LASTİK İŞ
ismail

KOCAELİ MUTFAĞI GÜN YÜZÜNE ÇIKIYOR

22.03.2018 - 17:12, Güncelleme: 31.05.2021 - 18:16
 

KOCAELİ MUTFAĞI GÜN YÜZÜNE ÇIKIYOR

Büyükşehi’in hazırladığı ‘’Bilge Şehir Kocaeli Yemekleri’’ kitabında, Kocaeli yöresine özgü 148 lezzetin tarifi ve bazılarının ilginç hikayesi bulunuyor

Tarihi 5.000 yıl öncesine dayanan bilge şehir Kocaeli’ne özgü lezzetler ve hikâyeleri bir kitapta toplandı. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanlığı tarafından hazırlanan ‘’Bilge Şehir Kocaeli Yemekleri’’ kitabında Kocaeli yöresine özgü 148 adet yiyecek ve içeceğin tarifi, fotoğrafları ve bazılarının ilginç hikâyeleri var.    KOCAELİ MUTFAĞI GÜNYÜZÜNE ÇIKIYOR Kocaeli çağlar boyunca farklı kültürlere ev sahipliği yapmasının yanı sıra halen her yörenin kültürü, gelenek ve göreneğinin yaşatıldığı bir kent. Bu coğrafi ve kültürel kimliklere ait mutfak gelenekleri de yaşamaya devam ediyor. Bu benzersiz mozaikten oluşan zengin Kocaeli mutfağında her bölgenin lezzetlerini bulmak da mümkün. Kocaeli mutfağında özel günler ve gelenekler de önemli bir yer tutuyor. Düğün ve davetlerde ikram edilen “Umaç”, “Dartılı Keşkek”, “Zerde”, “Burma Börek”, Hıdrellez Bayramı’nda  “Harmanlar Çorbası”, şenliklerde verilen “Hayır Pilavı’’, Kandil gecelerinde dağıtılan “Mancar Pidesi” gibi yemekler, lezzetlerinin yanı sıra yapılışlarıyla da dikkat çekiyor.   148 LEZZETLİ YEMEK TARİFİ Kocaeli’de o yemeğe lezzetini veren; yöre kadınının yüreği, sevdası ve bilgeliğidir. Burada onlara ‘’gocaana’’ derler. Yıllarca gocaanaların ellerinde pişen lezzetler, Büyükşehir Belediyesi’nin geçtiğimiz yıl düzenlediği ‘’Yemekte Şehrin Bilgeleri-Kocaeli Yöresel Yemek Yarışması’’yla ortaya çıktı. Kocaeli’nin çok bilinmeyen lezzetleri bu yarışmayla damaklara tat verirken, unutulmaya yüz tutmuş nice tarifler de gün yüzüne çıktı. Bilge şehir Kocaeli’nin bilgelik dolu bu tarifleri yine unutulmasın, nesilden nesile yapılmaya ve tadılmaya devam etsin diye bunlardan 148 tanesi bir kitapta toplandı. Kitabın hazırlık aşamasında Manav dernekleri, yerel kültür platformları, STK’larla görüşmeler yapıldı ve onların katkıları alındı. 23 Mart Cuma günü saat 20.00’de Antikkapı’da davetlilerin katılımıyla düzenlenecek programla ‘’Bilge Şehir Kocaeli Yemekleri’’ kitabının tanıtımı yapılacak. Tanıtım programında konuklara müzik eşliğinde Kocaeli’nin en güzel lezzetleri ikram edilecek.
Büyükşehi’in hazırladığı ‘’Bilge Şehir Kocaeli Yemekleri’’ kitabında, Kocaeli yöresine özgü 148 lezzetin tarifi ve bazılarının ilginç hikayesi bulunuyor

Tarihi 5.000 yıl öncesine dayanan bilge şehir Kocaeli’ne özgü lezzetler ve hikâyeleri bir kitapta toplandı. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanlığı tarafından hazırlanan ‘’Bilge Şehir Kocaeli Yemekleri’’ kitabında Kocaeli yöresine özgü 148 adet yiyecek ve içeceğin tarifi, fotoğrafları ve bazılarının ilginç hikâyeleri var. 

 

KOCAELİ MUTFAĞI GÜNYÜZÜNE ÇIKIYOR

Kocaeli çağlar boyunca farklı kültürlere ev sahipliği yapmasının yanı sıra halen her yörenin kültürü, gelenek ve göreneğinin yaşatıldığı bir kent. Bu coğrafi ve kültürel kimliklere ait mutfak gelenekleri de yaşamaya devam ediyor. Bu benzersiz mozaikten oluşan zengin Kocaeli mutfağında her bölgenin lezzetlerini bulmak da mümkün. Kocaeli mutfağında özel günler ve gelenekler de önemli bir yer tutuyor. Düğün ve davetlerde ikram edilen “Umaç”, “Dartılı Keşkek”, “Zerde”, “Burma Börek”, Hıdrellez Bayramı’nda  “Harmanlar Çorbası”, şenliklerde verilen “Hayır Pilavı’’, Kandil gecelerinde dağıtılan “Mancar Pidesi” gibi yemekler, lezzetlerinin yanı sıra yapılışlarıyla da dikkat çekiyor.

 

148 LEZZETLİ YEMEK TARİFİ

Kocaeli’de o yemeğe lezzetini veren; yöre kadınının yüreği, sevdası ve bilgeliğidir. Burada onlara ‘’gocaana’’ derler. Yıllarca gocaanaların ellerinde pişen lezzetler, Büyükşehir Belediyesi’nin geçtiğimiz yıl düzenlediği ‘’Yemekte Şehrin Bilgeleri-Kocaeli Yöresel Yemek Yarışması’’yla ortaya çıktı. Kocaeli’nin çok bilinmeyen lezzetleri bu yarışmayla damaklara tat verirken, unutulmaya yüz tutmuş nice tarifler de gün yüzüne çıktı. Bilge şehir Kocaeli’nin bilgelik dolu bu tarifleri yine unutulmasın, nesilden nesile yapılmaya ve tadılmaya devam etsin diye bunlardan 148 tanesi bir kitapta toplandı. Kitabın hazırlık aşamasında Manav dernekleri, yerel kültür platformları, STK’larla görüşmeler yapıldı ve onların katkıları alındı. 23 Mart Cuma günü saat 20.00’de Antikkapı’da davetlilerin katılımıyla düzenlenecek programla ‘’Bilge Şehir Kocaeli Yemekleri’’ kitabının tanıtımı yapılacak. Tanıtım programında konuklara müzik eşliğinde Kocaeli’nin en güzel lezzetleri ikram edilecek.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yenigolcuk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.