Irak'ta Kaçak Çalıştıkları İddia Edilen 46 İşçiden Eylem

Kocaeli 17.07.2013 - 14:14, Güncelleme: 31.05.2021 - 18:15
 

Irak'ta Kaçak Çalıştıkları İddia Edilen 46 İşçiden Eylem

Geçtiğimiz yıl bir taşeron firma aracılığıyla 1 aylık turist vizesi ile Irak'a giden ve vize bitiminde kaçak çalıştıkları iddia edilen 46 kişi, çalışmalarının karşılığını alamadıklarını belirterek firmanın Kocaeli'nin Gebze ilçesindeki binası önünde eylem yaptı. İddialara göre merkezi Gebze'de bulunan bir yapı firması, Türkiye'nin değişik bölgelerinden 46 kişiyi 1 aylık turist vizesi ile çalışmak için Irak'a gönderdi. 28 Aralık 2012 tarihinde Irak'a giden işçilere 1 ay sonunda oturma izni alınacağı ve maaşların her ayın 5'inde verileceği belirtildi. Ancak vize bittikten sonra 6 ay da kaçak olarak çalışmaya devam eden işçilere ücretleri ödenmedi. İşçiler, aylarca süren mağduriyette taşeron firma ve fabrikadan herhangi bir geri dönüş alamadı. Türkiye'ye dönen işçiler, taşeron firmanın önünde eylem yaptı. Çalışanlardan Yavuz ışık, "Firmayla tanıdık vasıtasıyla tanıştık, 1 aylık turist vizesiyle çalışmaya gittik, bir ay sonra oturma izni alınacaktı ve her ayın 5'de maaşlar ödenecekti, ancak söylenenlerin hiçbiri gerçekleşmedi. Bombaların, mermilerin altında çalıştık. Özelikle gelmemize bir ay kala rehin alındık, şantiyeden çıkartılmadık. Yaklaşık 3 haftadır buradayız, gelin ödemenizi yapacağız dediler ama yapılan bir şey yok. İnsanlar evlerini barklarını bırakıp alın terinin peşine düştü. Fabrika ile taşeron arasında kaldık. Fabrika bize konteyner vermeyi talep ediyor sadece" diye konuştu. Konuyla ilgili açıklama yapan taşeron firmanın avukatı Hasan Şimşek ise, "Biz bu projeyi anahtar teslim taşerona verdik, işin yüzde 20'lik bir kısmı yapılmasına rağmen yüzde 60 hak ediş verdik. Taşeron firma işçileri mağdur etmiştir, bu işçilerin fabrikamızla hiçbir bağlantısı yoktur" dedi. - KOCAELİ

Geçtiğimiz yıl bir taşeron firma aracılığıyla 1 aylık turist vizesi ile Irak'a giden ve vize bitiminde kaçak çalıştıkları iddia edilen 46 kişi, çalışmalarının karşılığını alamadıklarını belirterek firmanın Kocaeli'nin Gebze ilçesindeki binası önünde eylem yaptı.

İddialara göre merkezi Gebze'de bulunan bir yapı firması, Türkiye'nin değişik bölgelerinden 46 kişiyi 1 aylık turist vizesi ile çalışmak için Irak'a gönderdi. 28 Aralık 2012 tarihinde Irak'a giden işçilere 1 ay sonunda oturma izni alınacağı ve maaşların her ayın 5'inde verileceği belirtildi. Ancak vize bittikten sonra 6 ay da kaçak olarak çalışmaya devam eden işçilere ücretleri ödenmedi. İşçiler, aylarca süren mağduriyette taşeron firma ve fabrikadan herhangi bir geri dönüş alamadı. Türkiye'ye dönen işçiler, taşeron firmanın önünde eylem yaptı. Çalışanlardan Yavuz ışık, "Firmayla tanıdık vasıtasıyla tanıştık, 1 aylık turist vizesiyle çalışmaya gittik, bir ay sonra oturma izni alınacaktı ve her ayın 5'de maaşlar ödenecekti, ancak söylenenlerin hiçbiri gerçekleşmedi. Bombaların, mermilerin altında çalıştık. Özelikle gelmemize bir ay kala rehin alındık, şantiyeden çıkartılmadık. Yaklaşık 3 haftadır buradayız, gelin ödemenizi yapacağız dediler ama yapılan bir şey yok. İnsanlar evlerini barklarını bırakıp alın terinin peşine düştü. Fabrika ile taşeron arasında kaldık. Fabrika bize konteyner vermeyi talep ediyor sadece" diye konuştu.

Konuyla ilgili açıklama yapan taşeron firmanın avukatı Hasan Şimşek ise, "Biz bu projeyi anahtar teslim taşerona verdik, işin yüzde 20'lik bir kısmı yapılmasına rağmen yüzde 60 hak ediş verdik. Taşeron firma işçileri mağdur etmiştir, bu işçilerin fabrikamızla hiçbir bağlantısı yoktur" dedi. - KOCAELİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yenigolcuk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.