GİRESUN'U GÖLCÜK'TE YAŞATACAĞIZ

13.04.2016 - 19:33, Güncelleme: 31.05.2021 - 18:15
 

GİRESUN'U GÖLCÜK'TE YAŞATACAĞIZ

Gölcük Giresunlular Derneği Başkanı Hüseyin Meme,Giresunlular Derneği olarak 14 Mayıs'ta önemli bir etkinlik gerçekleştireceklerinin müjdesini verdi.

Geçtiğimiz ay gerçekleştirdiği kongre sonrasında başkanlığa yeniden seçilen Gölcük Giresunlular Derneği Başkanı Hüseyin Meme, dernek çalışmaları ve etkinlikleri için yönetimi ile birlikte kollarını sıvadı. Başkan Meme,  “Gölcük Giresunlular Derneği olarak kongremizden sonra çalışmalarımıza başladık. Bizler ilk olarak Gölcük'e Giresun'un tarihini, örf ve adetlerini tanıtmak hedefindeyiz. Bu sebeple Mayıs'ın 14'ünde önemli bir etkinliğe imza atacağız. Uluslararası Boyutta Aksu Festivali olarak kutlanan Mayıs Yedisi şenliklerini Gölcük'e getiriyoruz. Aslında Mayıs'ın 20 sinde kutlanan şenlikler kandile denk geldiği için bir hafta öne çektik. 14 Mayıs'ta Denizevler Sahili'nde yer alan Beyoğlu Deresi ile denizin birleştiği alanda Geleneksel Mayıs Yedisi Şenlikleri programımız olacak. Programımız gün boyu sürecek. Mayıs 7'sine özel geleneksel etkinliklerimizi yapacağız. Stantlar kurulacak.” “Şenliğimiz gün boyu sürecek” “Karadeniz'in en büyük adası Giresun adasıdır. Orada da sandal turları geleneksel olarak yapılıyor. Yani Giresun'da kutlanan Uluslararası Aksu Festivali burada Mayıs 7'si şenlikleri olarak kutlanacak. Etkinliğimize Bölge milletvekilleri ile Giresun Milletvekilleri davet edilecek.  “Giresun halkı taşkınlık yapmayan, verilene razı olan halktır” Başkan Meme, son olarak dernek hedefleri hakkında bilgi verdi. Başkan Meme, “Burada derneğimizin amacı Giresun kültürünü yaşatmak ve tanıtmak, mevcut Giresun nüfusunun potansiyelini harekete geçirmek. Bunu da her yıl geleneksel olarak yapmayı planlıyoruz. Gölcük'te 10 bin civarında Giresunlu vatandaş var. Tarihçi Yazar İsmail Kahraman arkadaşımız belgesel sunumu ile hemşehrilerimizin karşısına çıkacak” dedi. ''MAYIS YEDİSİ'' GELENEĞİ NEDİR? Oğuz Türklerinden bugüne geldiği öne sürülen ''Mayıs Yedisi'' geleneğinin adını 20 Mayısın Rumi takvime göre Mayısın 7'sine denk gelmesinden aldığı belirtiliyor. Karadeniz Bölgesi'nin bazı yerlerinde sürdürülen geleneğe göre, kıyı kesiminde hayvanlar akarsuyla denizin birleştiği yerde, iç kesimlerde ise ırmakta yıkanıyor. Geleneğe göre hayvanları özellikle deniz suyunda, denize ulaşılamıyorsa ırmak suyuyla yıkamanın yaylalara çıkmadan önce onlara sağlık, güç ve enerji verdiğine, kötülüklerden arındırdığına inanılıyor. Bazı yörelerde ise bir sacayağın içinden geçilerek denize 7 çift, 1 tek taş atma geleneği gerçekleştiriliyor. Sacayaktan geçilmesi ''soyun sürdürülmesi'', denize atılan 7 çift taş ''dertlerin, belaların denize atılması'', tek taş ''dileklerin yerine gelmesi'' anlamına geliyor. 
Gölcük Giresunlular Derneği Başkanı Hüseyin Meme,Giresunlular Derneği olarak 14 Mayıs'ta önemli bir etkinlik gerçekleştireceklerinin müjdesini verdi.

Geçtiğimiz ay gerçekleştirdiği kongre sonrasında başkanlığa yeniden seçilen Gölcük Giresunlular Derneği Başkanı Hüseyin Meme, dernek çalışmaları ve etkinlikleri için yönetimi ile birlikte kollarını sıvadı. Başkan Meme,  “Gölcük Giresunlular Derneği olarak kongremizden sonra çalışmalarımıza başladık. Bizler ilk olarak Gölcük'e Giresun'un tarihini, örf ve adetlerini tanıtmak hedefindeyiz. Bu sebeple Mayıs'ın 14'ünde önemli bir etkinliğe imza atacağız. Uluslararası Boyutta Aksu Festivali olarak kutlanan Mayıs Yedisi şenliklerini Gölcük'e getiriyoruz. Aslında Mayıs'ın 20 sinde kutlanan şenlikler kandile denk geldiği için bir hafta öne çektik. 14 Mayıs'ta Denizevler Sahili'nde yer alan Beyoğlu Deresi ile denizin birleştiği alanda Geleneksel Mayıs Yedisi Şenlikleri programımız olacak. Programımız gün boyu sürecek. Mayıs 7'sine özel geleneksel etkinliklerimizi yapacağız. Stantlar kurulacak.”
“Şenliğimiz gün boyu sürecek”
“Karadeniz'in en büyük adası Giresun adasıdır. Orada da sandal turları geleneksel olarak yapılıyor. Yani Giresun'da kutlanan Uluslararası Aksu Festivali burada Mayıs 7'si şenlikleri olarak kutlanacak. Etkinliğimize Bölge milletvekilleri ile Giresun Milletvekilleri davet edilecek. 
“Giresun halkı taşkınlık yapmayan, verilene razı olan halktır”
Başkan Meme, son olarak dernek hedefleri hakkında bilgi verdi. Başkan Meme, “Burada derneğimizin amacı Giresun kültürünü yaşatmak ve tanıtmak, mevcut Giresun nüfusunun potansiyelini harekete geçirmek. Bunu da her yıl geleneksel olarak yapmayı planlıyoruz. Gölcük'te 10 bin civarında Giresunlu vatandaş var. Tarihçi Yazar İsmail Kahraman arkadaşımız belgesel sunumu ile hemşehrilerimizin karşısına çıkacak” dedi.
''MAYIS YEDİSİ'' GELENEĞİ NEDİR?
Oğuz Türklerinden bugüne geldiği öne sürülen ''Mayıs Yedisi'' geleneğinin adını 20 Mayısın Rumi takvime göre Mayısın 7'sine denk gelmesinden aldığı belirtiliyor. Karadeniz Bölgesi'nin bazı yerlerinde sürdürülen geleneğe göre, kıyı kesiminde hayvanlar akarsuyla denizin birleştiği yerde, iç kesimlerde ise ırmakta yıkanıyor. Geleneğe göre hayvanları özellikle deniz suyunda, denize ulaşılamıyorsa ırmak suyuyla yıkamanın yaylalara çıkmadan önce onlara sağlık, güç ve enerji verdiğine, kötülüklerden arındırdığına inanılıyor. Bazı yörelerde ise bir sacayağın içinden geçilerek denize 7 çift, 1 tek taş atma geleneği gerçekleştiriliyor. Sacayaktan geçilmesi ''soyun sürdürülmesi'', denize atılan 7 çift taş ''dertlerin, belaların denize atılması'', tek taş ''dileklerin yerine gelmesi'' anlamına geliyor. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yenigolcuk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.