LASTİK İŞ
ismail

KALP SAĞLIĞINIZ İÇİN 100 TEHLİKE

Sağlık 20.02.2019 - 11:14, Güncelleme: 31.05.2021 - 18:16
 

KALP SAĞLIĞINIZ İÇİN 100 TEHLİKE

Kalp ve Damar Cerrahı Prof. Dr. Barış Çaynak, kalpten ölümlerin yüzde 50’si hiçbir belirti olmadan gerçekleştiğini belirterek uyarılarda bulundu.

Sadece sigaradan uzak durmanız halinde bile kalp krizi geçirme olasılığınızı büyük ölçüde düşürebileceğinizin altını çizen Prof. Dr. Barış Çaynak, sigara dışında kalp damar sağlığımızı tehdit eden 5 tehlikeyi şu şekilde sıraladı:   1. GENETİK GEÇİŞ Kalp-damar hastalıkları, genetik olarak aktarılan hastalıkların başında geliyor. Ailede 50 yaş altında kalp krizi geçiren, kalp stenti takılan, by-pass ameliyatı olan ya da inme geçiren birisi ya da birileri varsa; risk altında olabilirsiniz.   2. YÜKSEK KOLESTEROL Hiperkolesterolemi olup da tedavi olmadıysanız, 50 yaşından önce kalp krizi geçirme riskiniz yüzde 50 oranında olabilir. Hiperkolesteroleminiz için tedaviye başlamanız oldukça önemli.   3. ŞEKER Şeker yüksekliği, kalp hastalığı için çok büyük risk oluşturuyor.   4. HAREKETSİZLİK Kalp krizi geçirme riski bakımından şişman ve hareketli biri, zayıf ve hiç hareket etmeyen birine göre daha az riskli. Düzenli egzersiz yapmak çok önemli.   5. DEPRESYON Kalp ve damar hastalıklarını tetikleyen bir diğer faktör ise strestir.   GERİ KALAN TEHDİTLERİN 95’İ SİGARA Kalp ve Damar Cerrahı Prof. Dr. Barış Çaynak, "Genetiğinizi değiştiremezsiniz ama sigaradan uzak durabilirsiniz. Bu yüzden kalp-damar hastalıklarına sebep olan tehditlerden korunulabilir olan tek faktör; sigaradır. Kontrol edilebilir ve engellenebilir. Sigara, kalp krizi geçirme riskini 8 kat artırıyor. Özellikle genç yaşta iseniz sigara içmeyerek, içiyorsanız bırakarak kalp krizi geçirme riskinizi büyük ölçüde azaltabilirsiniz” diyor.
Kalp ve Damar Cerrahı Prof. Dr. Barış Çaynak, kalpten ölümlerin yüzde 50’si hiçbir belirti olmadan gerçekleştiğini belirterek uyarılarda bulundu.

Sadece sigaradan uzak durmanız halinde bile kalp krizi geçirme olasılığınızı büyük ölçüde düşürebileceğinizin altını çizen Prof. Dr. Barış Çaynak, sigara dışında kalp damar sağlığımızı tehdit eden 5 tehlikeyi şu şekilde sıraladı:

 

1. GENETİK GEÇİŞ

Kalp-damar hastalıkları, genetik olarak aktarılan hastalıkların başında geliyor. Ailede 50 yaş altında kalp krizi geçiren, kalp stenti takılan, by-pass ameliyatı olan ya da inme geçiren birisi ya da birileri varsa; risk altında olabilirsiniz.

 

2. YÜKSEK KOLESTEROL

Hiperkolesterolemi olup da tedavi olmadıysanız, 50 yaşından önce kalp krizi geçirme riskiniz yüzde 50 oranında olabilir. Hiperkolesteroleminiz için tedaviye başlamanız oldukça önemli.

 

3. ŞEKER

Şeker yüksekliği, kalp hastalığı için çok büyük risk oluşturuyor.

 

4. HAREKETSİZLİK

Kalp krizi geçirme riski bakımından şişman ve hareketli biri, zayıf ve hiç hareket etmeyen birine göre daha az riskli. Düzenli egzersiz yapmak çok önemli.

 

5. DEPRESYON

Kalp ve damar hastalıklarını tetikleyen bir diğer faktör ise strestir.

 

GERİ KALAN TEHDİTLERİN 95’İ SİGARA

Kalp ve Damar Cerrahı Prof. Dr. Barış Çaynak, "Genetiğinizi değiştiremezsiniz ama sigaradan uzak durabilirsiniz. Bu yüzden kalp-damar hastalıklarına sebep olan tehditlerden korunulabilir olan tek faktör; sigaradır. Kontrol edilebilir ve engellenebilir. Sigara, kalp krizi geçirme riskini 8 kat artırıyor. Özellikle genç yaşta iseniz sigara içmeyerek, içiyorsanız bırakarak kalp krizi geçirme riskinizi büyük ölçüde azaltabilirsiniz” diyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yenigolcuk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.