KADINLAR SEÇME VE SEÇİLME GÜNÜNÜ KUTLADI

Asayiş 05.12.2018 - 18:50, Güncelleme: 31.05.2021 - 18:16
 

KADINLAR SEÇME VE SEÇİLME GÜNÜNÜ KUTLADI

Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve dönemin Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkının Verilmesinin 84. Yıl Dönümü kutlamaları, tüm yurtta olduğu gibi, Gölcük’te de Atatürk Anıtına çelenk sunma töreni ile kutlandı.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ve dönemin Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkının Verilmesinin 84. Yıl Dönümü kutlamaları, dün tüm yurtta olduğu gibi,  Gölcük Belediye Kadın Meclisi tarafından organize edilen Atatürk Anıtı’na çelenk sunma töreni gerçekleşti. Törene Gölcük Kent Konseyi Başkanı Metin Şentürk, Kaymakamlık Yazı İşleri Müdürü Lütfü Yılmaz, Kadın Meclisi Başkanı Nurten Turnalı ve yönetimi, siyasi parti ilçe başkanları, kadın kolları başkanı ve yönetimleri, muhtarlar ve çok sayı da kadın katıldı. Tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ve Atatürk Anıtı’na çelenk sunumuyla başladı. ATATÜRK’ÜN KADINLARA VERDİĞİ ÖNEM Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Turnalı yaptı. Turnalı, “Atatürk, toplumun bir parçası olan kadınların, her alanda ileri bir seviyede olmasını arzu etmiştir. Daha önceleri Osmanlı toplumunda kadınlar yaşamsal ve sosyal açıdan hiç bir öneme sahip olmazken, Medeni Kanun’la kadınlara toplumsal açıdan bazı haklar tanınmış, siyasal açıdan pek bir değişiklik olmamıştı. Atatürk’ün yapmış olduğu girişimler neticesinde, Türk kadınlarının iktisadi ve siyasal yaşama katılımlarının sağlanabilmesi açısından bir dizi değişiklikler yapılmıştır.” KADINLAR HER ALANDA BAŞARILI Kadınlara, 1930 yılında belediye seçimlerinde seçme, 1933 yılında çıkarılan Köy Kanunuyla muhtar seçme ve köy heyetine seçilme, 1934’te Anayasada yapılan bir değişiklikle milletvekili seçme ve seçilme haklarının tanınmasıyla, Türk kadını layık olduğu değere kavuşmuştur. Kadınlara tanınan bu hakların o yıllarda bir çok Avrupa devletlerinde bile bulunmayışı, Atatürk’ün kadın haklarına verdiği değer ve önemi en güzel şekilde ortaya koymaktadır.” BAŞKAN ŞENTÜRK KADINLARI KUTLADI Kent Konseyi Başkanı Metin Şentürk, “ Kent Konseyi Başkanı Metin Şentürk konuşmasında “Güçlü, sağlıklı ve gelişmiş toplumların temelinde güçlü kadınlar vardır. Kurtuluş savaşında erkeğiyle omuz omuza savaşan Türkiye’nin bağımsızlığını ve özgürlüğünü kazanan tüm kadınlarımızı buradan saygı ve sevgiyle anıyorum. Bugün kadınlarımız tüm alanlarda; ekonomik, sosyal ve siyasi alanın içerisinde yer alıyor. Gazi Mustafa Kemal Atatürk en büyük devrimlerinden bir tanesini de kadın hakları konusunda yapmıştır. Bu sayede Türk kadını dünya ülkelerinin birçoğundan önce seçme ve seçilme hakkını elde etmiştir. Fransa, İtalya, İsviçre gibi birçok ülkeden önce kadınlarımız bu hakkı elde etmiştir. 84. Kadınların seçme ve seçilme günü kutlu olsun” dedi.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve dönemin Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkının Verilmesinin 84. Yıl Dönümü kutlamaları, tüm yurtta olduğu gibi, Gölcük’te de Atatürk Anıtına çelenk sunma töreni ile kutlandı.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ve dönemin Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkının Verilmesinin 84. Yıl Dönümü kutlamaları, dün tüm yurtta olduğu gibi,  Gölcük Belediye Kadın Meclisi tarafından organize edilen Atatürk Anıtı’na çelenk sunma töreni gerçekleşti. Törene Gölcük Kent Konseyi Başkanı Metin Şentürk, Kaymakamlık Yazı İşleri Müdürü Lütfü Yılmaz, Kadın Meclisi Başkanı Nurten Turnalı ve yönetimi, siyasi parti ilçe başkanları, kadın kolları başkanı ve yönetimleri, muhtarlar ve çok sayı da kadın katıldı. Tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ve Atatürk Anıtı’na çelenk sunumuyla başladı.

ATATÜRK’ÜN KADINLARA VERDİĞİ ÖNEM
Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Turnalı yaptı. Turnalı, “Atatürk, toplumun bir parçası olan kadınların, her alanda ileri bir seviyede olmasını arzu etmiştir. Daha önceleri Osmanlı toplumunda kadınlar yaşamsal ve sosyal açıdan hiç bir öneme sahip olmazken, Medeni Kanun’la kadınlara toplumsal açıdan bazı haklar tanınmış, siyasal açıdan pek bir değişiklik olmamıştı. Atatürk’ün yapmış olduğu girişimler neticesinde, Türk kadınlarının iktisadi ve siyasal yaşama katılımlarının sağlanabilmesi açısından bir dizi değişiklikler yapılmıştır.”

KADINLAR HER ALANDA BAŞARILI
Kadınlara, 1930 yılında belediye seçimlerinde seçme, 1933 yılında çıkarılan Köy Kanunuyla muhtar seçme ve köy heyetine seçilme, 1934’te Anayasada yapılan bir değişiklikle milletvekili seçme ve seçilme haklarının tanınmasıyla, Türk kadını layık olduğu değere kavuşmuştur. Kadınlara tanınan bu hakların o yıllarda bir çok Avrupa devletlerinde bile bulunmayışı, Atatürk’ün kadın haklarına verdiği değer ve önemi en güzel şekilde ortaya koymaktadır.”

BAŞKAN ŞENTÜRK KADINLARI KUTLADI
Kent Konseyi Başkanı Metin Şentürk, “
Kent Konseyi Başkanı Metin Şentürk konuşmasında “Güçlü, sağlıklı ve gelişmiş toplumların temelinde güçlü kadınlar vardır. Kurtuluş savaşında erkeğiyle omuz omuza savaşan Türkiye’nin bağımsızlığını ve özgürlüğünü kazanan tüm kadınlarımızı buradan saygı ve sevgiyle anıyorum. Bugün kadınlarımız tüm alanlarda; ekonomik, sosyal ve siyasi alanın içerisinde yer alıyor. Gazi Mustafa Kemal Atatürk en büyük devrimlerinden bir tanesini de kadın hakları konusunda yapmıştır. Bu sayede Türk kadını dünya ülkelerinin birçoğundan önce seçme ve seçilme hakkını elde etmiştir. Fransa, İtalya, İsviçre gibi birçok ülkeden önce kadınlarımız bu hakkı elde etmiştir. 84. Kadınların seçme ve seçilme günü kutlu olsun” dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yenigolcuk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.