LASTİK İŞ
ismail

DUMLUPINAR ŞEHİTLERİ ANILDI

Gündem 05.04.2017 - 12:29, Güncelleme: 31.05.2021 - 18:16
 

DUMLUPINAR ŞEHİTLERİ ANILDI

Çanakkale Boğazı'ndan geçerken, 64 yıl önce, Nara Burnu önlerinde İsveç şilebi 'Naboland' ile çarpışıp batan Dumlupınar Denizaltısı'nda şehit düşen 81 denizci için anma töreni düzenlendi. Son sözleri, "Vatan sağ olsun" olan Dumlupınar şehitleri, denizaltının battığı bölgeye çelenk bırakılarak anıldı.

ÇANAKALE Boğazı'ndan geçerken, 64 yıl önce, Nara Burnu önlerinde İsveç şilebi 'Naboland' ile çarpışıp batan Dumlupınar Denizaltısı'nda şehit düşen 81 denizci için Donanmada anma töreni düzenlendi. Çanakkale Boğazı'ndan geçerken, 64 yıl önce, Nara Burnu önlerinde İsveç şilebi 'Naboland' ile çarpışıp batan Dumlupınar Denizaltısı'nda şehit düşen 81 denizci için anma töreni düzenlendi. Son sözleri, "Vatan sağ olsun" olan Dumlupınar şehitleri, için denize çelenk ve karanfil bıraktılar. 4 Nisan 1953 tarihinde Çanakkale Boğazı Nara Burnu açıklarında İsveç bandıralı 'Naboland' isimli yük gemisi ile çarpışarak batan Dumlupınar denizaltısında 81 denizci şehit oldu. Dumlupınar denizaltısında şehit olanlar Donanma Komutanlığı'nda Deniz Şehitleri Anıtı'nda düzenlenen törenle anıldı. Törene Donanma Komutanlığı Kurmay Başkanı Tuğamiral Yalçın Payal, Gölcük Tersanesi Komutanı Tuğamiral Aydın Eken, Denizaltı Filosu Komutanı Tuğamiral Bülent Turan, Gölcük Deniz Ana Üs Komutanı Tuğamiral Baybars Küçükatay, Deniz Hava Komutanı Tuğamiral Berker Emre Tok, Dumlupınar denizaltısının hayattaki son personeli gazi emekli astsubay 99 yaşındaki Hüseyin Akış, şehit aileleri, gaziler ve emekli denizaltıcılar katıldı. 81 denizaltıcının anısına Deniz Şehitleri Anıtı'na çelenkler bırakıldı. Yapılan konuşmaların ardından kabirleri deniz olan şehitler için Denizaltı Filosu Komutanlığı'nın önünden denize çelenk bırakıldı. Daha sonra TCG Sakarya ve TCG Yıldıray denizaltıları ziyarete açıldı. HER YIL GELİYORUM Kaza sırasında denizaltının güvertesinde seyir nöbeti tutan ve denize düşerek hayatta kalan  Hüseyin Akış ise, “Tatbikatta Türk denizaltıları Yunanistan, ABD, İngiltere ve İtalya gibi ülkelerin güçlerinden çok daha üstün görevler yerine getirdi. Dumlupınar denizaltısı başarılarıyla tatbikatın gözbebeği olmuştu. Kaza sonrasında uzun süre hastanede yattım ve moralimiz bozulmasın diye çok arkadaşımızın kurtulduğunu söylediler. Ama sadece 5 kişinin kurtulduğunu öğrendik. O günleri hatırladıkça hüzünleniyoruz” dedi. Kazada şehit olan astsubay astsubay Sait Yıldırım’ın torunu Prof. Dr. Berke İnel ise, babasından kalan gururu hayatının her aşamasında yaşadığını belirtti.  DUMLUPINAR KAZASI Donanmaya katılışına müteakip muhtelif görevler alan ve onları başarıyla yerine getiren Dumlupınar, en son 1'inci 'İnönü Denizaltısı' ile birlikte Ege'de icra edilecek 'Blue Sea' isimli NATO Tatbikatı'na katılmak için 1953 yılında Gölcük'ten hareket etti. İki gün süren görevin ardından dönüşe geçen Dumlupınar Denizaltısı, 3 Nisan'ı 4 Nisan'a bağlayan gece, Çanakkale Boğazı'nı girdi. Burada Marmara Denizi'nden boğaza giriş yapan İsveç Bandıralı 'Naboland' isimli ticaret gemisiyle çarpışarak batan Dumlupınar Denizaltısı'ndaki 81 denizci şehit oldu.
Çanakkale Boğazı'ndan geçerken, 64 yıl önce, Nara Burnu önlerinde İsveç şilebi 'Naboland' ile çarpışıp batan Dumlupınar Denizaltısı'nda şehit düşen 81 denizci için anma töreni düzenlendi. Son sözleri, "Vatan sağ olsun" olan Dumlupınar şehitleri, denizaltının battığı bölgeye çelenk bırakılarak anıldı.

ÇANAKALE Boğazı'ndan geçerken, 64 yıl önce, Nara Burnu önlerinde İsveç şilebi 'Naboland' ile çarpışıp batan Dumlupınar Denizaltısı'nda şehit düşen 81 denizci için Donanmada anma töreni düzenlendi.
Çanakkale Boğazı'ndan geçerken, 64 yıl önce, Nara Burnu önlerinde İsveç şilebi 'Naboland' ile çarpışıp batan Dumlupınar Denizaltısı'nda şehit düşen 81 denizci için anma töreni düzenlendi. Son sözleri, "Vatan sağ olsun" olan Dumlupınar şehitleri, için denize çelenk ve karanfil bıraktılar.

4 Nisan 1953 tarihinde Çanakkale Boğazı Nara Burnu açıklarında İsveç bandıralı 'Naboland' isimli yük gemisi ile çarpışarak batan Dumlupınar denizaltısında 81 denizci şehit oldu. Dumlupınar denizaltısında şehit olanlar Donanma Komutanlığı'nda Deniz Şehitleri Anıtı'nda düzenlenen törenle anıldı. Törene Donanma Komutanlığı Kurmay Başkanı Tuğamiral Yalçın Payal, Gölcük Tersanesi Komutanı Tuğamiral Aydın Eken, Denizaltı Filosu Komutanı Tuğamiral Bülent Turan, Gölcük Deniz Ana Üs Komutanı Tuğamiral Baybars Küçükatay, Deniz Hava Komutanı Tuğamiral Berker Emre Tok, Dumlupınar denizaltısının hayattaki son personeli gazi emekli astsubay 99 yaşındaki Hüseyin Akış, şehit aileleri, gaziler ve emekli denizaltıcılar katıldı. 81 denizaltıcının anısına Deniz Şehitleri Anıtı'na çelenkler bırakıldı. Yapılan konuşmaların ardından kabirleri deniz olan şehitler için Denizaltı Filosu Komutanlığı'nın önünden denize çelenk bırakıldı. Daha sonra TCG Sakarya ve TCG Yıldıray denizaltıları ziyarete açıldı.

HER YIL GELİYORUM
Kaza sırasında denizaltının güvertesinde seyir nöbeti tutan ve denize düşerek hayatta kalan  Hüseyin Akış ise, “Tatbikatta Türk denizaltıları Yunanistan, ABD, İngiltere ve İtalya gibi ülkelerin güçlerinden çok daha üstün görevler yerine getirdi. Dumlupınar denizaltısı başarılarıyla tatbikatın gözbebeği olmuştu. Kaza sonrasında uzun süre hastanede yattım ve moralimiz bozulmasın diye çok arkadaşımızın kurtulduğunu söylediler. Ama sadece 5 kişinin kurtulduğunu öğrendik. O günleri hatırladıkça hüzünleniyoruz” dedi. Kazada şehit olan astsubay astsubay Sait Yıldırım’ın torunu Prof. Dr. Berke İnel ise, babasından kalan gururu hayatının her aşamasında yaşadığını belirtti. 

DUMLUPINAR KAZASI
Donanmaya katılışına müteakip muhtelif görevler alan ve onları başarıyla yerine getiren Dumlupınar, en son 1'inci 'İnönü Denizaltısı' ile birlikte Ege'de icra edilecek 'Blue Sea' isimli NATO Tatbikatı'na katılmak için 1953 yılında Gölcük'ten hareket etti. İki gün süren görevin ardından dönüşe geçen Dumlupınar Denizaltısı, 3 Nisan'ı 4 Nisan'a bağlayan gece, Çanakkale Boğazı'nı girdi. Burada Marmara Denizi'nden boğaza giriş yapan İsveç Bandıralı 'Naboland' isimli ticaret gemisiyle çarpışarak batan Dumlupınar Denizaltısı'ndaki 81 denizci şehit oldu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yenigolcuk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.