LASTİK İŞ
ismail

KANDIRA DARTI’SI DÜNYA MARKASI YOLUNDA

Gündem 13.08.2020 - 14:25, Güncelleme: 31.05.2021 - 18:16
 

KANDIRA DARTI’SI DÜNYA MARKASI YOLUNDA

Kandıra’ya ait meşhur Dartı’nın 'Coğrafi İşaret' alabilmesi için Kocaeli İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından başvurusu yapıldı.

Kocaeli’nin Kandıra İlçesi’nde yapılan Kandıra Dartı’sının Dünya markası haline gelmesi için Kocaeli İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından ilk adım atıldı. Büyük emeklerle yapılan dartı kahvaltıların vazgeçilmezi yemeklerin de eşsiz katığı olarak sofralarda yerini alırken, tek malzemeyle ulaşılabilecek en büyük lezzet olarak dikkat çekiyor.   KOCAELİ’MİZE HAYIRLI OLSUN   Bu kapsamda harekete geçen İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Kandıra Dartısı için ‘Coğrafi İşaret’ başvurusunda bulundu. Konuyla ilgili olarak önceki gün Sepetçi Mahallesi’nde üretici Yasin Çelik'i ziyaret eden İl Kültür ve Turizm Müdürü Fatih Taşdelen, meşhur dartının yapım aşamasını gözlemleyerek, kayıt altına aldı. Fatih Taşdelen, “Bölgemizin bu yöresel eşsiz lezzetini tescillemek için kurum olarak çalışmalarımızı başlattık. Kocaeli’mize hayırlı olsun” dedi.   MEŞHUR DARTI’NIN YAPILIŞI   Üç aşamada yapılan dartı ilk aşamada çiğ sütün toplanması ikinci aşamada toplanan çiğ sütun kaymağının pişirilmesi üçüncü aşamada da ise süt kaymağının katı kısmının yağından ayrılması sağlanarak gerçekleştirilir. Yaklaşık 10 kg sütten, 500 gr kaymak elde edilir ve bunun 300 gramı da dartıya dönüşür. Bu dönüşüm için 3 saat kadar sürekli karıştırma işlemi yapılır. Büyük emeklerle yapılan dartı kahvaltıların vazgeçilmezi, yemeklerin de eşsiz katığı olarak sofralarda yerini alır.
Kandıra’ya ait meşhur Dartı’nın 'Coğrafi İşaret' alabilmesi için Kocaeli İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından başvurusu yapıldı.

Kocaeli’nin Kandıra İlçesi’nde yapılan Kandıra Dartı’sının Dünya markası haline gelmesi için Kocaeli İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından ilk adım atıldı. Büyük emeklerle yapılan dartı kahvaltıların vazgeçilmezi yemeklerin de eşsiz katığı olarak sofralarda yerini alırken, tek malzemeyle ulaşılabilecek en büyük lezzet olarak dikkat çekiyor.

 

KOCAELİ’MİZE HAYIRLI OLSUN

 

Bu kapsamda harekete geçen İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Kandıra Dartısı için ‘Coğrafi İşaret’ başvurusunda bulundu. Konuyla ilgili olarak önceki gün Sepetçi Mahallesi’nde üretici Yasin Çelik'i ziyaret eden İl Kültür ve Turizm Müdürü Fatih Taşdelen, meşhur dartının yapım aşamasını gözlemleyerek, kayıt altına aldı. Fatih Taşdelen, “Bölgemizin bu yöresel eşsiz lezzetini tescillemek için kurum olarak çalışmalarımızı başlattık. Kocaeli’mize hayırlı olsun” dedi.

 

MEŞHUR DARTI’NIN YAPILIŞI

 

Üç aşamada yapılan dartı ilk aşamada çiğ sütün toplanması ikinci aşamada toplanan çiğ sütun kaymağının pişirilmesi üçüncü aşamada da ise süt kaymağının katı kısmının yağından ayrılması sağlanarak gerçekleştirilir. Yaklaşık 10 kg sütten, 500 gr kaymak elde edilir ve bunun 300 gramı da dartıya dönüşür. Bu dönüşüm için 3 saat kadar sürekli karıştırma işlemi yapılır. Büyük emeklerle yapılan dartı kahvaltıların vazgeçilmezi, yemeklerin de eşsiz katığı olarak sofralarda yerini alır.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yenigolcuk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.