GÖRENLERİ ŞAŞIRTAN EKMEK

Gündem 14.04.2017 - 08:30, Güncelleme: 31.05.2021 - 18:16
 

GÖRENLERİ ŞAŞIRTAN EKMEK

Çiftlik Mahallesi D-130 karayolu üzerinde bulunan 61 Vakfıkebir Ekmek Fırınında üretilen ve boyları yaklaşık 3 metreyi bulan ekmekler görenleri şaşırtıyor. Hazırlanışı ve pişmesi yaklaşık 8 saat süren ve şekli nedeniyle ‘Balina Ekmek’ olarak adlandırılan 15’er kiloluk ekşi mayalı ekmeklerin müşterileri ise pişme saatini sabırsızlıkla bekliyor.

Günde 7-8 adet üretilen Balina ekmeklerin büyük kısmı çıktığı saatlerde tüketilirken, bayramlarda ise talep fazlası nedeniyle üretilen ekmek sayısı arttırılıyor. ÜRETİMİ 8-9 SAAT SÜRÜYORBalina ekmeği kendine özel bir ürün olduğunu söyleyen ekmek ustası Murat Can, “Sabah 6’da hazırlamaya başlıyoruz. Unumuzu döküyoruz, yarım saat döndükten sonra özel ekşi mayasını, tuzunu, kıvamını ayarlıyoruz. Ondan sonra dinlenme moduna alıyoruz. 2 saat bekledikten sonra kesme kıvamına geldiği gibi kesiyoruz hamuru. Toplam pişme aşaması 8.5 saati buluyor” dedi.  1 SENE BOZULMAZ Ekmeği diğer ekmeklerden ayıran farkın sadece uzunluğu olmadığını belirten ekmek ustası Murat Can, “Bu ekmeği ötekilerden ayıran lezzeti. Ekşi mayadan yapıldığı ve daha çok fırının içinde beklediği için. 1 gün önceden tutulan ekşi mayadan kullanıldığı için. 1 hafta, 10 gün, dolapta sakladığınız zaman 1 sende de yiyebilirsiniz bu ekmeği” diye konuştu.  EKMEKLE FOTOĞRAF ÇEKİLMEK İSTİYORLAR Ekmeğin uzunluğu ile görenleri şaşırttığını da dile getiren Can, “Şaşıranlar oluyor. Gelip resim çekilenler oluyor. Özellikle buradaki otomobil fabrikasında çalışan yabancılar geliyor. Adam şaşırıyor görünce. Müşterilerimiz de çıkma saatlerini biliyor. Öğleden sonra bir de akşama doğru çıkıyor. Müşterileri o saatte geliyor” şeklinde konuştu.  GÜNDE 7-8 ADET ÜRETİLİYOR Ekmeği üretmeye başladıktan sonra talebin her geçen gün arttığını anlatan fırın sahibi Kayhan Ayaz, “Ustamız sağ olsun 2,5 yıl önce ‘Böyle bir ekmek yapmak istiyorum’ dedi. Biz de düşüncesine saygı gösterdik ve yapmaya başladı. Müşteriler de iyi tuttu. Güzel ve lezzetli ekmek olduğu için. Adını ‘Balina Ekmeği’ koyduk, bayağı büyük olduğu için. Şu anda çıkardığımız ekmek 2 metre 65 santim, ağırlığı da 15-18-20 kilo arasında değişiyor. Günde 7-8 tane civarında yapıyoruz. Bazen yetmiyor” ifadelerini kullandı.  BÜTÜN ALAN DA VAR Balina ekmekten almak için özel olarak il dışından gelenlerin olduğunu da ifade eden Ayaz, “İstanbul’a gidecekler, Yalova tarafından gelenler genelde bu ekmeğe düşkün. İsteyen 1 kilo, isteyen yarım kilo alıyor. 2 kilo, 5 kilo alan var. İsteyen komple alıyor, hiç belli olmuyor. Büyük pikap tarzı arabalarla gelip sırf bu ekmeği almak için 1-2 gün önceden sipariş veren oluyor. Daha sonra gelip alıyorlar. Geçen bir müşterim geldi, 5-6 kilo aldı. Nereye götüreceğini sordum. Trabzon cevabı aldım. Orada böyle ekmek olup olmadığını sorunca bana bu şekilde ve bu lezzette olmadığı söyledi” dedi. Ekmekten alan müşteriler ise ekmeğin çıkış saatini beklediklerini söylediler. Bazı müşteriler ise ekmeğin eski zamanlarda üretilen ekmeklerin lezzetinde olduğu için tercih ettiklerini ifade ettiler. 
Çiftlik Mahallesi D-130 karayolu üzerinde bulunan 61 Vakfıkebir Ekmek Fırınında üretilen ve boyları yaklaşık 3 metreyi bulan ekmekler görenleri şaşırtıyor. Hazırlanışı ve pişmesi yaklaşık 8 saat süren ve şekli nedeniyle ‘Balina Ekmek’ olarak adlandırılan 15’er kiloluk ekşi mayalı ekmeklerin müşterileri ise pişme saatini sabırsızlıkla bekliyor.

Günde 7-8 adet üretilen Balina ekmeklerin büyük kısmı çıktığı saatlerde tüketilirken, bayramlarda ise talep fazlası nedeniyle üretilen ekmek sayısı arttırılıyor. ÜRETİMİ 8-9 SAAT SÜRÜYORBalina ekmeği kendine özel bir ürün olduğunu söyleyen ekmek ustası Murat Can, “Sabah 6’da hazırlamaya başlıyoruz. Unumuzu döküyoruz, yarım saat döndükten sonra özel ekşi mayasını, tuzunu, kıvamını ayarlıyoruz. Ondan sonra dinlenme moduna alıyoruz. 2 saat bekledikten sonra kesme kıvamına geldiği gibi kesiyoruz hamuru. Toplam pişme aşaması 8.5 saati buluyor” dedi. 
1 SENE BOZULMAZ
Ekmeği diğer ekmeklerden ayıran farkın sadece uzunluğu olmadığını belirten ekmek ustası Murat Can, “Bu ekmeği ötekilerden ayıran lezzeti. Ekşi mayadan yapıldığı ve daha çok fırının içinde beklediği için. 1 gün önceden tutulan ekşi mayadan kullanıldığı için. 1 hafta, 10 gün, dolapta sakladığınız zaman 1 sende de yiyebilirsiniz bu ekmeği” diye konuştu. 
EKMEKLE FOTOĞRAF ÇEKİLMEK İSTİYORLAR
Ekmeğin uzunluğu ile görenleri şaşırttığını da dile getiren Can, “Şaşıranlar oluyor. Gelip resim çekilenler oluyor. Özellikle buradaki otomobil fabrikasında çalışan yabancılar geliyor. Adam şaşırıyor görünce. Müşterilerimiz de çıkma saatlerini biliyor. Öğleden sonra bir de akşama doğru çıkıyor. Müşterileri o saatte geliyor” şeklinde konuştu. 
GÜNDE 7-8 ADET ÜRETİLİYOR
Ekmeği üretmeye başladıktan sonra talebin her geçen gün arttığını anlatan fırın sahibi Kayhan Ayaz, “Ustamız sağ olsun 2,5 yıl önce ‘Böyle bir ekmek yapmak istiyorum’ dedi. Biz de düşüncesine saygı gösterdik ve yapmaya başladı. Müşteriler de iyi tuttu. Güzel ve lezzetli ekmek olduğu için. Adını ‘Balina Ekmeği’ koyduk, bayağı büyük olduğu için. Şu anda çıkardığımız ekmek 2 metre 65 santim, ağırlığı da 15-18-20 kilo arasında değişiyor. Günde 7-8 tane civarında yapıyoruz. Bazen yetmiyor” ifadelerini kullandı. 
BÜTÜN ALAN DA VAR
Balina ekmekten almak için özel olarak il dışından gelenlerin olduğunu da ifade eden Ayaz, “İstanbul’a gidecekler, Yalova tarafından gelenler genelde bu ekmeğe düşkün. İsteyen 1 kilo, isteyen yarım kilo alıyor. 2 kilo, 5 kilo alan var. İsteyen komple alıyor, hiç belli olmuyor. Büyük pikap tarzı arabalarla gelip sırf bu ekmeği almak için 1-2 gün önceden sipariş veren oluyor. Daha sonra gelip alıyorlar. Geçen bir müşterim geldi, 5-6 kilo aldı. Nereye götüreceğini sordum. Trabzon cevabı aldım. Orada böyle ekmek olup olmadığını sorunca bana bu şekilde ve bu lezzette olmadığı söyledi” dedi. Ekmekten alan müşteriler ise ekmeğin çıkış saatini beklediklerini söylediler. Bazı müşteriler ise ekmeğin eski zamanlarda üretilen ekmeklerin lezzetinde olduğu için tercih ettiklerini ifade ettiler. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yenigolcuk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.