LASTİK İŞ
ismail

Kıble Yönü Tayini

30.11.2015 - 08:24, Güncelleme: 31.05.2021 - 18:15
 

Kıble Yönü Tayini

Kelime olarak yön, cihet anlamlarına gelen Kıble, İslami ıstılahta Müslümanların namaz kılarken yöneldikleri Kâbe yönünü ifade eder.

Namazda kıbleye yönelmek farzdır. Namazın sıhhati açısından kıble yönünün araştırılması gereklidir. Kıble yönü biliniyorsa o yöne namaz eda edilir. Bilinmiyorsa mutlaka araştırma yapılmalıdır. Bunun için öncelikle güvenilir bir Mü'min'den kıble yönü öğrenilebilir. Eğer yanında veya çevresinde kıbleyi bilen kimse yoksa, kendisi kıbleyi araştırarak tespite çalışır. Kıbleyi tespit için bir takım yöntemler de kullanılabilir. En çok kullanılan yöntem kıble pusulasıdır. Pusula ile net sonuç elde edilebilir olsa da kıble açısının ve manyetik sapmanın bilinememesinden dolayı bu yöntem sıklıkla kullanılamamaktadır. Bir pusulanız varsa Kıble Yönü sitesinden alacağınız kıble açısına yönelerek kıble cihetini bulabilirsiniz. Kıble Yönü sitesinde aynı zamanda manyetik sapma oranları da verilmektedir. Kesin sonuç için bu sitenin kullanılmasını tavsiye etmekteyiz. Kıble yönünü bulmada kullanılan yöntemlerden bir diğeri kıble saati uygulamasıdır. Kıble saati güneşe bakılarak kıble yönünün tespit edildiği saattir. Kıble yönünün pratik olarak tespitinde en sıhhatli yöntemlerden birisidir. Namaz takvimlerinin son sütununda kıble saatleri yazılıdır. Kendi şehrinizin kıble saatinde yüzünü güneşe dönen kimse kıbleye dönmüş olur. Aynı zamanda günümüz internet teknolojisi yardımıyla da kıble yönünü tayin etmek çok kolaylaşmıştır. Google haritaları yardımıyla kıble cihetini gösteren online uygulamalar kıble yönü sitelerinde bulunabilir. Evinizin veya işyerinizin çatısına kadar inerek kıble yönü çizgisini görebilir ve böylelikle kolayca kıble yönünüzü tespit edebilirsiniz. Yine bu online uygulamanın yanı sıra kıble pusulası açılarını Kıble Yönü sitesinden alabilirsiniz.
Kelime olarak yön, cihet anlamlarına gelen Kıble, İslami ıstılahta Müslümanların namaz kılarken yöneldikleri Kâbe yönünü ifade eder.

Namazda kıbleye yönelmek farzdır. Namazın sıhhati açısından kıble yönünün araştırılması gereklidir. Kıble yönü biliniyorsa o yöne namaz eda edilir. Bilinmiyorsa mutlaka araştırma yapılmalıdır. Bunun için öncelikle güvenilir bir Mü'min'den kıble yönü öğrenilebilir. Eğer yanında veya çevresinde kıbleyi bilen kimse yoksa, kendisi kıbleyi araştırarak tespite çalışır.
Kıbleyi tespit için bir takım yöntemler de kullanılabilir. En çok kullanılan yöntem kıble pusulasıdır. Pusula ile net sonuç elde edilebilir olsa da kıble açısının ve manyetik sapmanın bilinememesinden dolayı bu yöntem sıklıkla kullanılamamaktadır. Bir pusulanız varsa Kıble Yönü sitesinden alacağınız kıble açısına yönelerek kıble cihetini bulabilirsiniz. Kıble Yönü sitesinde aynı zamanda manyetik sapma oranları da verilmektedir. Kesin sonuç için bu sitenin kullanılmasını tavsiye etmekteyiz.
Kıble yönünü bulmada kullanılan yöntemlerden bir diğeri kıble saati uygulamasıdır. Kıble saati güneşe bakılarak kıble yönünün tespit edildiği saattir. Kıble yönünün pratik olarak tespitinde en sıhhatli yöntemlerden birisidir. Namaz takvimlerinin son sütununda kıble saatleri yazılıdır. Kendi şehrinizin kıble saatinde yüzünü güneşe dönen kimse kıbleye dönmüş olur.
Aynı zamanda günümüz internet teknolojisi yardımıyla da kıble yönünü tayin etmek çok kolaylaşmıştır. Google haritaları yardımıyla kıble cihetini gösteren online uygulamalar kıble yönü sitelerinde bulunabilir. Evinizin veya işyerinizin çatısına kadar inerek kıble yönü çizgisini görebilir ve böylelikle kolayca kıble yönünüzü tespit edebilirsiniz. Yine bu online uygulamanın yanı sıra kıble pusulası açılarını Kıble Yönü sitesinden alabilirsiniz.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yenigolcuk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.