ÇEKER ''ÇEKER KAŞIKLA VERİP KEPÇEYLE ALIYORLAR''

Sağlık 21.12.2017 - 14:49, Güncelleme: 31.05.2021 - 18:16
 

ÇEKER ''ÇEKER KAŞIKLA VERİP KEPÇEYLE ALIYORLAR''

Türk Sağlık Sen Şube Başkanı Ömer Çeker, Temmuz ayında memur maaşlarına yapılan yüzde 4 oranındaki maaş zammının gelir vergisi ile yüzde 5 düştüğünü belirterek, “memura kaşıkla verilen zammın kepçe ile geri alındığı, telafisi konusunda da ise hiç bir şey yapılmadığını görüyoruz. Ülke ekonomisi büyürken memurun ekonomisini küçülmesi kabul edilemez” dedi

Türk Sağlık Sen Şube Başkanı Ömer Çeker sendika binasında düzenlediği basın açıklamasıyla, Temmuz ayında memur maaşlarına yapılan yüzde 4 oranındaki maaş zammı sonrası gelir vergisi ile zammın geri alındığını dile getirdi. Gelir vergisi ile maaşların yüzde 5 düştüğünü belirten Çeker, “Bir ülkede devletin açıklamış olduğu ekonomik göstergeler yükselirse, yükselen ekonomik rakamlar devlet kurumlarında çalışanların maaşlarına da yansıması ve çalışanların hayat standartlarının ekonomik göstergeler ile paralel bir yükselmesinin gerçekleşmesi gerekir. Fakat bu kural her ne hikmetse Türkiye’de işlememektedir. Hükümet yetkilileri Türkiye’nin 2017’de ekonomik olarak yüzde 11,1 büyüdüğünü söylemekteler. Bu büyüme rakamı önemlidir. Bu büyümeden kamu çalışanlarına da pay verilerek refah düzeyleri yükseltilmeli yüksek enflasyon altında ezilmeleri engellenmelidir. TÜİK verilerinde “TÜFE göre 2017 yılı Kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 1,49, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 11,16, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 12,98 enflasyon gerçekleşmiştir” sözlerini kullandı.     MAAŞLAR YÜZDE 5 AZALDI   Sözlerine devam eden Çeker, “Sarı Sendika 2017 yılı için yapılacak zam artışları için toplu sözleşme masasında yüzde 3+4 zamma imza atarak kamu çalışanlarının enflasyon altında ezilmelerine sebebiyet vermiştir. Kamu çalışanları, toplu sözleşme ile Temmuz ayında aldıkları maaş zammını, vergi olarak devlete geri vermiştir. Maaşların düşmesine neden olan vergi dilimi uygulaması ne yazıktır ki gözden kaçmaktadır. 15 Temmuz tarihi itibarıyla Temmuz zammı ile birlikte 2 bin 451 TL olan bir hemşirenin maaşı, 15 Aralık tarihi itibarıyla 2 bin 334 TL’ye düşmüştür. Vergi dilimine giren söz konusu hemşirenin maaşında 117 TL düşüş yaşanmıştır.  Temmuz’da memurun maaşına yapılan yüzde 4 zamdan daha fazlasını hükümet vergi dilimi ile geri almıştır. Sağlık çalışanının maaşı Temmuz’da almış olduğu maaşa göre yaklaşık yüzde 5 azalmıştır” diye konuştu.   VERGİ SİSTEMİ Çeker sözlerini, “Bir hemşirenin maaşı üzerinden verdiğimiz örnekte olduğu gibi, diğer tüm kamu çalışanlarının ücretlerinde de oransal farklılıklar olmak üzere düşüşler yaşanmıştır. Vergi sisteminin asıl amacı, çok kazanandan çok; az kazanandan az vergi almaktır. Ancak bu durum ülkemizde yakaladığından vergi almak şeklinde işlemektedir. Kamu çalışanlarının ücretli çalışmaları nedeni ile vergi kaçırmaları veya gelirlerini gizlemeleri mümkün değildir. Derece kademesi 1/4’ne düşmüş Üniversite mezunu bir hemşire 2017 yılında yaklaşık 2 bin 314 TL. Gelir vergisi maaşından peşin olarak kesildi. Neredeyse birçok iş adamından, sanayiciden, yıllık kazancı milyonlarca lirayı bulan işletmecilerden daha fazla gelir vergisi ödeyen kamu çalışanlarına yapılan yüzde 4’lük maaş zammından daha fazlası vergiye gitmektedir” şeklinde sürdürdü.  
Türk Sağlık Sen Şube Başkanı Ömer Çeker, Temmuz ayında memur maaşlarına yapılan yüzde 4 oranındaki maaş zammının gelir vergisi ile yüzde 5 düştüğünü belirterek, “memura kaşıkla verilen zammın kepçe ile geri alındığı, telafisi konusunda da ise hiç bir şey yapılmadığını görüyoruz. Ülke ekonomisi büyürken memurun ekonomisini küçülmesi kabul edilemez” dedi

Türk Sağlık Sen Şube Başkanı Ömer Çeker sendika binasında düzenlediği basın açıklamasıyla, Temmuz ayında memur maaşlarına yapılan yüzde 4 oranındaki maaş zammı sonrası gelir vergisi ile zammın geri alındığını dile getirdi. Gelir vergisi ile maaşların yüzde 5 düştüğünü belirten Çeker, “Bir ülkede devletin açıklamış olduğu ekonomik göstergeler yükselirse, yükselen ekonomik rakamlar devlet kurumlarında çalışanların maaşlarına da yansıması ve çalışanların hayat standartlarının ekonomik göstergeler ile paralel bir yükselmesinin gerçekleşmesi gerekir. Fakat bu kural her ne hikmetse Türkiye’de işlememektedir. Hükümet yetkilileri Türkiye’nin 2017’de ekonomik olarak yüzde 11,1 büyüdüğünü söylemekteler. Bu büyüme rakamı önemlidir. Bu büyümeden kamu çalışanlarına da pay verilerek refah düzeyleri yükseltilmeli yüksek enflasyon altında ezilmeleri engellenmelidir. TÜİK verilerinde “TÜFE göre 2017 yılı Kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 1,49, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 11,16, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 12,98 enflasyon gerçekleşmiştir” sözlerini kullandı.

 

 

MAAŞLAR YÜZDE 5 AZALDI

 

Sözlerine devam eden Çeker, “Sarı Sendika 2017 yılı için yapılacak zam artışları için toplu sözleşme masasında yüzde 3+4 zamma imza atarak kamu çalışanlarının enflasyon altında ezilmelerine sebebiyet vermiştir. Kamu çalışanları, toplu sözleşme ile Temmuz ayında aldıkları maaş zammını, vergi olarak devlete geri vermiştir. Maaşların düşmesine neden olan vergi dilimi uygulaması ne yazıktır ki gözden kaçmaktadır. 15 Temmuz tarihi itibarıyla Temmuz zammı ile birlikte 2 bin 451 TL olan bir hemşirenin maaşı, 15 Aralık tarihi itibarıyla 2 bin 334 TL’ye düşmüştür. Vergi dilimine giren söz konusu hemşirenin maaşında 117 TL düşüş yaşanmıştır.  Temmuz’da memurun maaşına yapılan yüzde 4 zamdan daha fazlasını hükümet vergi dilimi ile geri almıştır. Sağlık çalışanının maaşı Temmuz’da almış olduğu maaşa göre yaklaşık yüzde 5 azalmıştır” diye konuştu.  

VERGİ SİSTEMİ

Çeker sözlerini, “Bir hemşirenin maaşı üzerinden verdiğimiz örnekte olduğu gibi, diğer tüm kamu çalışanlarının ücretlerinde de oransal farklılıklar olmak üzere düşüşler yaşanmıştır. Vergi sisteminin asıl amacı, çok kazanandan çok; az kazanandan az vergi almaktır. Ancak bu durum ülkemizde yakaladığından vergi almak şeklinde işlemektedir. Kamu çalışanlarının ücretli çalışmaları nedeni ile vergi kaçırmaları veya gelirlerini gizlemeleri mümkün değildir. Derece kademesi 1/4’ne düşmüş Üniversite mezunu bir hemşire 2017 yılında yaklaşık 2 bin 314 TL. Gelir vergisi maaşından peşin olarak kesildi. Neredeyse birçok iş adamından, sanayiciden, yıllık kazancı milyonlarca lirayı bulan işletmecilerden daha fazla gelir vergisi ödeyen kamu çalışanlarına yapılan yüzde 4’lük maaş zammından daha fazlası vergiye gitmektedir” şeklinde sürdürdü.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yenigolcuk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.