LASTİK İŞ
ismail

HASTANE PERSONELİNE KUDUZ EĞİTİMİ

Sağlık 01.10.2019 - 18:07, Güncelleme: 31.05.2021 - 18:16
 

HASTANE PERSONELİNE KUDUZ EĞİTİMİ

Gölcük Necati Çelik Devlet Hastanesi personellerine; “28 Eylül Dünya Kuduz Günü” olması sebebiyle Kuduz hastalığı ile ilgili eğitim verildi. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Selma Çakır, "Kuduz, halk sağlığına tehdit oluşturan eski çağlardan beri bilinen önemli bir enfeksiyon olduğunu ve Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre her yıl yaklaşık 55 bin kişinin kuduz nedeniyle hayatını kaybettiğini söyledi.

Uz. Dr. Selma Çakır, "Kuduz, genellikle hastalığı taşıyan bir hayvanın ısırmasıyla bulaşan önlenebilir bir viral hastalığıdır. Ülkemizde ve gelişmekte olan ülkelerde daha sık olarak kedi, köpek ve sığırlarda görülmektedir. Bakanlığımıza yılda yaklaşık 180 Bin kuduz şüpheli temas insan olgusu bildirimi yapılmaktadır. Bildirilen bu olguların çoğunluğu da kuduz korumasına alınmaktadır. Bu şekilde birçok kişinin hayatı kurtarılmakta olup ancak bazı yıllar 1 veya 2 insan kuduz vakasına bağlı ölüm görülmektedir" dedi. Dr. Çakır, "Kuduzdan korunmak için, kedi ve köpekler kuduza karşı mutlaka aşılanmalıdır. Evcil hayvanların, başıboş veya vahşi hayvanlarla temas etmesine engel olunmalıdır. Çevrede başıboş, hasta, garip davranışlar sergileyen veya ölmüş hayvan görüldüğünde ilgili yerler haberdar edilmelidir (belediyeler, muhtarlıklar, İl ve İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlükleri gibi). Kuduz şüpheli temas söz konusu olduğunda ise, yara veya ısırık bölgesi hiç vakit kaybedilmeden bol akarsu ve sabunla iyice yıkanmalı ve arkasından tentürdiyot gibi iyotlu antiseptikler uygulanmalıdır. Göz, ağız veya burun şüpheli temasa maruz kalmışsa, bu bölgeler birkaç dakika içinde bol suyla yıkanmalıdır. Kuduz şüpheli temasa maruz kalan kişi yukarıda belirtilen uygulamaları yaptıktan sonra derhal en yakın sağlık kuruluşuna müracaat etmeli ve Dünya Sağlık Örgütünce kabul edilen aşılama programı aksatmadan uygulamalıdır" diye konuştu. Kuduz hastalığının tedavisi ile ilgili bilgi veren Uz. Dr. Selma Çakır, "Kuduz hastalığının belirtileri ortaya çıktıktan sonra tedavisi imkânsızdır ve hastalık ölümle sonuçlanır. Bu sebeple, burada belirtilen korunma önlemlerine uyulmalıdır. Özellikle yara bakımı ve tedavisi ile kuduz aşısı, 0-3-7-14-28. Günlerde koldan uygulanmakta ve kuduz serumu, yara çevresine ve kalçadan uygulamasının hastalığa yakalanmama hususunda hayati öneme sahip olduğu kesinlikle unutulmamalıdır" şeklinde konuştu.
Gölcük Necati Çelik Devlet Hastanesi personellerine; “28 Eylül Dünya Kuduz Günü” olması sebebiyle Kuduz hastalığı ile ilgili eğitim verildi. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Selma Çakır, "Kuduz, halk sağlığına tehdit oluşturan eski çağlardan beri bilinen önemli bir enfeksiyon olduğunu ve Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre her yıl yaklaşık 55 bin kişinin kuduz nedeniyle hayatını kaybettiğini söyledi.

Uz. Dr. Selma Çakır, "Kuduz, genellikle hastalığı taşıyan bir hayvanın ısırmasıyla bulaşan önlenebilir bir viral hastalığıdır. Ülkemizde ve gelişmekte olan ülkelerde
daha sık olarak kedi, köpek ve sığırlarda görülmektedir. Bakanlığımıza yılda yaklaşık 180 Bin kuduz şüpheli temas insan olgusu bildirimi yapılmaktadır. Bildirilen bu olguların çoğunluğu da kuduz korumasına alınmaktadır. Bu şekilde birçok kişinin hayatı kurtarılmakta olup ancak bazı yıllar 1 veya 2 insan kuduz vakasına bağlı ölüm görülmektedir" dedi.

Dr. Çakır, "Kuduzdan korunmak için, kedi ve köpekler kuduza karşı mutlaka aşılanmalıdır. Evcil hayvanların, başıboş veya vahşi hayvanlarla temas etmesine engel olunmalıdır. Çevrede başıboş, hasta, garip davranışlar sergileyen veya ölmüş hayvan görüldüğünde ilgili yerler haberdar edilmelidir (belediyeler, muhtarlıklar, İl ve İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlükleri gibi). Kuduz şüpheli temas söz konusu olduğunda ise, yara veya ısırık bölgesi hiç vakit kaybedilmeden bol akarsu ve sabunla iyice yıkanmalı ve arkasından tentürdiyot gibi iyotlu antiseptikler uygulanmalıdır. Göz, ağız veya burun şüpheli temasa maruz kalmışsa, bu bölgeler birkaç dakika içinde bol suyla yıkanmalıdır. Kuduz şüpheli temasa maruz kalan kişi yukarıda belirtilen uygulamaları yaptıktan sonra derhal en yakın sağlık kuruluşuna müracaat etmeli ve Dünya Sağlık Örgütünce kabul edilen aşılama programı aksatmadan uygulamalıdır" diye konuştu. Kuduz hastalığının tedavisi ile ilgili bilgi veren Uz. Dr. Selma Çakır, "Kuduz hastalığının belirtileri ortaya çıktıktan sonra tedavisi imkânsızdır ve hastalık ölümle sonuçlanır. Bu sebeple, burada belirtilen korunma önlemlerine uyulmalıdır. Özellikle yara bakımı ve tedavisi ile kuduz aşısı, 0-3-7-14-28. Günlerde koldan uygulanmakta ve kuduz serumu, yara çevresine ve kalçadan uygulamasının hastalığa yakalanmama hususunda hayati öneme sahip olduğu kesinlikle unutulmamalıdır" şeklinde konuştu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yenigolcuk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.