalıklar maluliyet kapsamına giriyor.  Yeni yönetmelik ile kemik iliği nakli olanlar hariç tüm organ nakilli hastalara maluliyet hakkı verildi. Kemik iliği naklinden itibaren ise hastalar 12 ay süreyle malul kabul edildi. Böbrek nakli sonrası uygulanan kontrol muayeneleri de kaldırıldı. Diyalize girmeyen kronik böbrek yetmezliği olan hastalara maluliyet hakkı getirildi. Yönetmelikte tüm kanser hastaları tanı aldıktan sonra tedavi süresi boyunca malul kabul edildi. TEDAVİSİ OLMAYAN GENETİK HASTALIKLAR LİSTEYE ALINDITedavisi olmayan ve kişinin çalışmasına imkan vermeyen genetik hastalıklar maluliyet listesine alındı. Şeker hastalığında, en az üç organının orta ve ileri düzeyde bozulması maluliyet kriteri olarak kabul edildi. Tedaviye dirençli ve bulaşıcılığı yüksek olan verem hastalarına 2 yıl süreyle maluliyet hakkı getirildi. Otizm gibi yaygın gelişim bozuklukları malul sayılma kriterlerine eklendi. Astım, KOAH ve uyku bozuklukları ile bazı kardiyolojik hastalıklarla ilgili yeni kriterler oluşturuldu. Solunum yetmezliği sebebiyle solunum cihazlarını sürekli kullanan hastalar bakıma muhtaç olarak kabul edildi. Yönetmelik, malullük başvurusu reddedilenlere tekrar başvuru hakkı getiriyor. Yeni yönetmeliğin yürürlüğe girmesiyle yaklaşık 5 bin sigortalının malul sayılması bekleniyor. 
SGK malulen emeklilikle ilgili 50 yıllık yönetmeliği değiştirdi.

Malulen emeklilik, çalışanın sakatlanması veya tedavisi imkansız hastalık sebebiyle görevini yapamayacak duruma gelmesi halinde uygulanıyor.

En az 10 yıl sigortalı olanlar veya başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malul olan çalışanlar bu haktan yararlanabiliyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu 1965 yılında yürürlüğe giren Maluliyet Tespit Yönetmeliği'ni değiştirdi.

Resmi Gazete'de yayımlanan yeni yönetmelik 1 Eylül'de yürürlüğe girecek.

MALULEN EMEKLİLİK KAPSAMI GENİŞLİYOR

Yönetmelik malulen emeklilik kapsamını genişletiyor. Düzenlemeyle bazı kronik hastalıklar maluliyet kapsamına giriyor. 

Yeni yönetmelik ile kemik iliği nakli olanlar hariç tüm organ nakilli hastalara maluliyet hakkı verildi.

Kemik iliği naklinden itibaren ise hastalar 12 ay süreyle malul kabul edildi. Böbrek nakli sonrası uygulanan kontrol muayeneleri de kaldırıldı.

Diyalize girmeyen kronik böbrek yetmezliği olan hastalara maluliyet hakkı getirildi. Yönetmelikte tüm kanser hastaları tanı aldıktan sonra tedavi süresi boyunca malul kabul edildi.

TEDAVİSİ OLMAYAN GENETİK HASTALIKLAR LİSTEYE ALINDI
Tedavisi olmayan ve kişinin çalışmasına imkan vermeyen genetik hastalıklar maluliyet listesine alındı. Şeker hastalığında, en az üç organının orta ve ileri düzeyde bozulması maluliyet kriteri olarak kabul edildi.

Tedaviye dirençli ve bulaşıcılığı yüksek olan verem hastalarına 2 yıl süreyle maluliyet hakkı getirildi. Otizm gibi yaygın gelişim bozuklukları malul sayılma kriterlerine eklendi.

Astım, KOAH ve uyku bozuklukları ile bazı kardiyolojik hastalıklarla ilgili yeni kriterler oluşturuldu.

Solunum yetmezliği sebebiyle solunum cihazlarını sürekli kullanan hastalar bakıma muhtaç olarak kabul edildi.

Yönetmelik, malullük başvurusu reddedilenlere tekrar başvuru hakkı getiriyor. Yeni yönetmeliğin yürürlüğe girmesiyle yaklaşık 5 bin sigortalının malul sayılması bekleniyor. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yenigolcuk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.