LASTİK İŞ
ismail

İL SAĞLIK SEPSİS HASTALIĞINA DİKKAT ÇEKTİ

Sağlık 13.09.2019 - 13:51, Güncelleme: 31.05.2021 - 18:16
 

İL SAĞLIK SEPSİS HASTALIĞINA DİKKAT ÇEKTİ

Kocaeli İl Sağlık Müdürlüğü sepsis farkındalık günü nedeniyle önemli bilgilendirmeler yaptı.

  13 Eylül Dünya Sağlık Örgütü tarafından “Sepsis Farkındalık Günü” olarak kabul ediliyor. Uzmanlar tarafından sepsis hastalığının her yıl dünyada 30 milyondan fazla insanı etkileyen bir sağlık problemi olduğu belirtiliyor.  SEPSİS NEDİR? Vücudun enfeksiyonlara karşı gösterdiği kontrolsüz ve abartılı yanıt sonucunda, kendi doku ve organlarına zarar vermeye başlamasıyla ortaya çıkan, bağışıklık sisteminin çökmesine neden olabilen, erken tanı konulup tedavi edilmezse ölümcül seyredebilen bir klinik tablodur. Dünyada her yıl yaklaşık  9 milyon kişi sepsis nedeniyle hayatını kaybediyor. KİMLER RİSK ALTINDA? 1 yaş altı çocuklar, 60 yaş üzerindeki erişkinler, kronik akciğer, karaciğer ve kalp hastalığı olanlar, dalağı alınmış kişiler, bağışıklık sistemi zayıflamış olanlar, diyabet ve AİDS hastaları risk altında olarak değerlendiriliyor. BELİRTİLERİ NELERDİR? Konuşma bozukluğu, şuur bulanıklığı, titreme, yüksek ateş, kas ağrısı, idrar çıkışının olmaması, nefes darlığı, ciltte renk değişikliği gibi belirtiler sepsis hastalığını düşündürmektedir. Bu belirtilerin görülmesi halinde kişiler vakit kaybetmeden aile hekimi ya da sağlık kuruluşlarına başvurmalıdır. HASTALIK NASIL ÖNLENEBİLİR ? Enfeksiyonlara karşı aşılanmayla, el hijyeninin sağlanmasıyla, hastane kaynaklı enfeksiyonların önlenmesiyle, toplumda farkındalık oluşmasıyla hastalığı önlemek mümkündür. KOCAELİ’DE SEPSİS FARKINDALIK ÇALIŞMALARI Kocaeli’de 13-20 Eylül tarihleri arasında “Sepsisi Tanı, Hayatı Kurtar” sloganıyla hastalıkla ilgili farkındalığı artırmak amacıyla, İl Sağlık Müdürlüğü ve bünyesine bağlı sağlık kuruluşlarında çeşitli etkinlikler düzenlenecek. Hastanelerin  acil servislerine, yoğun bakım, kemoterapi ve hemodiyaliz ünitelerine, iç hastalıkları, göğüs hastalıkları, enfeksiyon hastalıkları, çocuk hastalıkları poliklinik ve kliniklerine bilgilendirici broşürler asılarak vatandaşların farkındalık ve bilgilendirilmesi sağlanmış olacak. Ayrıca nüfusun yoğun olduğu belirli noktalara sağlık profesyonelleri tarafından kurulacak stantlarda vatandaşlara sepsis hastalığı ve korunma yolları konularında eğitimler verilerek bilgilendirme ve farkındalık sağlanacak.
Kocaeli İl Sağlık Müdürlüğü sepsis farkındalık günü nedeniyle önemli bilgilendirmeler yaptı.

 

13 Eylül Dünya Sağlık Örgütü tarafından “Sepsis Farkındalık Günü” olarak kabul ediliyor. Uzmanlar tarafından sepsis hastalığının her yıl dünyada 30 milyondan fazla insanı etkileyen bir sağlık problemi olduğu belirtiliyor. 

SEPSİS NEDİR?

Vücudun enfeksiyonlara karşı gösterdiği kontrolsüz ve abartılı yanıt sonucunda, kendi doku ve organlarına zarar vermeye başlamasıyla ortaya çıkan, bağışıklık sisteminin çökmesine neden olabilen, erken tanı konulup tedavi edilmezse ölümcül seyredebilen bir klinik tablodur. Dünyada her yıl yaklaşık  9 milyon kişi sepsis nedeniyle hayatını kaybediyor.

KİMLER RİSK ALTINDA?

1 yaş altı çocuklar, 60 yaş üzerindeki erişkinler, kronik akciğer, karaciğer ve kalp hastalığı olanlar, dalağı alınmış kişiler, bağışıklık sistemi zayıflamış olanlar, diyabet ve AİDS hastaları risk altında olarak değerlendiriliyor.

BELİRTİLERİ NELERDİR?

Konuşma bozukluğu, şuur bulanıklığı, titreme, yüksek ateş, kas ağrısı, idrar çıkışının olmaması, nefes darlığı, ciltte renk değişikliği gibi belirtiler sepsis hastalığını düşündürmektedir. Bu belirtilerin görülmesi halinde kişiler vakit kaybetmeden aile hekimi ya da sağlık kuruluşlarına başvurmalıdır.

HASTALIK NASIL ÖNLENEBİLİR ?

Enfeksiyonlara karşı aşılanmayla, el hijyeninin sağlanmasıyla, hastane kaynaklı enfeksiyonların önlenmesiyle, toplumda farkındalık oluşmasıyla hastalığı önlemek mümkündür.

KOCAELİ’DE SEPSİS FARKINDALIK ÇALIŞMALARI

Kocaeli’de 13-20 Eylül tarihleri arasında “Sepsisi Tanı, Hayatı Kurtar” sloganıyla hastalıkla ilgili farkındalığı artırmak amacıyla, İl Sağlık Müdürlüğü ve bünyesine bağlı sağlık kuruluşlarında çeşitli etkinlikler düzenlenecek. Hastanelerin  acil servislerine, yoğun bakım, kemoterapi ve hemodiyaliz ünitelerine, iç hastalıkları, göğüs hastalıkları, enfeksiyon hastalıkları, çocuk hastalıkları poliklinik ve kliniklerine bilgilendirici broşürler asılarak vatandaşların farkındalık ve bilgilendirilmesi sağlanmış olacak. Ayrıca nüfusun yoğun olduğu belirli noktalara sağlık profesyonelleri tarafından kurulacak stantlarda vatandaşlara sepsis hastalığı ve korunma yolları konularında eğitimler verilerek bilgilendirme ve farkındalık sağlanacak.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yenigolcuk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.