LASTİK İŞ

İŞERİ ''10 OCAK ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜ KUTLU OLSUN''

Gündem 09.01.2018 - 19:03, Güncelleme: 31.05.2021 - 18:16
 

İŞERİ ''10 OCAK ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜ KUTLU OLSUN''

CHP İlçe Başkanı İsmet İşeri 10 Ocak çalışan gazeteciler gününü kutladı. Hepimizin çok iyi bildiği gibi bağımsız, özgür, demokratik bir ülke olmanın ana ekseninde 'özgür medya' vardır. Günümüzde yazılı, görsel, işitsel tüm kaynakları içeren medya, teknolojinin gelişmesiyle birlikte sahip olduğu nüfuz alanını da genişletmiştir. Bizde özgür basının tarihi çok eskilere gitmez. Günümüzde ise 50 yıl öncesine göre biraz daha geridedir dedi.

CHP İlçe Başkanı İsmet İşeri 10 Ocak çalışan gazeteciler gününü kutladı. İşeri; 10 Ocak 1961  gazetecilerin üzerinde kurulan baskının , yine gazeteciler tarafından yok edildiği, Türkiye Basın tarihine altın harflerle yazılmış önemli bir gündür. 9 gazete patronu, 212 sayılı bu yasaya karşı çıkarak 3 günlük boykot (gazete çıkarmama) kararı aldı. İstanbul Gazeteciler Sendikası da, toplumu habersiz bırakmamak için “Basın” isimli bir gazete çıkardı. Gazeteciler, sendikanın öncülüğünde 10 Ocak 1961 tarihinde vilayete kadar yürüdü ve etkin bir eylem gerçekleştirdi. “Basın” gazetesi de günlük 100 binlik tirajı geçince patronlar yasayı kabul etmek zorunda kaldılar. 10 Ocak'ın kısa hikâyesi böyle. O tarihten itibaren 10 Ocak günü “Çalışan Gazeteciler Günü” olarak kutlanmaya başlandı. 12 Mart 1971, 12 Eylül 1980'lerde sendika ve gazeteciler baskılara maruz kaldı. Daha sonra 2001 krizi sonucu 5 bine yakın gazeteci işten çıkarıldı. 212 sayılı yasa uygulanamaz duruma geldi. O tarihten itibaren de Çalışan Gazeteciler Günü, bu kez “İşsiz Gazeteciler Günü” olarak anılmaya başladı. Günümüzde, yani AKP iktidarında ise, işsizlik had safhaya ulaşmakla birlikte basın özgürlüğünün ağır bir yara aldığı, nerdeyse tek sesli bir medyanın oluştuğu, tutuklu gazeteci sayısında Türkiye'nin dünya birincisi olduğu bir aşamaya gelindi. Halen CHP Milletvekili, gazeteci Enis Berberoğlu dahil, 150'ye yakın gazeteci cezaevinde bulunuyor. O nedenle 10 Ocak gününü “Tutuklu Gazeteciler Günü”olarak anmak, son derece doğal hale gelmiş gibi görünüyor. Saglıklı bir demokrası için anayasal bir hak olan özgür basının biran önce var olması en büyük beklentimizdir. Tüm çalışan gazetecilere bu meşakatlı görevlerinde kolaylıklar diliyorum.
CHP İlçe Başkanı İsmet İşeri 10 Ocak çalışan gazeteciler gününü kutladı. Hepimizin çok iyi bildiği gibi bağımsız, özgür, demokratik bir ülke olmanın ana ekseninde 'özgür medya' vardır. Günümüzde yazılı, görsel, işitsel tüm kaynakları içeren medya, teknolojinin gelişmesiyle birlikte sahip olduğu nüfuz alanını da genişletmiştir. Bizde özgür basının tarihi çok eskilere gitmez. Günümüzde ise 50 yıl öncesine göre biraz daha geridedir dedi.

CHP İlçe Başkanı İsmet İşeri 10 Ocak çalışan gazeteciler gününü kutladı.
İşeri; 10 Ocak 1961  gazetecilerin üzerinde kurulan baskının , yine gazeteciler tarafından yok edildiği, Türkiye Basın tarihine altın harflerle yazılmış önemli bir gündür. 9 gazete patronu, 212 sayılı bu yasaya karşı çıkarak 3 günlük boykot (gazete çıkarmama) kararı aldı.
İstanbul Gazeteciler Sendikası da, toplumu habersiz bırakmamak için “Basın” isimli bir gazete çıkardı. Gazeteciler, sendikanın öncülüğünde 10 Ocak 1961 tarihinde vilayete kadar yürüdü ve etkin bir eylem gerçekleştirdi. “Basın” gazetesi de günlük 100 binlik tirajı geçince patronlar yasayı kabul etmek zorunda kaldılar.
10 Ocak'ın kısa hikâyesi böyle. O tarihten itibaren 10 Ocak günü “Çalışan Gazeteciler Günü” olarak kutlanmaya başlandı. 12 Mart 1971, 12 Eylül 1980'lerde sendika ve gazeteciler baskılara maruz kaldı. Daha sonra 2001 krizi sonucu 5 bine yakın gazeteci işten çıkarıldı. 212 sayılı yasa uygulanamaz duruma geldi. O tarihten itibaren de Çalışan Gazeteciler Günü, bu kez “İşsiz Gazeteciler Günü” olarak anılmaya başladı.
Günümüzde, yani AKP iktidarında ise, işsizlik had safhaya ulaşmakla birlikte basın özgürlüğünün ağır bir yara aldığı, nerdeyse tek sesli bir medyanın oluştuğu, tutuklu gazeteci sayısında Türkiye'nin dünya birincisi olduğu bir aşamaya gelindi. Halen CHP Milletvekili, gazeteci Enis Berberoğlu dahil, 150'ye yakın gazeteci cezaevinde bulunuyor. O nedenle 10 Ocak gününü “Tutuklu Gazeteciler Günü”olarak anmak, son derece doğal hale gelmiş gibi görünüyor.
Saglıklı bir demokrası için anayasal bir hak olan özgür basının biran önce var olması en büyük beklentimizdir.
Tüm çalışan gazetecilere bu meşakatlı görevlerinde kolaylıklar diliyorum.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yenigolcuk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.