BAYRAMDA BESLENMEYE DİKKAT!

Sağlık 27.08.2017 - 14:48, Güncelleme: 31.05.2021 - 18:16
 

BAYRAMDA BESLENMEYE DİKKAT!

Kurban bayramında şeker ve şekerli besin tüketiminin yanında et tüketimi de artmaktadır. Bu nedenle diabet, kalp-damar ve mide hastalıkları olan kişiler ile kilo problemi olan kişiler bayramda beslenmelerine özellikle dikkat etmelidir.

Et, sindirimi zor olan bir besindir. Bir anda fazla miktarda tüketildiğinde sağlık problemlerine yol açabilir. Tüketilen miktara dikkat etmek, pişirme yöntemini doğru seçmek sağlık için önemlidir. Kalp-damar hastaları ve yüksek kolesterolü olan kişiler sakatat tüketiminden özellikle kaçınmalıdır. Et tüketirken yanında sebze ile birlikte tüketmek sindirimi kolaylaştıracaktır. Ayrıca vitamin ve mineral çeşitliliği sağlayacaktır. Etin pişirme yöntemi de önemlidir. Etlerin pişirilmesinde haşlama veya ızgara gibi yöntemler seçilmeli, kızartılmasından uzak durulmalıdır. Etli yapılan yemeklere yağ ilave edilmemeli kendi yağı ile pişirilmelidir. Ayrıca ette yeni kesildiğinde bulunan sertlik hem zor pişmesine hem de hem de sindirim zorluğuna sebep olur. Bu nedenle kurbanın kesildiği gün tüketmek yerine buzdolabında 1 gün bekledikten sonra tüketilmesi yararlı olacaktır. Etler daha sonradan kullanılmak üzere saklanacak ise buzluk bölümünde -2 derecede 1-2 hafta, derin dondurucuda -18 derecede 6 aya kadar saklanabilir. Etler büyük parça halinde değil tek pişirimlik miktarlara ayrılarak buzdolabı poşetlerine konulmalıdır. Kullanılacağı zaman tüketilecek miktar kadar buzdolabının raf kısmında çözdürülmeli ve hemen kullanılmalıdır. Kesinlikle oda sıcaklığında çözdürülmemeli veya çözdürülmeden direk pişirilmemelidir. Bu bakteriyel bozulmaya ve besin zehirlenmelerine neden olur. Besin güvenliği açısından diğer bir önemli nokta ise çözdürülen et tekrar dondurulmamalıdır. Son olarak Kurban bayramında da yeterli ve dengeli beslenmek için etin yanında diğer besin grupları olan süt grubu, sebze ve meyve grubu ve tahıl grubu yiyeceklerin tüketilmesine de dikkat etmeliyiz. Sağlıklı ve mutlu bayramlar dilerim… Diyetisyen Elçin Tantan Gölcük Necati Çelik Devlet Hastanesi
Kurban bayramında şeker ve şekerli besin tüketiminin yanında et tüketimi de artmaktadır. Bu nedenle diabet, kalp-damar ve mide hastalıkları olan kişiler ile kilo problemi olan kişiler bayramda beslenmelerine özellikle dikkat etmelidir.

Et, sindirimi zor olan bir besindir. Bir anda fazla miktarda tüketildiğinde sağlık problemlerine yol açabilir. Tüketilen miktara dikkat etmek, pişirme yöntemini doğru seçmek sağlık için önemlidir. Kalp-damar hastaları ve yüksek kolesterolü olan kişiler sakatat tüketiminden özellikle kaçınmalıdır.
Et tüketirken yanında sebze ile birlikte tüketmek sindirimi kolaylaştıracaktır. Ayrıca vitamin ve mineral çeşitliliği sağlayacaktır.
Etin pişirme yöntemi de önemlidir. Etlerin pişirilmesinde haşlama veya ızgara gibi yöntemler seçilmeli, kızartılmasından uzak durulmalıdır. Etli yapılan yemeklere yağ ilave edilmemeli kendi yağı ile pişirilmelidir.
Ayrıca ette yeni kesildiğinde bulunan sertlik hem zor pişmesine hem de hem de sindirim zorluğuna sebep olur. Bu nedenle kurbanın kesildiği gün tüketmek yerine buzdolabında 1 gün bekledikten sonra tüketilmesi yararlı olacaktır.
Etler daha sonradan kullanılmak üzere saklanacak ise buzluk bölümünde -2 derecede 1-2 hafta, derin dondurucuda -18 derecede 6 aya kadar saklanabilir. Etler büyük parça halinde değil tek pişirimlik miktarlara ayrılarak buzdolabı poşetlerine konulmalıdır. Kullanılacağı zaman tüketilecek miktar kadar buzdolabının raf kısmında çözdürülmeli ve hemen kullanılmalıdır. Kesinlikle oda sıcaklığında çözdürülmemeli veya çözdürülmeden direk pişirilmemelidir. Bu bakteriyel bozulmaya ve besin zehirlenmelerine neden olur. Besin güvenliği açısından diğer bir önemli nokta ise çözdürülen et tekrar dondurulmamalıdır.
Son olarak Kurban bayramında da yeterli ve dengeli beslenmek için etin yanında diğer besin grupları olan süt grubu, sebze ve meyve grubu ve tahıl grubu yiyeceklerin tüketilmesine de dikkat etmeliyiz.
Sağlıklı ve mutlu bayramlar dilerim…
Diyetisyen Elçin Tantan
Gölcük Necati Çelik Devlet Hastanesi

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yenigolcuk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.