LASTİK İŞ
ismail

BÖCEKSAVAR MANTARLAR GÖREV BAŞINDA

Gündem 30.09.2020 - 12:10, Güncelleme: 31.05.2021 - 18:17
 

BÖCEKSAVAR MANTARLAR GÖREV BAŞINDA

Orman Genel Müdürlüğü (OGM) ağaçlara ve doğal ekosisteme zarar veren canlılar ile biyolojik mücadelesine devam ediyor. Son dönem Doğu Karadeniz ormanlarında Görülen Yalancı Kelebek Kahverengi Kokarca böcekleri, kısa surede hem tarım hem de orman özellikle kestane, Sarıçam, Karayemiş, yabani hurma gibi bitkilerin tohumlarını emerek Zarar'ı artırmaya başladı. OGM, 200'den fazla bitkide zarara neden olan bu böcekler ile biyolojik, biyoteknik ve mikrobiyal mücadele yöntemlerine ait araştırma projesini Artvin'de başlattı. Zararlı böceklerin doğadaki hastalıklı gübrelendikten sonra laboratuvar deneylerinden Beauveria spp. mantarı mücadele için kullanılmaya başladı.     Orman Genel Müdürlüğü tarım ve orman 200'den fazla bitkide zarara neden olan Yalancı Kelebek (Ricania simulans) ve fındık olmak üzere çam tohumlu bitkiye zarar veren Kahverengi Kokarca (Halyomorpha halys) böcekleri ile mücadele için Artvin Orman Bölge Müdürlüğü ile bir proje hazırladı. Biyolojik, biyoteknik ve mikrobiyal mücadelede Yalancı Kelebek ve Kahverengi Kokarca'ya karşı Doğu Karadeniz Ormanlarında uygulama yapılarak yaygınlaştırılacak popülasyon artışının önüne geçilerek mücadelenin artırılması sağlanacak.   Yalancı Kelebek ve Kahverengi Kokarca'nın doğadaki hastalıklı gübrelediklerinden izole edilen Beauveria spp. mantarı laboratuvar şartlarında üretilip saflaştırıldıktan sonra laboratuvar deneyeler gerçekleştirildi.   2020 yılında zararlıların yoğun olarak bulundu orman parsel laboratuvarda üretmek Beauveria spp. mantarı su ile karıştırılarak uygulama yapıldı. Entomopatojen fungusun sahadaki hedef zararlıya karşı yüzde 85'den fazla etkili olduğu, hedef zararlının yoğun olarak alanlara bulaştırılmak koloninin tamamlanması sağlandı. Yalancı Kelebek böceğine karşı asılan feromonlara 2019 ve 2020 yıllarında tuzaklara ortalama 5.000 adet böcek düştüğü tespit edildi.

Orman Genel Müdürlüğü (OGM) ağaçlara ve doğal ekosisteme zarar veren canlılar ile biyolojik mücadelesine devam ediyor. Son dönem Doğu Karadeniz ormanlarında Görülen Yalancı Kelebek Kahverengi Kokarca böcekleri, kısa surede hem tarım hem de orman özellikle kestane, Sarıçam, Karayemiş, yabani hurma gibi bitkilerin tohumlarını emerek Zarar'ı artırmaya başladı. OGM, 200'den fazla bitkide zarara neden olan bu böcekler ile biyolojik, biyoteknik ve mikrobiyal mücadele yöntemlerine ait araştırma projesini Artvin'de başlattı. Zararlı böceklerin doğadaki hastalıklı gübrelendikten sonra laboratuvar deneylerinden Beauveria spp. mantarı mücadele için kullanılmaya başladı.

 

 

Orman Genel Müdürlüğü tarım ve orman 200'den fazla bitkide zarara neden olan Yalancı Kelebek (Ricania simulans) ve fındık olmak üzere çam tohumlu bitkiye zarar veren Kahverengi Kokarca (Halyomorpha halys) böcekleri ile mücadele için Artvin Orman Bölge Müdürlüğü ile bir proje hazırladı. Biyolojik, biyoteknik ve mikrobiyal mücadelede Yalancı Kelebek ve Kahverengi Kokarca'ya karşı Doğu Karadeniz Ormanlarında uygulama yapılarak yaygınlaştırılacak popülasyon artışının önüne geçilerek mücadelenin artırılması sağlanacak.

 

Yalancı Kelebek ve Kahverengi Kokarca'nın doğadaki hastalıklı gübrelediklerinden izole edilen Beauveria spp. mantarı laboratuvar şartlarında üretilip saflaştırıldıktan sonra laboratuvar deneyeler gerçekleştirildi.

 

2020 yılında zararlıların yoğun olarak bulundu orman parsel laboratuvarda üretmek Beauveria spp. mantarı su ile karıştırılarak uygulama yapıldı. Entomopatojen fungusun sahadaki hedef zararlıya karşı yüzde 85'den fazla etkili olduğu, hedef zararlının yoğun olarak alanlara bulaştırılmak koloninin tamamlanması sağlandı. Yalancı Kelebek böceğine karşı asılan feromonlara 2019 ve 2020 yıllarında tuzaklara ortalama 5.000 adet böcek düştüğü tespit edildi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yenigolcuk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.