İLK 6 AY SADECE ANNE SÜTÜ

Sağlık 06.10.2017 - 12:33, Güncelleme: 31.05.2021 - 18:16
 

İLK 6 AY SADECE ANNE SÜTÜ

1-7 Ekim Emzirme Haftası kapsamında Gölcük Necati Çelik Devlet Hastanesinde stant açıldı. B blok poliklinik katında "ilk 6 ay sadece anne sütü" ilkesiyle, Kadın Doğum Ebe ve Hemşireleri stantta yerlerini alarak anne sütü, emzirmenin önemi, emzirme teknikleri konularında anneler ve anne adaylarını bilgilendirilip, broşür dağıtıldı. Stant anne ve anne adayları tarafından ziyaret edildi.

İLK ALTI AY NEDEN SADECE ANNE SÜTÜ? Bir bebeğin beslenme sürecini şöyle bir yaş dönemleri açısından değerlendirdiğimizde ilk 6 ay tamamen anne sütü ile beslenmesini gerektiğini görürüz. Sonrasında anne sütünün yanında katı gıdalar da bebeğe verilmeye başlanır. Peki neden ilk 6 ay bir bebeğe sadece anne sütü verilmelidir. Öncelik fiziksek nedenlerden dolayı anne sütü ilk 6 ay verilir. Çünkü bebeğin vücut sistemi henüz daha katı gıdaları almaya hazır değildir. Katı gıdaları sindirme için henüz organları tam olarak olgunlaşmamıştır. Anne sütü gerçekten ilk 6 ay bir bebek için hem gerekli hem de zorunlu bir besin kaynağıdır. Bebeğin sağlığı, gelişimi, zihinsel sağlığı, hastalıklara karşı mücadele gücü bakımından önemli bir değere sahiptir. Eldeki bilimse veriler katı gıdaların daha erken verilmesinin bebekte ilerleyen dönemlerde bir takım alerjik rahatsızlıkların oluşmasına yol açtığını göstermektedir. Yine yapılan araştırmalarda ilk ay katı gıdalar verilen bebeklerde diğer bebeklere göre daha fazla öksürük vakaları görülmüştür. Ayrıca alerjik nezle, astım, ishal vakaları da bu bebeklerde daha çok görülmüştür. Bu bebeklerin ayrıca böbrek ve sindirim sistemleri erken dönemde verilen katı gıdalardan dolayı hasara uğrayabilmektedir. İlk 6 ay anne sütünün bebeğe verilmesi anneyle bebek arasındaki kurulacak güçlü bağlar için de önemlidir. Bebeği erken dönemlerde anne sütünden kesip katı gıdalara geçirmek bu açıdan yani bebek ve anne arasındaki güçlü bağlar açısından sorun oluşturabilir. Ayrıca katı gıdaların bebeğe erken dönemlerde verilmeye başlanması bebek için tehlike sinyalleri doğurur. En büyük tehlike bebeğin şişmanlık sorunuyla karşı karşıya kalmasıdır. Bu durumda bebeğin hayatının ileri dönemlerde şişmanlıktan kaynaklanan bir takım rahatsızlıklara yakalanma ihtimali de artacaktır. Anne sütünün öncelikle bir bebek için ne kadar gerekli bir besin kaynağı olduğunu bilmek gerekir. İçinde barındırdığı içerik zenginliği bebek için sayısız fayda doğurur. Zaten bebeğin hem fiziksel hem de zihinsel sağlığı ve gelişimi için önemli olan anne sütündeki bu zengin içeriktir. Bir bebeğe bu zengin içeriği ve faydayı özellikle ilk 6 ay sunabilecek başka bir besin kaynağı yoktur. Ayrıca anne sütünün bebek için psikolojik ve duygusal yönden katkılarını da düşündüğümüz zaman ilk 6 ay anne sütünün vazgeçilmez olduğunu anlarız. Dolayısıyla ilk 6 aydan sonra katı gıdaların verilmeye başlanması yerinde olacaktır. Zaten dünya sağlık örgütünün de bu yönde tavsiyeleri bulunmaktadır.  
1-7 Ekim Emzirme Haftası kapsamında Gölcük Necati Çelik Devlet Hastanesinde stant açıldı. B blok poliklinik katında "ilk 6 ay sadece anne sütü" ilkesiyle, Kadın Doğum Ebe ve Hemşireleri stantta yerlerini alarak anne sütü, emzirmenin önemi, emzirme teknikleri konularında anneler ve anne adaylarını bilgilendirilip, broşür dağıtıldı. Stant anne ve anne adayları tarafından ziyaret edildi.

İLK ALTI AY NEDEN SADECE ANNE SÜTÜ?
Bir bebeğin beslenme sürecini şöyle bir yaş dönemleri açısından değerlendirdiğimizde ilk 6 ay tamamen anne sütü ile beslenmesini gerektiğini görürüz. Sonrasında anne sütünün yanında katı gıdalar da bebeğe verilmeye başlanır.
Peki neden ilk 6 ay bir bebeğe sadece anne sütü verilmelidir. Öncelik fiziksek nedenlerden dolayı anne sütü ilk 6 ay verilir. Çünkü bebeğin vücut sistemi henüz daha katı gıdaları almaya hazır değildir. Katı gıdaları sindirme için henüz organları tam olarak olgunlaşmamıştır.
Anne sütü gerçekten ilk 6 ay bir bebek için hem gerekli hem de zorunlu bir besin kaynağıdır. Bebeğin sağlığı, gelişimi, zihinsel sağlığı, hastalıklara karşı mücadele gücü bakımından önemli bir değere sahiptir.
Eldeki bilimse veriler katı gıdaların daha erken verilmesinin bebekte ilerleyen dönemlerde bir takım alerjik rahatsızlıkların oluşmasına yol açtığını göstermektedir. Yine yapılan araştırmalarda ilk ay katı gıdalar verilen bebeklerde diğer bebeklere göre daha fazla öksürük vakaları görülmüştür.
Ayrıca alerjik nezle, astım, ishal vakaları da bu bebeklerde daha çok görülmüştür. Bu bebeklerin ayrıca böbrek ve sindirim sistemleri erken dönemde verilen katı gıdalardan dolayı hasara uğrayabilmektedir.
İlk 6 ay anne sütünün bebeğe verilmesi anneyle bebek arasındaki kurulacak güçlü bağlar için de önemlidir. Bebeği erken dönemlerde anne sütünden kesip katı gıdalara geçirmek bu açıdan yani bebek ve anne arasındaki güçlü bağlar açısından sorun oluşturabilir.
Ayrıca katı gıdaların bebeğe erken dönemlerde verilmeye başlanması bebek için tehlike sinyalleri doğurur. En büyük tehlike bebeğin şişmanlık sorunuyla karşı karşıya kalmasıdır. Bu durumda bebeğin hayatının ileri dönemlerde şişmanlıktan kaynaklanan bir takım rahatsızlıklara yakalanma ihtimali de artacaktır.
Anne sütünün öncelikle bir bebek için ne kadar gerekli bir besin kaynağı olduğunu bilmek gerekir. İçinde barındırdığı içerik zenginliği bebek için sayısız fayda doğurur. Zaten bebeğin hem fiziksel hem de zihinsel sağlığı ve gelişimi için önemli olan anne sütündeki bu zengin içeriktir. Bir bebeğe bu zengin içeriği ve faydayı özellikle ilk 6 ay sunabilecek başka bir besin kaynağı yoktur.
Ayrıca anne sütünün bebek için psikolojik ve duygusal yönden katkılarını da düşündüğümüz zaman ilk 6 ay anne sütünün vazgeçilmez olduğunu anlarız. Dolayısıyla ilk 6 aydan sonra katı gıdaların verilmeye başlanması yerinde olacaktır. Zaten dünya sağlık örgütünün de bu yönde tavsiyeleri bulunmaktadır.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yenigolcuk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.