FACİANIN 60. YILI

Gündem 27.02.2018 - 18:56, Güncelleme: 31.05.2021 - 18:16
 

FACİANIN 60. YILI

1 Mart 1958 Üsküdar Vapur Faciasının 60. Yıldönümü dolayısıyla Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş yaptığı açıklamada , Gölcük için unutulmayacak bir gün olan 1 Mart Üsküdar Vapur Faciası Şehitleri Anma gününde Tüm Gölcük Halkının bir arada olacağını belirtti.

Türk denizcilik tarihinin en büyük kazası olarak yer alan ve hiçbir zaman unutulmayacak bir gün olan 1 Mart 1958 yılındaki Üsküdar Vapuru, büyük çoğunluğunu Gölcük ve çevre Beldelerden gelen Öğrencilerimizin oluşturduğu 400 e yakın gencimizle birlikte Körfezin mavi sularına gömülerek yöremizi ve ülkemizi büyük bir acıya boğmuştu. İşte 1 Mart 1958 yılında yaşanan bu tarihi kazanın bu yıl 60.Yıldönümünde bir kez daha Şehitlerimizi rahmetle anacağız. Böyle büyük acıların tekrar yaşanmaması en büyük dileğimdir. Anma törenimize tüm Gölcük halkı davetlidir” dedi. ÜSKÜDAR VAPUR FACİASI PROGRAMI   Program (1 Mart 2018) Saat : 10.00 Yer : Gölcük Belediyesi 1 Mart Üsküdar Şehitliği - Çelenklerin Konulması - Saygı Duruşu - Protokol Konuşması - Kuran-ı Kerim Tilaveti (Gölcük Müftülüğü - Dua ve Şehitliğin Gezilmesi   Saat : 12:30  Anı Dalışı ( Kavaklı Sahili) Saat : 12:45 Yer : Tevfik Hoca Camii Mevlid-i Şerif Okunması (Gölcük Müftülüğü) Saat : 14:30 Yer : Gölcük Belediyesi Sanat Galerisi Üsküdar Vapuru Faciası Fotoğraf Sergisi Saat :15:30 Yer: Gölcük Belediyesi Sanat Galerisi Üsküdar Vapuru Faciası Belgesel Gösterimi 1 Mart 1958 Üsküdar Vapur Faciası Üsküdar vapuru faciası ya da Körfez Faciası olarak bilinen Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en ölümcül sivil deniz kazasıdır. 1 Mart 1958'de İzmit - Gölcük arasında sefer yapan Üsküdar isimli vapur, İzmit iskelesinden hareket ettikten sonra Derince yakınlarında şiddetli rüzgar sebebiyle batmıştır. Kayıplar hakkında net bir bilgi yoktur kimi kaynaklara göre 200-300 kimilerine göre 400-500 yolcu hayatını kaybetmiştir.   Yolcuların çoğunu İzmit Lisesi ve Gölcük Barbaros Hayrettin Lisesi talebeleri oluşturuyordu. Yolcularından yalnızca 40 kişi kadarı kurtulabilmiş, diğerleri dalgaların arasında kaybolup gitmişti. 1950'li yıllarda Karamürsel ve Gölcük'te lise yoktu. Kara ulaşım vasıtaları da kısıtlıydı. Bu sahil ilçelerinin gençleri aynı zamanda ekonomik olan vapur yolculuğunu tercih ediyorlardı. Cumartesi günleri yarım gün eğitim verildiğinden, öğle tatiliyle birlikte öğrencilerin tamamına yakını vapura bindi.   Derince açıklarına gelindiğinde şiddetli fırtınaya yakalanan ve çoğu kısmı ahşap olan Üsküdar vapurunun kaptan köşkü uçtu. Kumandasız kalan vapur, yan yatarak battı. Bazı kayıtlarda vapurun ikiye bölündüğünden de söz edilir. Gölcük'teki Donanma Komutanlığı'na ait Deniz Üssü'nden yardıma gelen denizaltı ve savaş gemileri, denize dökülen yolcuların ancak küçük bir bölümünü kurtarabilmiştir.
1 Mart 1958 Üsküdar Vapur Faciasının 60. Yıldönümü dolayısıyla Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş yaptığı açıklamada , Gölcük için unutulmayacak bir gün olan 1 Mart Üsküdar Vapur Faciası Şehitleri Anma gününde Tüm Gölcük Halkının bir arada olacağını belirtti.
Türk denizcilik tarihinin en büyük kazası olarak yer alan ve hiçbir zaman unutulmayacak bir gün olan 1 Mart 1958 yılındaki Üsküdar Vapuru, büyük çoğunluğunu Gölcük ve çevre Beldelerden gelen Öğrencilerimizin oluşturduğu 400 e yakın gencimizle birlikte Körfezin mavi sularına gömülerek yöremizi ve ülkemizi büyük bir acıya boğmuştu. İşte 1 Mart 1958 yılında yaşanan bu tarihi kazanın bu yıl 60.Yıldönümünde bir kez daha Şehitlerimizi rahmetle anacağız. Böyle büyük acıların tekrar yaşanmaması en büyük dileğimdir. Anma törenimize tüm Gölcük halkı davetlidir” dedi.
ÜSKÜDAR VAPUR FACİASI PROGRAMI
 
Program (1 Mart 2018)
Saat : 10.00
Yer : Gölcük Belediyesi 1 Mart Üsküdar Şehitliği
- Çelenklerin Konulması
- Saygı Duruşu
- Protokol Konuşması
- Kuran-ı Kerim Tilaveti (Gölcük Müftülüğü
- Dua ve Şehitliğin Gezilmesi
 
Saat : 12:30 
Anı Dalışı ( Kavaklı Sahili)
Saat : 12:45
Yer : Tevfik Hoca Camii
Mevlid-i Şerif Okunması (Gölcük Müftülüğü)
Saat : 14:30
Yer : Gölcük Belediyesi Sanat Galerisi
Üsküdar Vapuru Faciası Fotoğraf Sergisi
Saat :15:30
Yer: Gölcük Belediyesi Sanat Galerisi
Üsküdar Vapuru Faciası Belgesel Gösterimi
1 Mart 1958 Üsküdar Vapur Faciası
Üsküdar vapuru faciası ya da Körfez Faciası olarak bilinen Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en ölümcül sivil deniz kazasıdır. 1 Mart 1958'de İzmit - Gölcük arasında sefer yapan Üsküdar isimli vapur, İzmit iskelesinden hareket ettikten sonra Derince yakınlarında şiddetli rüzgar sebebiyle batmıştır. Kayıplar hakkında net bir bilgi yoktur kimi kaynaklara göre 200-300 kimilerine göre 400-500 yolcu hayatını kaybetmiştir.
 
Yolcuların çoğunu İzmit Lisesi ve Gölcük Barbaros Hayrettin Lisesi talebeleri oluşturuyordu. Yolcularından yalnızca 40 kişi kadarı kurtulabilmiş, diğerleri dalgaların arasında kaybolup gitmişti. 1950'li yıllarda Karamürsel ve Gölcük'te lise yoktu. Kara ulaşım vasıtaları da kısıtlıydı. Bu sahil ilçelerinin gençleri aynı zamanda ekonomik olan vapur yolculuğunu tercih ediyorlardı. Cumartesi günleri yarım gün eğitim verildiğinden, öğle tatiliyle birlikte öğrencilerin tamamına yakını vapura bindi.
 
Derince açıklarına gelindiğinde şiddetli fırtınaya yakalanan ve çoğu kısmı ahşap olan Üsküdar vapurunun kaptan köşkü uçtu. Kumandasız kalan vapur, yan yatarak battı. Bazı kayıtlarda vapurun ikiye bölündüğünden de söz edilir. Gölcük'teki Donanma Komutanlığı'na ait Deniz Üssü'nden yardıma gelen denizaltı ve savaş gemileri, denize dökülen yolcuların ancak küçük bir bölümünü kurtarabilmiştir.
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yenigolcuk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.