İŞERİ ''KADIN VE ERKEK EŞİTLİĞİ OLMADAN TOPLUMSAL REFAH SAĞLANAMAZ''

Gündem 04.12.2019 - 15:57, Güncelleme: 31.05.2021 - 18:16
 

İŞERİ ''KADIN VE ERKEK EŞİTLİĞİ OLMADAN TOPLUMSAL REFAH SAĞLANAMAZ''

CHP ilçe kadın kolları başkanı Mine İşeri, 5 Aralık Kadınların seçme ve seçilme günü nedeni ile basın açıklaması yaptı. İşeri “Bu gün nüfusumuzu yarısını kadınlar oluşturmasına rağmen fiili olarak eşit yurttaş olmadıkları görülmektedir. Kadın hayatın her alanında olmadan toplumsal refah sağlanamaz” dedi.

Başkan İşeri “5 Aralık kadınlara seçme ve seçilme hakların verilmesi günü dolayısıyla Parti binasında basın açıklamasında konuşan CHP ilçe kadın Kolları Başkanı Mine İşeri; “Türkiye'de Kadınların siyasi haklarını kazanması için gerekli yasaların çıkarılması ifade eder. Kadınların siyasi hayatta seçme ve seçilme hakkını elde etmesi toplumsal hayatta gerçekleşen Atatürk Devrimlerden birisidir. Çıkarılan bir dii yasa ile önce 3 Nisan 1930 tarihinde Belediye Seçimlerine katılma, sonra 26 Ekim 1933 te köylerde muhtar olma, ihtiyar meclisine seçilme hakkı tanındı. Kadınların milletvekili seçme ve seçilme hakları 5 Aralık 1934 te Anayasa ve seçim kanununda yapılan yasa değişikliği ile kadınların ilk kez oy kullanılmasının ve aday olabilmenin önü açıldı.   8 Ekim 1934 te kabul edilen ve 5 Aralık 1934 te yürürlüğe iren bir başka yasa ile kadın erkek eşitliği alanında bütün haklar kadınlara milletvekili seçme ve seçilme hakkının tanımasıyla verilmiş oldu. Türk Kadınına seçme ve seçilme hakkı birçok Avrupa ülkesinden önce Mustafa Kemal Atatürk tarafından ülkemiz kadınlarına verilmiştir. Ancak bu gün nüfusumuzun yarısını kadınların oluşturmasına rağmen fiili olarak eşit yurttaş olmadıkları görülmektedir. Kadınlar Anayasa ve yasalarla zorunlu kılınacak önlemlerle desteklenmedikçe sonuçta eşitlikten söz edilemez. Hayatın her alanında kadın ve erkek eşit olmadan toplumsal refah sağlanamaz. Kadınlar karar mekanizmasında ne kadar fazla yer alırsa erkek egemen toplum zihniyeti yıkılacak şiddetin önlenmesinde de daha fazla başarı sağlanacaktır.  Kadın insan haklarının ihlalinin önüne geçmek için, kız çocuklarının kesintisiz eğitim yapmasına olanak sağlanacak, kadın istihdamını arttırarak, yine erken yaşta evlenmeleri, kadını şiddet, taciz görmesine engel olacak eğitimlerin verilmesi ve yasaların buna göre düzenlenmesi gerekir. Kadınlara ve çocuklara yönelik istismar, taciz, tecavüz ve cinayetlerin engellenebilmesi, bu davalarda cezaların caydırıcı ve ibret verici olabilmesi için üst sınırlar yükseltilmeli, ceza alanlar asla af kapsamları dışında tutulmalıdır. Siyasi partiler yasasında kadın lehine yasal düzenlemeler yapılması, seçim sisteminde kadınları engelleyen ayrımcı unsurların kaldırılması, kadın ortak mücadelesi ile olacaktır. Seçme ve seçilme hakkını kazanışımızı sağlayan kadınların mücadelesine bıraktıkları yerden devam ediyoruz. Kadın mücadelenin kazanımlarıyla durmayacak, eşitliği sağlayacağımız güne kadar mücadele edeceğiz” dedi.
CHP ilçe kadın kolları başkanı Mine İşeri, 5 Aralık Kadınların seçme ve seçilme günü nedeni ile basın açıklaması yaptı. İşeri “Bu gün nüfusumuzu yarısını kadınlar oluşturmasına rağmen fiili olarak eşit yurttaş olmadıkları görülmektedir. Kadın hayatın her alanında olmadan toplumsal refah sağlanamaz” dedi.

Başkan İşeri “5 Aralık kadınlara seçme ve seçilme hakların verilmesi günü dolayısıyla Parti binasında basın açıklamasında konuşan CHP ilçe kadın Kolları Başkanı Mine İşeri; “Türkiye'de Kadınların siyasi haklarını kazanması için gerekli yasaların çıkarılması ifade eder. Kadınların siyasi hayatta seçme ve seçilme hakkını elde etmesi toplumsal hayatta gerçekleşen Atatürk Devrimlerden birisidir. Çıkarılan bir dii yasa ile önce 3 Nisan 1930 tarihinde Belediye Seçimlerine katılma, sonra 26 Ekim 1933 te köylerde muhtar olma, ihtiyar meclisine seçilme hakkı tanındı. Kadınların milletvekili seçme ve seçilme hakları 5 Aralık 1934 te Anayasa ve seçim kanununda yapılan yasa değişikliği ile kadınların ilk kez oy kullanılmasının ve aday olabilmenin önü açıldı.  
8 Ekim 1934 te kabul edilen ve 5 Aralık 1934 te yürürlüğe iren bir başka yasa ile kadın erkek eşitliği alanında bütün haklar kadınlara milletvekili seçme ve seçilme hakkının tanımasıyla verilmiş oldu. Türk Kadınına seçme ve seçilme hakkı birçok Avrupa ülkesinden önce Mustafa Kemal Atatürk tarafından ülkemiz kadınlarına verilmiştir. Ancak bu gün nüfusumuzun yarısını kadınların oluşturmasına rağmen fiili olarak eşit yurttaş olmadıkları görülmektedir. Kadınlar Anayasa ve yasalarla zorunlu kılınacak önlemlerle desteklenmedikçe sonuçta eşitlikten söz edilemez. Hayatın her alanında kadın ve erkek eşit olmadan toplumsal refah sağlanamaz. Kadınlar karar mekanizmasında ne kadar fazla yer alırsa erkek egemen toplum zihniyeti yıkılacak şiddetin önlenmesinde de daha fazla başarı sağlanacaktır. 
Kadın insan haklarının ihlalinin önüne geçmek için, kız çocuklarının kesintisiz eğitim yapmasına olanak sağlanacak, kadın istihdamını arttırarak, yine erken yaşta evlenmeleri, kadını şiddet, taciz görmesine engel olacak eğitimlerin verilmesi ve yasaların buna göre düzenlenmesi gerekir. Kadınlara ve çocuklara yönelik istismar, taciz, tecavüz ve cinayetlerin engellenebilmesi, bu davalarda cezaların caydırıcı ve ibret verici olabilmesi için üst sınırlar yükseltilmeli, ceza alanlar asla af kapsamları dışında tutulmalıdır. Siyasi partiler yasasında kadın lehine yasal düzenlemeler yapılması, seçim sisteminde kadınları engelleyen ayrımcı unsurların kaldırılması, kadın ortak mücadelesi ile olacaktır. Seçme ve seçilme hakkını kazanışımızı sağlayan kadınların mücadelesine bıraktıkları yerden devam ediyoruz. Kadın mücadelenin kazanımlarıyla durmayacak, eşitliği sağlayacağımız güne kadar mücadele edeceğiz” dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yenigolcuk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.