EVLERİMİZDEKİ GİZLİ TEHLİKELER

Gölcük 29.09.2017 - 15:47, Güncelleme: 31.05.2021 - 18:16
 

EVLERİMİZDEKİ GİZLİ TEHLİKELER

Günlük hayatta ev hanımlarımızın temizlik amacı ile kullandığı ürünlerin imalatı sırasında kullanılan kimyasallara baktığımız da hayret ve dehşet içerisinde kalmamamız mümkün değil. Bunlar neler mi? El yıkamak için kullandığımız sıvı sabunlardan başlayıp zemin temizliği, wc, lavabo temizlik maddeleri hatta hijyen amacı ile üretildiği iddia edilen dezenfektanların içeriğine bakıldığında bu kimyasalların ne olduğu anlaşılmaktadır.  Peki, hepimiz zararlı kimyasalların içeriğini anlayacak kadar kimya bilgisine sahip miyiz? Bunun olması elbette mümkün değil. O zaman şu soru aklımıza hemen geliyor, ne yapmamız gerekiyor? Satılan temizlik ürünlerinin üzerinde sağlık ve çevreye olan etkilerini gösteren Malzeme Güvenlik Bilgi Formu ve aşağıda belirtilen detaylar bulunmak zorundadır. Kullanım şekli Uygulama alanı Uygulama dozu Kullanılırken dikkat edilecek hususular Depolanırken dikkat edilecek hususular Çevreye olan etkileri Canlı sağlına olan etkileri İçerisindeki aktif ve yardımcı maddeler Maruz kalındığında alınması gereken sağlık önlemleri Yanma, parlama, patlama bilgileri Toksikoloji bilgileri   Bu bilgiler ışığın da kullandığımız temizlik ürünlerinin zararlarını, kullanım özelliklerini, kullanım sırasında maruz kalabileceğimiz tehlikeleri, kullanım sonrası kapların çevreye verebileceği zararları öğrenmiş olacağız. Bu bilgilerin üzerinde olmadığını gördüğümüz ürünleri satın almayacağız. Ev hanımlarımıza düşen görev bunlar. Sivil toplum kuruluşlarına düşen ise ev hanımlarımızın bu konuda ki Tehlike ve Risklere karşı bilinçlendirerek zarar görmelerini engellemek olacaktır. Sağlıklı ve emniyetli günler dilerim.   Hasan Basri ARTVİNLİ İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı  

Günlük hayatta ev hanımlarımızın temizlik amacı ile kullandığı ürünlerin imalatı sırasında kullanılan kimyasallara baktığımız da hayret ve dehşet içerisinde kalmamamız mümkün değil. Bunlar neler mi? El yıkamak için kullandığımız sıvı sabunlardan başlayıp zemin temizliği, wc, lavabo temizlik maddeleri hatta hijyen amacı ile üretildiği iddia edilen dezenfektanların içeriğine bakıldığında bu kimyasalların ne olduğu anlaşılmaktadır.  Peki, hepimiz zararlı kimyasalların içeriğini anlayacak kadar kimya bilgisine sahip miyiz? Bunun olması elbette mümkün değil.

O zaman şu soru aklımıza hemen geliyor, ne yapmamız gerekiyor?

Satılan temizlik ürünlerinin üzerinde sağlık ve çevreye olan etkilerini gösteren Malzeme Güvenlik Bilgi Formu ve aşağıda belirtilen detaylar bulunmak zorundadır.

  • Kullanım şekli

  • Uygulama alanı

  • Uygulama dozu

  • Kullanılırken dikkat edilecek hususular

  • Depolanırken dikkat edilecek hususular

  • Çevreye olan etkileri

  • Canlı sağlına olan etkileri

  • İçerisindeki aktif ve yardımcı maddeler

  • Maruz kalındığında alınması gereken sağlık önlemleri

  • Yanma, parlama, patlama bilgileri

  • Toksikoloji bilgileri

 

Bu bilgiler ışığın da kullandığımız temizlik ürünlerinin zararlarını, kullanım özelliklerini, kullanım sırasında maruz kalabileceğimiz tehlikeleri, kullanım sonrası kapların çevreye verebileceği zararları öğrenmiş olacağız.

Bu bilgilerin üzerinde olmadığını gördüğümüz ürünleri satın almayacağız.

Ev hanımlarımıza düşen görev bunlar.

Sivil toplum kuruluşlarına düşen ise ev hanımlarımızın bu konuda ki Tehlike ve Risklere karşı bilinçlendirerek zarar görmelerini engellemek olacaktır.

Sağlıklı ve emniyetli günler dilerim.

 

Hasan Basri ARTVİNLİ

İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı



 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yenigolcuk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.