KARNE ALAN ÇOCUĞA NASIL DAVRANILMALI?

Eğitim 27.01.2017 - 12:00, Güncelleme: 31.05.2021 - 18:16
 

KARNE ALAN ÇOCUĞA NASIL DAVRANILMALI?

Gölcük Necati Çelik Devlet Hastanesinde görev yapmakta olan Psikolog Enis Turğut “Karne Alan Çocuğa Nasıl Davranılmalı?” konusunda bizleri bilgilendirdi.

Kimi öğrencilerin ve ailelerin heyecanla beklediği, kimilerinin ise kaygıyla beklediği karne zamanı geldi çattı. Karne zamanının gelmesi ile birlikte “Acaba bu dönem karne nasıl?” kaygısını birçok ailenin yaşadığını gözlemleyebiliyoruz. Veliler, çocuklarının getireceği karnelerdeki, olumlu ya da olumsuz sonuçlar için tek bir neden aramanın doğru olmadığını görmeli ayrıca ortaya çıkan tabloda varsa kendilerine düşen sorumluluğu almalıdırlar. Karne Başarılı İse Çocuğuma Nasıl Davranmalıyım? Çocuklar başarılı bir karne getirdiklerinde Anne veya babasından hediye beklentisi içinde olabiliyorlar. Çocuğunuz bir başarı gösterdi ise bunu ödüllendirmenin sakıncası yoktur. Başarıya ödül verilebilir. Önemli olan bu hediyenin ne olacağı? Pahalı hediyeler almak yerine çok sembolik ya da duygusal temelli ödül olursa daha iyi olacaktır. Maddi değeri yüksek ödülleri kullanmak ve pahalı ödüller almak yerine ‘seninle gurur duyuyorum’, başarılı olman beni çok mutlu etti’ gibi sözler daha faydalıdır.  Başarısız Karne İle Karşılaşan Aile Ne Yapmalı? Başarısız olan çocuk bir sonraki dönem başarılı olabilir. Her çocuk zaman zaman başarılı olduğu gibi başarısız da olabilir. Bu doğaldır. Öncelikle bu sonuçtan çocuğu sorumlu tutmak yerine diğer nedenlerin üzerinde durmalı. Anne -Baba çocukla bir karne toplantısı yapabilir. Çocuğun dışındaki etkenleri ortaya koymaya ve birlikte bu başarısızlığın nedenleri üzerinde durarak çözüm bulmaya çalışmalılardır. Çocuğunuz elinden gelenin en iyisini yaptığında, düşük notu olsa bile ona da bir ödül vermeniz, onu motive edecektir. Anne ve Babanın ilgisi ve desteğini bilen ve bu mesajı alan çocuk işbirliği yaparak başarılı olacaktır. Yarıyıl Tatili Nasıl Değerlendirilmeli? Çocuğu tatilde ders çalışmak için zorlamak doğru bir yaklaşım değildir. Uzun bir dönem sonunda tatilde eğlenmek onlarında hakkı. Bu nedenle kaliteli vakit geçirecekleri, sinema, tiyatro, eğlenceli faaliyetlerin olacağı bir plan yapın. Karne almak, çocuklara tatilin geldiğini çağrıştırmalıdır. Çocukların tatilde bol bol dinlenmesine ve tatilin keyfini çıkarmasına fırsat tanıyın. Tatil zamanını, birlikte vakit geçirebileceğiniz, çocuğunuzun yeni dönem için enerji depolaması için bir olanak olarak görün. Çocuğunuz düşük notlar getirmiş olsa da onun da tatile, okul düzeninden uzaklaşamaya ihtiyacı olacağını unutmayın.  Son olarak Çocuklara hem zihinsel hem fiziksel olarak kendilerini yenileme imkânı sağlayan keyifli tatiller dilerim
Gölcük Necati Çelik Devlet Hastanesinde görev yapmakta olan Psikolog Enis Turğut “Karne Alan Çocuğa Nasıl Davranılmalı?” konusunda bizleri bilgilendirdi.

Kimi öğrencilerin ve ailelerin heyecanla beklediği, kimilerinin ise kaygıyla beklediği karne zamanı geldi çattı. Karne zamanının gelmesi ile birlikte “Acaba bu dönem karne nasıl?” kaygısını birçok ailenin yaşadığını gözlemleyebiliyoruz. Veliler, çocuklarının getireceği karnelerdeki, olumlu ya da olumsuz sonuçlar için tek bir neden aramanın doğru olmadığını görmeli ayrıca ortaya çıkan tabloda varsa kendilerine düşen sorumluluğu almalıdırlar.
Karne Başarılı İse Çocuğuma Nasıl Davranmalıyım?
Çocuklar başarılı bir karne getirdiklerinde Anne veya babasından hediye beklentisi içinde olabiliyorlar. Çocuğunuz bir başarı gösterdi ise bunu ödüllendirmenin sakıncası yoktur. Başarıya ödül verilebilir. Önemli olan bu hediyenin ne olacağı? Pahalı hediyeler almak yerine çok sembolik ya da duygusal temelli ödül olursa daha iyi olacaktır. Maddi değeri yüksek ödülleri kullanmak ve pahalı ödüller almak yerine ‘seninle gurur duyuyorum’, başarılı olman beni çok mutlu etti’ gibi sözler daha faydalıdır. 
Başarısız Karne İle Karşılaşan Aile Ne Yapmalı?
Başarısız olan çocuk bir sonraki dönem başarılı olabilir. Her çocuk zaman zaman başarılı olduğu gibi başarısız da olabilir. Bu doğaldır. Öncelikle bu sonuçtan çocuğu sorumlu tutmak yerine diğer nedenlerin üzerinde durmalı. Anne -Baba çocukla bir karne toplantısı yapabilir. Çocuğun dışındaki etkenleri ortaya koymaya ve birlikte bu başarısızlığın nedenleri üzerinde durarak çözüm bulmaya çalışmalılardır. Çocuğunuz elinden gelenin en iyisini yaptığında, düşük notu olsa bile ona da bir ödül vermeniz, onu motive edecektir. Anne ve Babanın ilgisi ve desteğini bilen ve bu mesajı alan çocuk işbirliği yaparak başarılı olacaktır.
Yarıyıl Tatili Nasıl Değerlendirilmeli?
Çocuğu tatilde ders çalışmak için zorlamak doğru bir yaklaşım değildir. Uzun bir dönem sonunda tatilde eğlenmek onlarında hakkı. Bu nedenle kaliteli vakit geçirecekleri, sinema, tiyatro, eğlenceli faaliyetlerin olacağı bir plan yapın. Karne almak, çocuklara tatilin geldiğini çağrıştırmalıdır. Çocukların tatilde bol bol dinlenmesine ve tatilin keyfini çıkarmasına fırsat tanıyın. Tatil zamanını, birlikte vakit geçirebileceğiniz, çocuğunuzun yeni dönem için enerji depolaması için bir olanak olarak görün. Çocuğunuz düşük notlar getirmiş olsa da onun da tatile, okul düzeninden uzaklaşamaya ihtiyacı olacağını unutmayın. 
Son olarak Çocuklara hem zihinsel hem fiziksel olarak kendilerini yenileme imkânı sağlayan keyifli tatiller dilerim

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yenigolcuk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.