KOCAELİ'DE SU SORUNU YOK

28.06.2019 - 10:09, Güncelleme: 31.05.2021 - 18:16
 

KOCAELİ'DE SU SORUNU YOK

İSU Genel Müdürü Ali Sağlık, Kocaeli’nin şu anda 245 milyon metreküp, Ballıkaya ve Avcıdere-İhsaniye Barajının bitmesi ile 355 milyon metreküp su rezervine sahip olacağını belirtti. Oluşturulan kaynaklarla kenttin nüfusunun 4 milyon olması halinde 100 yıl yetecek su rezervi elde edildi

İSU Genel Müdürü Ali Sağlık, oluşturulan kaynaklarla kenttin 100 yıllık su ihtiyacının karşılandığını kaydetti. Mevcut baraj ve yerel kaynaklarla şu anda 245 milyon metreküp su kaynağının olduğunu belirten Sağlık, Ballıkaya ve Avcıdere-İhsaniye Barajının bitmesiyle birlikte bu kaynağın 355 milyon metreküpe çıkacağını kaydetti. Sağlık. Oluşturulan su kaynakları ile olası bir felaket ve kuraklık olmadığı sürece su sıkıntısının yaşanmayacağını kaydetti. BARAJLAR DOLU Haziran ayında sık sık yağan yağmur ile birlikte kenttin su rezervinin ne kadar olduğu merak konusu oldu. Su kaynakları ve rezervleri hakkında bilgi veren İSU Genel Müdürü Ali Sağlık, şu anda mevcut su kaynaklarının durumunu rakamlarla açıkladı. Baraj ve göletlerin doluluk oranlarını veren Sağlık, “Yuvacık barajı yüzde 90, Namazgah Barajı yüzde 66, Sapanca Gölü yüzde 100, Denizli Göleti ise yüzde 95 oranında doluluğa sahip. SU SIKINTIMIZ YOK Geçtiğimiz yıl 48 milyon 5 bin metreküp, bu yıl ise 45 milyon 865 bin metreküp su barajda bulunuyor. 2 milyondan fazla fark var. Yaz yağışlarının barajların doluluklarına etkisi daha az oluyor. Yağmur baraj havzasına yağmadığı zaman etkisi olmuyor. Ancak yağmur nerede yağarsa yağsın yağdığı bölgede tüketimi azalttığı için de bize faydası büyük oluyor. Barajların doluluğunu etkileyen asıl faktör kar yağışı. Bu yıl su sıkıntı yaşamayacağız. İHSANİYE BU YIL BİTECEK İSU 15 yılda içme suyu hatlarının yüzde 63’ünü, kanalizasyon hatlarının ise yüzde 65’ini değiştirdi. Avcı Dere ve İhsaniye Baraj projesinde İhsaniye Barajının gövdesi 2019’da bitecek. Baraj bittikten sonra iletim ve arıtma tesislerinin yapılması gerekiyor. Bunların yatırım programına alınması için çaba gösteriyoruz. İhsaniye Barajı bittiğinde Karamürsel ve Gölcük’ün su ihtiyacı bu barajdan sağlanacak. Avcıdere barajı da faaliyete geçtiğinde bölgede tarımsal sulama suyu da buradan sağlanacak. 80 MİLYON METREKÜP SU GELECEK Sakarya’da yapımı devam eden Ballıkaya Barajının de gövdesi bu yıl bitecek. Ardından iletim hatları ve arıtma sistemi proje ihalesi yapılacak. 190 milyon metreküp kapasiteye sahip olan Ballıkaya Barajı’nın yüzde 42’sini Kocaeli’nin kullanma hakkı var. Baraj tamamlandığında yıllık Kocaeli’nin barajdan 80 milyon metreküp su alacak. 355 MİLYON METREKÜP REZERV OLACAK Şu anda yıllık Yuvacık Barajında 120 milyon metreküp, Namazgah Barajı 50 milyon metreküp, Yerel Kaynaklar 25 milyon metreküp, Sapanca Gölü 30 milyon metreküp, 106 kuyudan 20 milyon metreküp olmak üzere toplam 245 milyon metreküp suyumuz var, Ballıkaya Barajından 80 milyon, İhsaniye-Avcıdere 30 milyon metreküp su gelecek. Bu yeni kaynaklarla birlikte 355 milyon metreküp suyumuz olacak. Nüfusumuz 4 milyona çıksa bile bu su kaynakları bize 100 yıl yetecek. Tabi çok büyük bir felaket ve kuraklık olmazsa” dedi.  
İSU Genel Müdürü Ali Sağlık, Kocaeli’nin şu anda 245 milyon metreküp, Ballıkaya ve Avcıdere-İhsaniye Barajının bitmesi ile 355 milyon metreküp su rezervine sahip olacağını belirtti. Oluşturulan kaynaklarla kenttin nüfusunun 4 milyon olması halinde 100 yıl yetecek su rezervi elde edildi

İSU Genel Müdürü Ali Sağlık, oluşturulan kaynaklarla kenttin 100 yıllık su ihtiyacının karşılandığını kaydetti. Mevcut baraj ve yerel kaynaklarla şu anda 245 milyon metreküp su kaynağının olduğunu belirten Sağlık, Ballıkaya ve Avcıdere-İhsaniye Barajının bitmesiyle birlikte bu kaynağın 355 milyon metreküpe çıkacağını kaydetti. Sağlık. Oluşturulan su kaynakları ile olası bir felaket ve kuraklık olmadığı sürece su sıkıntısının yaşanmayacağını kaydetti.

BARAJLAR DOLU

Haziran ayında sık sık yağan yağmur ile birlikte kenttin su rezervinin ne kadar olduğu merak konusu oldu. Su kaynakları ve rezervleri hakkında bilgi veren İSU Genel Müdürü Ali Sağlık, şu anda mevcut su kaynaklarının durumunu rakamlarla açıkladı. Baraj ve göletlerin doluluk oranlarını veren Sağlık, “Yuvacık barajı yüzde 90, Namazgah Barajı yüzde 66, Sapanca Gölü yüzde 100, Denizli Göleti ise yüzde 95 oranında doluluğa sahip.

SU SIKINTIMIZ YOK

Geçtiğimiz yıl 48 milyon 5 bin metreküp, bu yıl ise 45 milyon 865 bin metreküp su barajda bulunuyor. 2 milyondan fazla fark var. Yaz yağışlarının barajların doluluklarına etkisi daha az oluyor. Yağmur baraj havzasına yağmadığı zaman etkisi olmuyor. Ancak yağmur nerede yağarsa yağsın yağdığı bölgede tüketimi azalttığı için de bize faydası büyük oluyor. Barajların doluluğunu etkileyen asıl faktör kar yağışı. Bu yıl su sıkıntı yaşamayacağız.

İHSANİYE BU YIL BİTECEK

İSU 15 yılda içme suyu hatlarının yüzde 63’ünü, kanalizasyon hatlarının ise yüzde 65’ini değiştirdi. Avcı Dere ve İhsaniye Baraj projesinde İhsaniye Barajının gövdesi 2019’da bitecek. Baraj bittikten sonra iletim ve arıtma tesislerinin yapılması gerekiyor. Bunların yatırım programına alınması için çaba gösteriyoruz. İhsaniye Barajı bittiğinde Karamürsel ve Gölcük’ün su ihtiyacı bu barajdan sağlanacak. Avcıdere barajı da faaliyete geçtiğinde bölgede tarımsal sulama suyu da buradan sağlanacak.

80 MİLYON METREKÜP SU GELECEK

Sakarya’da yapımı devam eden Ballıkaya Barajının de gövdesi bu yıl bitecek. Ardından iletim hatları ve arıtma sistemi proje ihalesi yapılacak. 190 milyon metreküp kapasiteye sahip olan Ballıkaya Barajı’nın yüzde 42’sini Kocaeli’nin kullanma hakkı var. Baraj tamamlandığında yıllık Kocaeli’nin barajdan 80 milyon metreküp su alacak.

355 MİLYON METREKÜP REZERV OLACAK

Şu anda yıllık Yuvacık Barajında 120 milyon metreküp, Namazgah Barajı 50 milyon metreküp, Yerel Kaynaklar 25 milyon metreküp, Sapanca Gölü 30 milyon metreküp, 106 kuyudan 20 milyon metreküp olmak üzere toplam 245 milyon metreküp suyumuz var, Ballıkaya Barajından 80 milyon, İhsaniye-Avcıdere 30 milyon metreküp su gelecek. Bu yeni kaynaklarla birlikte 355 milyon metreküp suyumuz olacak. Nüfusumuz 4 milyona çıksa bile bu su kaynakları bize 100 yıl yetecek. Tabi çok büyük bir felaket ve kuraklık olmazsa” dedi.  

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yenigolcuk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.