LASTİK İŞ
ismail

DİYABETTE ERKEN TEŞHİS ÖNEMLİ

Sağlık 15.11.2018 - 09:53, Güncelleme: 31.05.2021 - 18:16
 

DİYABETTE ERKEN TEŞHİS ÖNEMLİ

14 Kasım dünya diyabet günü dolayısı ile Gölcük Necati Çelik Devlet Hastanesi Diyabetten sorumlu hemşire Sevcan Erdüc Kahraman, diyabet hemşireleri Tülay Ertufan, Tülay Çilen, Neslihan Erenler ve Gülay Karataş ile birlikte Gölcük Anıtpark'ta diyabet standını kurdular.

Gölcük Anıtpark'ta diyabet standı açan diyabet sorumlu hemşire Sevcan Erdüc Kahraman, diyabet ile ilgili vatandaşı bilgilendirirken, erken tedbir diyabette birebir” dedi. 14 Kasım dünya diyabet günü dolayısı ile Gölcük Necati Çelik Devlet Hastanesi Diyabetten sorumlu hemşire Sevcan Erdüc Kahraman, diyabet hemşireleri Tülay Ertufan, Tülay Çilen, Neslihan Erenler ve Gülay Karataş ile birlikte Gölcük Anıtpark'ta diyabet standını kurdular. Kurulan diyabet standı halk tarafından ilgi gördü. Standa gelen vatandaşı bilgilendiren Diyabetten sorumlu hemşire Sevcan Erdüc Kahraman, öncelikle Diyabeti şu şekilde tanıttı. Diyabetten sorumlu hemşire Sevcan Erdüc Kahraman; “şeker hastalığı, pankreasın yeterli insülin üretmemesi veya ürettiği insülinin etkili bir şekilde kullanılmaması sonucu oluşan, ömür boyu süren şeker yüksekliği ile seyreden bir kronik hastalıktır. Bundan dolayı erken tedbir diyabette birebir. Diyabet hastalığına yakalanmadan önce kontroller yapılmalıdır” dedi. Diyabetle beslenmenin açıklamasını yapan hemşire Kahraman; “kan şekeri belli bir düzeyi geçince idrarla şeker atılmaya başlar. İdrardaki şeker miktarının artması ile sık, sık idrara çıkma, aşırı susama ve çok su içme görülür. Şeker hastalarının iyi ve sağlıklı his etmeleri için yeterli ve dengeli beslenmeyi öğrenmeleri gerekmektedir. Şeker hastalarımız beslenmelerinden öğün atlamamalı, yemekler zamanında ve önerilen miktarda tüketilmelidir. Porsiyon ölçülerine dikkat edilmelidir. Etli yemeklere ayrıca yağ eklenmemelidir. Yemeklerde katı yağ yerine sıvı yak tercih edilmelidir. Beyaz ekmek yerine tam buğday ekmeği, pirinç yerine bulgur, meyve suyu yerine meyve tercih edilmeli. Kabuğu ile yenilebilen meyvelerin kabuğu soyulmamalı. Taze sebze ve salata her öğünde bulunmalı ve kuru baklagiller daha sık tüketilmelidir” şeklinde bilgi verdi. Diyabet standını gören ilkokul çocukları standa akın ettiler. Stant görevlileri çocukları sevindirmek için çocuklara balon dağıttılar.
14 Kasım dünya diyabet günü dolayısı ile Gölcük Necati Çelik Devlet Hastanesi Diyabetten sorumlu hemşire Sevcan Erdüc Kahraman, diyabet hemşireleri Tülay Ertufan, Tülay Çilen, Neslihan Erenler ve Gülay Karataş ile birlikte Gölcük Anıtpark'ta diyabet standını kurdular.

Gölcük Anıtpark'ta diyabet standı açan diyabet sorumlu hemşire Sevcan Erdüc Kahraman, diyabet ile ilgili vatandaşı bilgilendirirken, erken tedbir diyabette birebir” dedi.

14 Kasım dünya diyabet günü dolayısı ile Gölcük Necati Çelik Devlet Hastanesi Diyabetten sorumlu hemşire Sevcan Erdüc Kahraman, diyabet hemşireleri Tülay Ertufan, Tülay Çilen, Neslihan Erenler ve Gülay Karataş ile birlikte Gölcük Anıtpark'ta diyabet standını kurdular. Kurulan diyabet standı halk tarafından ilgi gördü. Standa gelen vatandaşı bilgilendiren Diyabetten sorumlu hemşire Sevcan Erdüc Kahraman, öncelikle Diyabeti şu şekilde tanıttı. Diyabetten sorumlu hemşire Sevcan Erdüc Kahraman; “şeker hastalığı, pankreasın yeterli insülin üretmemesi veya ürettiği insülinin etkili bir şekilde kullanılmaması sonucu oluşan, ömür boyu süren şeker yüksekliği ile seyreden bir kronik hastalıktır. Bundan dolayı erken tedbir diyabette birebir. Diyabet hastalığına yakalanmadan önce kontroller yapılmalıdır” dedi.

Diyabetle beslenmenin açıklamasını yapan hemşire Kahraman; “kan şekeri belli bir düzeyi geçince idrarla şeker atılmaya başlar. İdrardaki şeker miktarının artması ile sık, sık idrara çıkma, aşırı susama ve çok su içme görülür. Şeker hastalarının iyi ve sağlıklı his etmeleri için yeterli ve dengeli beslenmeyi öğrenmeleri gerekmektedir. Şeker hastalarımız beslenmelerinden öğün atlamamalı, yemekler zamanında ve önerilen miktarda tüketilmelidir. Porsiyon ölçülerine dikkat edilmelidir. Etli yemeklere ayrıca yağ eklenmemelidir. Yemeklerde katı yağ yerine sıvı yak tercih edilmelidir. Beyaz ekmek yerine tam buğday ekmeği, pirinç yerine bulgur, meyve suyu yerine meyve tercih edilmeli. Kabuğu ile yenilebilen meyvelerin kabuğu soyulmamalı. Taze sebze ve salata her öğünde bulunmalı ve kuru baklagiller daha sık tüketilmelidir” şeklinde bilgi verdi. Diyabet standını gören ilkokul çocukları standa akın ettiler. Stant görevlileri çocukları sevindirmek için çocuklara balon dağıttılar.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yenigolcuk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.