AŞURE GÜNÜ NEDEN ÖNEMLİ?

Gündem 29.09.2017 - 12:17, Güncelleme: 31.05.2021 - 18:16
 

AŞURE GÜNÜ NEDEN ÖNEMLİ?

Hicri takvimin ilk ayı olan Muharrem ayının onuncu günü idrak edilen Aşure Günü, bu sene 30 Eylül Cumartesi gününe denk geliyor. Muharrem ayı "Şehrullahi'l-Muharrem" olarak meşhur olan, yani Allah'ın ayı olarak bilinen ilahi feyzin ve bereketin bollaştığı bir aydır.

Muharrem ayının 10.günü olan aşure günü apça aşr kökünden gelen aşura “onuncu gün” kelimesinden türetilmiştir. Rivayete göre Nuh peygamber tufandan kurtulduğu gün elinde kalan son yiyeceklerle bu aşure yemeğini yapmıştır. AŞURE GÜNÜ NEDEN ÖNEMLİ? İslam inancına göre Aşure Günü vaktinde birçok önemli olay meydana geldiğine inanılır. Aşure Gününe kıymet atfedilir. Aşure Günü'nde gerçekleştiğine inanılan dini açıdan önemli bazı rivayetler bulunmaktadır. Bunlar; Âdem'in işlediği günâhtan sonra tövbesinin kabul edilmesi, İdris'in diri olarak göğe yükseltilmesi, Nuh'un gemisinin tufandan kurtulması, İbrahim'in ateşte yanmaması, Yakup'un oğlu Yusuf'a kavuşması, Eyyub'un hastalıklarının iyileşmesi, Musa'nın Kızıldeniz'den geçip İsrailoğulları'nı firavun'dan kurtarması, Yunus'un balığın karnından çıkması, İsa'nın doğumu ve ölümden kurtarılıp göğe yükseltilmesidir. Musevilerin de bu günü oruçla geçirdikleri, İslam peygamberi Muhammed bin Abdullah'ın bu günde oruç tutmayı tavsiye ettiği, Yahudilere benzememek açısından orucun Aşure günü ile bir gün öncesi veya bir gün sonrası ilâve edilerek tutulması gerektiğine inanılır. AŞURE ORUCU NEDEN TUTULUR? Peygamber (s.a.s.), "Aşure günü orucunun, önceki yılın günahlarına keffaret olacağını umarım" (Tirmizî, Savm, 47) buyurarak bu günde oruç tutulmasını tavsiye etmiştir. Ancak Yahudiler, Muharrem'in sadece 10. gününde oruç tuttuklarından, onlarınkine benzememesi için önüne veya sonuna bir gün ilavesiyle iki gün ve yahutta hem öncesine hem de sonrasına bir gün ilave edilerek üç gün oruç tutulması tavsiye edilmiştir. Hicrî Senenin ilk ayı olan Muharrem ayının 10. günü Âşura Günüdür. Muharrem ayının diğer aylar arasında ayrı bir yeri olduğu gibi, Âşura Gününün de diğer günler içinde daha mübarek ve bereketli bir konumu bulunmaktadır. AŞURE VE NUH TUFANI Anadolu'da çeşitli hububatlardan pişirilen,yemeğe  Aşure denir.  Nuh tufanı ile ilgili bir rivayet yapılır. Rivayete göre gemidekilerin yiyecekleri tufan boyunca bitmiş,   
Hicri takvimin ilk ayı olan Muharrem ayının onuncu günü idrak edilen Aşure Günü, bu sene 30 Eylül Cumartesi gününe denk geliyor. Muharrem ayı "Şehrullahi'l-Muharrem" olarak meşhur olan, yani Allah'ın ayı olarak bilinen ilahi feyzin ve bereketin bollaştığı bir aydır.

Muharrem ayının 10.günü olan aşure günü apça aşr kökünden gelen aşura “onuncu gün” kelimesinden türetilmiştir. Rivayete göre Nuh peygamber tufandan kurtulduğu gün elinde kalan son yiyeceklerle bu aşure yemeğini yapmıştır.
AŞURE GÜNÜ NEDEN ÖNEMLİ?
İslam inancına göre Aşure Günü vaktinde birçok önemli olay meydana geldiğine inanılır. Aşure Gününe kıymet atfedilir. Aşure Günü'nde gerçekleştiğine inanılan dini açıdan önemli bazı rivayetler bulunmaktadır. Bunlar; Âdem'in işlediği günâhtan sonra tövbesinin kabul edilmesi, İdris'in diri olarak göğe yükseltilmesi, Nuh'un gemisinin tufandan kurtulması, İbrahim'in ateşte yanmaması, Yakup'un oğlu Yusuf'a kavuşması, Eyyub'un hastalıklarının iyileşmesi, Musa'nın Kızıldeniz'den geçip İsrailoğulları'nı firavun'dan kurtarması, Yunus'un balığın karnından çıkması, İsa'nın doğumu ve ölümden kurtarılıp göğe yükseltilmesidir. Musevilerin de bu günü oruçla geçirdikleri, İslam peygamberi Muhammed bin Abdullah'ın bu günde oruç tutmayı tavsiye ettiği, Yahudilere benzememek açısından orucun Aşure günü ile bir gün öncesi veya bir gün sonrası ilâve edilerek tutulması gerektiğine inanılır.
AŞURE ORUCU NEDEN TUTULUR?
Peygamber (s.a.s.), "Aşure günü orucunun, önceki yılın günahlarına keffaret olacağını umarım" (Tirmizî, Savm, 47) buyurarak bu günde oruç tutulmasını tavsiye etmiştir. Ancak Yahudiler, Muharrem'in sadece 10. gününde oruç tuttuklarından, onlarınkine benzememesi için önüne veya sonuna bir gün ilavesiyle iki gün ve yahutta hem öncesine hem de sonrasına bir gün ilave edilerek üç gün oruç tutulması tavsiye edilmiştir. Hicrî Senenin ilk ayı olan Muharrem ayının 10. günü Âşura Günüdür. Muharrem ayının diğer aylar arasında ayrı bir yeri olduğu gibi, Âşura Gününün de diğer günler içinde daha mübarek ve bereketli bir konumu bulunmaktadır.
AŞURE VE NUH TUFANI
Anadolu'da çeşitli hububatlardan pişirilen,yemeğe  Aşure denir.  Nuh tufanı ile ilgili bir rivayet yapılır. Rivayete göre gemidekilerin yiyecekleri tufan boyunca bitmiş, 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yenigolcuk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.