KOCAELİ 28 YÜZYILDIR TERSANE ŞEHRİ

27.03.2016 - 16:15, Güncelleme: 31.05.2021 - 18:15
 

KOCAELİ 28 YÜZYILDIR TERSANE ŞEHRİ

Osmanlı dönemi haritalarında Kocaeli'ne dair tespitler

Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin Uluslararası Gazi Süleyman Pasa ve Kocaeli Tarihi Sempozyumunun son günün de Resul Narin "Osmanlı Dönemi haritalarında Kocaeli'ne Dair Tespitler " konulu söyleşi gerçekleştirdi. Narin "Kocaeli Konumu ve varlıkları gereği Osmanlı devletin en önemli Sancaklarındandır. Osmanlı Dönemi Haritalarında Kocaeli öneminden dolayı sıkça yer bulmuştur. Kocaeli, 1530'da Anadolu Eyaletinde, 1533'te Cezayir-i Bahr-i Sefid, 1844'te Bolu Eyaleti dâhilindedir. Yabancı Haritacılar da özellikle İzmit limanının öneminden dolayı yaptıkları haritalarda bölgemize yer vermişlerdir. Kocaeli 28 yüzyıldır tersane şehri olma özelliğini taşımaktadır" dedi.   OSMANLIDA HARİTACILIK 16.YÜZYILDAN İTİBAREN YAYGINLAŞMIŞTIR Narin, Osmanlı da haritacılığın gelişimi ile ilgili olarak "Osmanlı haritacılığında orijinal eserlerin ortaya konulduğu devir XVI. Yüzyılın ilk yarısıdır. Genelde bu asrın sonlarına kadar olan çalışmalara yön veren örnekler. Doğu ve Batı kaynaklarının karışımı ürünlerden meydana geliyordu. Osmanlıların erken devirlerine ait haritalar ele geçmemiştir; ilk örneklere XV. yüzyılın ortalarından itibaren rastlanır. Kullanıcıları için önemli bilgiler veren haritalar tarih araştırmalarında da önemli bir yere sahiptir" dedi.   KOCAELİ ORHAN BEY ZAMANINDA TÜRK HÂKİMİYETİNE GİRMİŞTİR Narin "Bithynia kıralı Nicomedes'ten adını alan Nicomedia şehri Roma ve Bizans dönemlerinde de önemini korumuş bir kenttir. Bölgenin kesin olarak Türk hâkimiyetine geçişi Orhan Bey zamanında 1337 tarihinde mümkün olabilmişti. Nicomedia şehri Osmanlı hâkimiyetine geçtikten sonra İznikmid/İzmid olarak isimlendirilirken bölge ise sancak haline getirilirken Gazi Akça Koca'ya atfen Kocaeli diye tanımlanmıştır" dedi.  
Osmanlı dönemi haritalarında Kocaeli'ne dair tespitler

Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin Uluslararası Gazi Süleyman Pasa ve Kocaeli Tarihi Sempozyumunun son günün de Resul Narin "Osmanlı Dönemi haritalarında Kocaeli'ne Dair Tespitler " konulu söyleşi gerçekleştirdi. Narin "Kocaeli Konumu ve varlıkları gereği Osmanlı devletin en önemli Sancaklarındandır. Osmanlı Dönemi Haritalarında Kocaeli öneminden dolayı sıkça yer bulmuştur. Kocaeli, 1530'da Anadolu Eyaletinde, 1533'te Cezayir-i Bahr-i Sefid, 1844'te Bolu Eyaleti dâhilindedir. Yabancı Haritacılar da özellikle İzmit limanının öneminden dolayı yaptıkları haritalarda bölgemize yer vermişlerdir. Kocaeli 28 yüzyıldır tersane şehri olma özelliğini taşımaktadır" dedi.

 

OSMANLIDA HARİTACILIK 16.YÜZYILDAN İTİBAREN YAYGINLAŞMIŞTIR

Narin, Osmanlı da haritacılığın gelişimi ile ilgili olarak "Osmanlı haritacılığında orijinal eserlerin ortaya konulduğu devir XVI. Yüzyılın ilk yarısıdır. Genelde bu asrın sonlarına kadar olan çalışmalara yön veren örnekler. Doğu ve Batı kaynaklarının karışımı ürünlerden meydana geliyordu. Osmanlıların erken devirlerine ait haritalar ele geçmemiştir; ilk örneklere XV. yüzyılın ortalarından itibaren rastlanır. Kullanıcıları için önemli bilgiler veren haritalar tarih araştırmalarında da önemli bir yere sahiptir" dedi.

 

KOCAELİ ORHAN BEY ZAMANINDA TÜRK HÂKİMİYETİNE GİRMİŞTİR

Narin "Bithynia kıralı Nicomedes'ten adını alan Nicomedia şehri Roma ve Bizans dönemlerinde de önemini korumuş bir kenttir. Bölgenin kesin olarak Türk hâkimiyetine geçişi Orhan Bey zamanında 1337 tarihinde mümkün olabilmişti. Nicomedia şehri Osmanlı hâkimiyetine geçtikten sonra İznikmid/İzmid olarak isimlendirilirken bölge ise sancak haline getirilirken Gazi Akça Koca'ya atfen Kocaeli diye tanımlanmıştır" dedi.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yenigolcuk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.