LASTİK İŞ
ismail

GÖLCÜK'E GAL ARISI SALDILAR

10.05.2016 - 18:29, Güncelleme: 31.05.2021 - 18:15
 

GÖLCÜK'E GAL ARISI SALDILAR

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğünce kestane ağaçlarına zarar veren türlerden gal arılarına karşı etkin mücadele kapsamında Kocaeli'nin Gölcük ve Karamürsel ilçesinde "torymus sinensis" adlı böcekler doğaya salındı.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliğinden yapılan yazılı açıklamada, gal arısının Türkiye'de ilk kez 2014 yılında Yalova'daki kestane ormanlarında görüldüğü belirtildi. Kestane gal arısının verim düşüklüğüne yol açan zararlı bir böcek olarak bilindiğine işaret edilen açıklamada, kestane ağacı, fidanı ve kestane çeliği ile taşınması mümkün olduğundan bu böceğin girişinin tespitinin ardından 50 bin dekar alanın karantinaya alınarak gerekli tedbirlerin uygulanmaya başlandığı hatırlatıldı. Mekanik ve biyoteknik mücadelesi çok olanaklı olmayan gal arılarıyla kimyasal mücadele metotlarıyla baş etmek kısmen mümkün görülse de Orman ve Su İşleri Bakanlığının tabiata dost biyolojik mücadele stratejisi gereği bu yöntemleri tercih etmediği ve biyolojik mücadele ile önlemlerini aldığı vurgulandı. Bu çerçevede gal arısının doğal düşmanı "torymus sinensis" parazitinin laboratuvarlarda üretilerek gal arılarının bulunduğu alanlara bırakılması çalışmasının yapıldığı aktarılan açıklamada, "Karamürsel ve Gölcük'teki kestane ormanlarında görülmeye başlanan bu zararlı böceklere karşı Çamçukur köyünde ve Gölcük Değirmendere mevkisinde 'torymus sinensis' faydalı parazitinden ormanlara salındı." ifadeleri kullanıldı. "Laboratuvarda faydalı böcek üretiyoruz" Açıklamada görüşlerine yer verilen Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, kestane ağaçlarının gelişimini ve verimini etkileyen gal arısının dünyada ilk kez 1941 yılında Çin'de görüldüğünü, daha sonra Japonya'ya ve İtalya'ya sıçradığını belirtti. Gal arılarının Türkiye'de ilk kez 2014 yılında belirlenmesinin ardından Bakanlık olarak hemen mücadeleye başladıklarını vurgulayan Eroğlu, şu değerlendirmede bulundu:  "Bu konuda tecrübeli İtalya ile iş birliğine gittik ve oradan bu zararlının düşmanı böceklerin anaçlarından getirerek laboratuvarda üretmeye başladık. Kurduğumuz laboratuvarda üretilen faydalı böcekleri şimdi biyolojik mücadele çerçevesinde gal arısının görüldüğü ormanlara bırakıyoruz. Karamürsel ve Gölcük'te de biyolojik mücadele için bu faydalı parazitleri ormanlara bıraktık." "Hedefimiz, gelecek nesillere sağlıklı ormanlar bırakmak" Bakan Eroğlu, orman köylülerinin kestane ormanlarından meyve ve bal üretimi yaparak gelir elde ettiklerine dikkati çekerek, şunları bildirdi: "Bu zararlı böcekler kestane ağaçlarının çiçek açan ilk sürgününü, tomurcuklarını ve yapraklarını etkiliyorlar. Dolayısıyla zararlı böceklerin bu etkileri meyve verimini de yüzde 10'lara kadar düşürmekle birlikte kestanenin çiçeğinden bal üreten arıların verimini de olumsuz etkiliyor." Bakanlık olarak uzun vadelerinin kestane ormanlarının sağlığını koruyarak gelecek nesillere sağlıklı ormanlar bırakmak olduğuna işaret eden Eroğlu, kısa vadede ise kestanenin meyvesini toplayan ve kestane balı üretimi yapan orman köylülerinin gelirinin arttırılmasını hedeflediklerini bildirdi. 
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğünce kestane ağaçlarına zarar veren türlerden gal arılarına karşı etkin mücadele kapsamında Kocaeli'nin Gölcük ve Karamürsel ilçesinde "torymus sinensis" adlı böcekler doğaya salındı.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliğinden yapılan yazılı açıklamada, gal arısının Türkiye'de ilk kez 2014 yılında Yalova'daki kestane ormanlarında görüldüğü belirtildi.
Kestane gal arısının verim düşüklüğüne yol açan zararlı bir böcek olarak bilindiğine işaret edilen açıklamada, kestane ağacı, fidanı ve kestane çeliği ile taşınması mümkün olduğundan bu böceğin girişinin tespitinin ardından 50 bin dekar alanın karantinaya alınarak gerekli tedbirlerin uygulanmaya başlandığı hatırlatıldı.
Mekanik ve biyoteknik mücadelesi çok olanaklı olmayan gal arılarıyla kimyasal mücadele metotlarıyla baş etmek kısmen mümkün görülse de Orman ve Su İşleri Bakanlığının tabiata dost biyolojik mücadele stratejisi gereği bu yöntemleri tercih etmediği ve biyolojik mücadele ile önlemlerini aldığı vurgulandı.
Bu çerçevede gal arısının doğal düşmanı "torymus sinensis" parazitinin laboratuvarlarda üretilerek gal arılarının bulunduğu alanlara bırakılması çalışmasının yapıldığı aktarılan açıklamada, "Karamürsel ve Gölcük'teki kestane ormanlarında görülmeye başlanan bu zararlı böceklere karşı Çamçukur köyünde ve Gölcük Değirmendere mevkisinde 'torymus sinensis' faydalı parazitinden ormanlara salındı." ifadeleri kullanıldı.
"Laboratuvarda faydalı böcek üretiyoruz"

Açıklamada görüşlerine yer verilen Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, kestane ağaçlarının gelişimini ve verimini etkileyen gal arısının dünyada ilk kez 1941 yılında Çin'de görüldüğünü, daha sonra Japonya'ya ve İtalya'ya sıçradığını belirtti.
Gal arılarının Türkiye'de ilk kez 2014 yılında belirlenmesinin ardından Bakanlık olarak hemen mücadeleye başladıklarını vurgulayan Eroğlu, şu değerlendirmede bulundu: 
"Bu konuda tecrübeli İtalya ile iş birliğine gittik ve oradan bu zararlının düşmanı böceklerin anaçlarından getirerek laboratuvarda üretmeye başladık. Kurduğumuz laboratuvarda üretilen faydalı böcekleri şimdi biyolojik mücadele çerçevesinde gal arısının görüldüğü ormanlara bırakıyoruz. Karamürsel ve Gölcük'te de biyolojik mücadele için bu faydalı parazitleri ormanlara bıraktık."
"Hedefimiz, gelecek nesillere sağlıklı ormanlar bırakmak"
Bakan Eroğlu, orman köylülerinin kestane ormanlarından meyve ve bal üretimi yaparak gelir elde ettiklerine dikkati çekerek, şunları bildirdi: "Bu zararlı böcekler kestane ağaçlarının çiçek açan ilk sürgününü, tomurcuklarını ve yapraklarını etkiliyorlar. Dolayısıyla zararlı böceklerin bu etkileri meyve verimini de yüzde 10'lara kadar düşürmekle birlikte kestanenin çiçeğinden bal üreten arıların verimini de olumsuz etkiliyor."
Bakanlık olarak uzun vadelerinin kestane ormanlarının sağlığını koruyarak gelecek nesillere sağlıklı ormanlar bırakmak olduğuna işaret eden Eroğlu, kısa vadede ise kestanenin meyvesini toplayan ve kestane balı üretimi yapan orman köylülerinin gelirinin arttırılmasını hedeflediklerini bildirdi. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yenigolcuk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.