LASTİK İŞ
ismail

HASTANE PERSONELİNE SEPSİS VE H1N1/İNFULANZA EĞİTİMLERİ VERİLDİ

Sağlık 21.09.2019 - 15:38, Güncelleme: 31.05.2021 - 18:16
 

HASTANE PERSONELİNE SEPSİS VE H1N1/İNFULANZA EĞİTİMLERİ VERİLDİ

Gölcük Necati Çelik Devlet Hastanesi’nde görevli personele, 13 Eylül dünya Sepsis günü kapsamında; Sepsis ve H1N1/influenza hastalıkları konularında, Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Uz. Dr. Selma Çakır tarafından eğitim verildi.

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Uz. Dr. Selma Çakır virüslerle ilgili bilgilendirdi. Grip Benzeri Hastalık (GBH): Başka bir nedenle açıklanamayan ve ani başlayan 38 0C’nin üstünde ateş ve kuru öksürük ve/veya boğaz ağrısı olmasıdır. Halen devam etmekte olan pandemi nedeniyle “olası pandemik (H1N1) 2009 gribi vaka tanımı” GBH tanımı olarak kullanılacaktır. Olası pandemik (H1N1) 2009 gribi vakası (Olası vaka) : Başka bir nedenle  açıklanamayan 38 °C dereceyi (koltuk altı) geçen ateş veya ateş hikâyesi ile birlikte aşağıdaki şikâyetlerden en az birinin varlığı: Yaygın vücut ağrısı Boğaz ağrısı Baş ağrısı Burun akıntısı Öksürük Solunum güçlüğü Kusma, ishal Doğrulanmış pandemik (H1N1) 2009 gribi vakası (Kesin vaka): Real time PCR veya virüs kültürü ile Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen referans laboratuarlardan birinde kanıtlanmış pandemik (H1N1) 2009 virüsu saptanan olası pandemik (H1N1) 2009 grip vakasıdır. Ciddi akut solunum yolu hastalığı (severe acute respiratory illness): Olası bir vakada belirgin nefes darlığı veya solunum güçlüğünün olmasıdır. II. KLİNİK Pandemik (H1N1) 2009 grip virüsünün sebep olduğu klinik; ateşsiz hastalık, hafif üst solunum yolu enfeksiyonu ve ateşli GBH tablosundan ciddi fatal komplikasyonlarla seyredebilen ve hızlı ilerleyen pnömoni tablosuna kadar değişkenlik gösterebilir. Virüsle karşılaşanların yaklaşık 30-35’inde herhangi bir klinik belirti görülmemektedir. En sık bildirilen semptomlar; ateş, öksürük, boğaz ağrısı, kas ağrısı/yaygın vücut ağrısı, halsizlik ve baş ağrısıdır. Burun akıntısı ve gastrointestinal semptomlar da (bulantı-kusma ve/veya ishal) görülebilir. Sağlık kurumlarına başvuranların yaklaşık 1’inde hastaneye yatış gerekmektedir. Hastaneye yatan hastaların 10-30’unda yoğun bakım ihtiyacı ortaya çıkmaktadır. Yoğun bakıma yatanların yaklaşık 20’sinde mekanik ventilasyona ihtiyaç duyulmaktadır. Hızlı ilerleyen alt solunum yolu enfeksiyonu, solunum yetmezliği ve inatçı hipoksi (oksijen tedavisine rağmen hipoksinin devam etmesi) durumu Akut Respiratuvar Distres Sendromu (ARDS)’na yol açabilmekte olup, bu durum ağır hastalık göstergesidir. 2 Erken dönemde pandemik (H1N1) 2009 grip tanısının konması doğru tedavi ve takip açısından önem taşımaktadır. 
Gölcük Necati Çelik Devlet Hastanesi’nde görevli personele, 13 Eylül dünya Sepsis günü kapsamında; Sepsis ve H1N1/influenza hastalıkları konularında, Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Uz. Dr. Selma Çakır tarafından eğitim verildi.

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Uz. Dr. Selma Çakır virüslerle ilgili bilgilendirdi.

Grip Benzeri Hastalık (GBH): Başka bir nedenle açıklanamayan ve ani başlayan 38 0C’nin üstünde ateş ve kuru öksürük ve/veya boğaz ağrısı olmasıdır. Halen devam etmekte olan pandemi nedeniyle “olası pandemik (H1N1) 2009 gribi vaka tanımı” GBH tanımı olarak kullanılacaktır.
Olası pandemik (H1N1) 2009 gribi vakası (Olası vaka) : Başka bir nedenle  açıklanamayan
38 °C dereceyi (koltuk altı) geçen ateş veya ateş hikâyesi ile birlikte aşağıdaki şikâyetlerden en az birinin varlığı:
Yaygın vücut ağrısı
Boğaz ağrısı
Baş ağrısı
Burun akıntısı
Öksürük
Solunum güçlüğü
Kusma, ishal
Doğrulanmış pandemik (H1N1) 2009 gribi vakası (Kesin vaka): Real time PCR veya virüs kültürü ile Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen referans laboratuarlardan birinde
kanıtlanmış pandemik (H1N1) 2009 virüsu saptanan olası pandemik (H1N1) 2009 grip
vakasıdır.
Ciddi akut solunum yolu hastalığı (severe acute respiratory illness): Olası bir vakada
belirgin nefes darlığı veya solunum güçlüğünün olmasıdır.
II. KLİNİK
Pandemik (H1N1) 2009 grip virüsünün sebep olduğu klinik; ateşsiz hastalık, hafif üst solunum yolu enfeksiyonu ve ateşli GBH tablosundan ciddi fatal komplikasyonlarla
seyredebilen ve hızlı ilerleyen pnömoni tablosuna kadar değişkenlik gösterebilir. Virüsle karşılaşanların yaklaşık 30-35’inde herhangi bir klinik belirti görülmemektedir.
En sık bildirilen semptomlar; ateş, öksürük, boğaz ağrısı, kas ağrısı/yaygın vücut ağrısı,
halsizlik ve baş ağrısıdır. Burun akıntısı ve gastrointestinal semptomlar da (bulantı-kusma ve/veya ishal) görülebilir. Sağlık kurumlarına başvuranların yaklaşık 1’inde hastaneye yatış gerekmektedir. Hastaneye yatan hastaların 10-30’unda yoğun bakım ihtiyacı ortaya çıkmaktadır. Yoğun bakıma yatanların yaklaşık 20’sinde mekanik ventilasyona ihtiyaç duyulmaktadır.
Hızlı ilerleyen alt solunum yolu enfeksiyonu, solunum yetmezliği ve inatçı hipoksi (oksijen tedavisine rağmen hipoksinin devam etmesi) durumu Akut Respiratuvar Distres Sendromu (ARDS)’na yol açabilmekte olup, bu durum ağır hastalık göstergesidir.
2 Erken dönemde pandemik (H1N1) 2009 grip tanısının konması doğru tedavi ve takip
açısından önem taşımaktadır. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yenigolcuk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.