KOCAELİ 'KİRLİ' LİSTEDE

13.03.2019 - 18:04, Güncelleme: 31.05.2021 - 18:16
 

KOCAELİ 'KİRLİ' LİSTEDE

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası dün 2018 yılı Hava Kirliliği Raporu’nu kamuoyuyla paylaştı.

        TMMOB Çevre Mühendisleri Odası dün 2018 yılı Hava Kirliliği Raporu’nu kamuoyuyla paylaştı. 2018 yılı boyunca yapılan ölçümler değerlendirilerek Türkiye’nin hava kirliliği tablosu gözler önüne serildi. Toplam 45 farklı ildeki istasyonlarda yapılan ölçümler, bu bölgelerde yaşayan yaklaşık 60 milyon kişinin PM10’a (toz) maruz kaldığını ortaya çıkarttı. Yani Türkiye’de 60 milyon kişi yılın yaklaşık 3’te 2’sinde kirli hava soluyor. Raporda dikkat çeken bir başka ayrıntı ise 2018 yılında PM10 ölçümlerinin gerçekleştirildiği istasyonların önemli bir kısmında yeterli veri alımının yapılamamış olması. Yeterli veri alımının olmadığı 37 ildeki istasyonların çevresinde yaşayan 20 milyon kişinin soluduğu hava kalitesine dair yorum yapılamıyor. KOCAELİ DE LİSTEDE Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Baran Bozoğlu, Türkiye’nin en kirli illerinin İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Bursa, Mersin, Kocaeli, Edirne ve Erzurum olduğunu açıkladı. Bozoğlu, bu kentlerde acil önleme ihtiyaç olduğunu belirtti. HAVASI TOZLU ŞEHİRLER 2018 yılının PM10 (Toz) verilerine göre, Türkiye’deki havası en kirli illerin başında İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Bursa, Ağrı, Erzurum, Iğdır, Kahramanmaraş, Manisa ve Mersin geliyor. Baran Bozoğlu, oldukça tehlikeli ve doğrudan akciğeri etkilediğini belirtti. EN KİRLİ İLLER BÜYÜKŞEHİRLER 313 istasyondan sadece 68'inde PM2.5 (küçük toz) ölçümü yapılmaktadır. 39 ilde bulunan 68 istasyonun 47'sinde (yüzde 69) güvenli veri alımı yoktur. Güvenli veri alımı olan bütün istasyonlarda, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)'nün belirlediği yıllık ortalama sınır değeri aşılmıştır. PM2.5 açısından havası kirli illerin başında; Amasya, Ankara, Artvin, Bartın, Bilecik, Bolu, Bursa, Çanakkale, Çorum, Edirne, Erzurum, İstanbul, Kocaeli, Ordu, Sakarya, Samsun, Sivas, Tekirdağ, Trabzon, Yalova, Zonguldak yer almaktadır. TÜRKİYE’NİN YARISINDA ÖLÇÜM YAPILAMADI Raporda, İzmir dahil Türkiye’nin yarısından fazlasında ölçüm yapılmadığı da aktarıldı. İstasyonlarda ölçümleri yapılan diğer kirlilik kaynaklarına dair (SO2, NO2, NOx, CO ve O3) değerlendirilen verilere göre ise, bu kirleticilerin tamamı için istasyonların yarısından fazlasında güvenli veri alımının olmadığı belirlendi. Ölçümlerin yapılabildiği ve kirlilik seviyesinin sınır değerlerin üzerinde çıktığı illerin başında ise İstanbul-Sutanbeyli, Adana, Edirne-Keşan, Ağrı -Doğubeyazıt, Kahramanmaraş, Yozgat, Manisa, Hakkari, Bitlis, Şanlıurfa ve Karabük geliyor. HAVASI DAHA AZ KİRLİ İLLER Havası daha az kirli olan iller arasında da Artvin, Ardahan, Tunceli, Gümüşhane-Gemilerçekeği ve Rize-Ardeşen yer aldı. Raporda ayrıca Türkiye’nin birçok yerinde termik santraller nedeniyle ciddi hava kirliliği problemleri yaşandığının da altı çizildi.
TMMOB Çevre Mühendisleri Odası dün 2018 yılı Hava Kirliliği Raporu’nu kamuoyuyla paylaştı.

 

 

 

 

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası dün 2018 yılı Hava Kirliliği Raporu’nu kamuoyuyla paylaştı. 2018 yılı boyunca yapılan ölçümler değerlendirilerek Türkiye’nin hava kirliliği tablosu gözler önüne serildi. Toplam 45 farklı ildeki istasyonlarda yapılan ölçümler, bu bölgelerde yaşayan yaklaşık 60 milyon kişinin PM10’a (toz) maruz kaldığını ortaya çıkarttı. Yani Türkiye’de 60 milyon kişi yılın yaklaşık 3’te 2’sinde kirli hava soluyor. Raporda dikkat çeken bir başka ayrıntı ise 2018 yılında PM10 ölçümlerinin gerçekleştirildiği istasyonların önemli bir kısmında yeterli veri alımının yapılamamış olması. Yeterli veri alımının olmadığı 37 ildeki istasyonların çevresinde yaşayan 20 milyon kişinin soluduğu hava kalitesine dair yorum yapılamıyor.

KOCAELİ DE LİSTEDE
Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Baran Bozoğlu, Türkiye’nin en kirli illerinin İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Bursa, Mersin, Kocaeli, Edirne ve Erzurum olduğunu açıkladı. Bozoğlu, bu kentlerde acil önleme ihtiyaç olduğunu belirtti.
HAVASI TOZLU ŞEHİRLER
2018 yılının PM10 (Toz) verilerine göre, Türkiye’deki havası en kirli illerin başında İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Bursa, Ağrı, Erzurum, Iğdır, Kahramanmaraş, Manisa ve Mersin geliyor. Baran Bozoğlu, oldukça tehlikeli ve doğrudan akciğeri etkilediğini belirtti.

EN KİRLİ İLLER BÜYÜKŞEHİRLER
313 istasyondan sadece 68'inde PM2.5 (küçük toz) ölçümü yapılmaktadır. 39 ilde bulunan 68 istasyonun 47'sinde (yüzde 69) güvenli veri alımı yoktur. Güvenli veri alımı olan bütün istasyonlarda, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)'nün belirlediği yıllık ortalama sınır değeri aşılmıştır. PM2.5 açısından havası kirli illerin başında; Amasya, Ankara, Artvin, Bartın, Bilecik, Bolu, Bursa, Çanakkale, Çorum, Edirne, Erzurum, İstanbul, Kocaeli, Ordu, Sakarya, Samsun, Sivas, Tekirdağ, Trabzon, Yalova, Zonguldak yer almaktadır.

TÜRKİYE’NİN YARISINDA ÖLÇÜM YAPILAMADI
Raporda, İzmir dahil Türkiye’nin yarısından fazlasında ölçüm yapılmadığı da aktarıldı. İstasyonlarda ölçümleri yapılan diğer kirlilik kaynaklarına dair (SO2, NO2, NOx, CO ve O3) değerlendirilen verilere göre ise, bu kirleticilerin tamamı için istasyonların yarısından fazlasında güvenli veri alımının olmadığı belirlendi. Ölçümlerin yapılabildiği ve kirlilik seviyesinin sınır değerlerin üzerinde çıktığı illerin başında ise İstanbul-Sutanbeyli, Adana, Edirne-Keşan, Ağrı -Doğubeyazıt, Kahramanmaraş, Yozgat, Manisa, Hakkari, Bitlis, Şanlıurfa ve Karabük geliyor.

HAVASI DAHA AZ KİRLİ İLLER
Havası daha az kirli olan iller arasında da Artvin, Ardahan, Tunceli, Gümüşhane-Gemilerçekeği ve Rize-Ardeşen yer aldı. Raporda ayrıca Türkiye’nin birçok yerinde termik santraller nedeniyle ciddi hava kirliliği problemleri yaşandığının da altı çizildi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yenigolcuk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.