LASTİK İŞ

KOCAELİ ORGAN BAĞIŞINDA TÜRKİYE BİRİNCİSİ

Sağlık 06.04.2019 - 16:22, Güncelleme: 31.05.2021 - 18:16
 

KOCAELİ ORGAN BAĞIŞINDA TÜRKİYE BİRİNCİSİ

Kocaeli İl Sağlık Müdürlüğü Türkiye genelinde önemli başarılara imza atıyor. Organ bağışı konusunda toplumun bilinçlendirilmesi ve organ bağışının teşvik edilmesi konusunda İl Sağlık Müdürlüğü’ne bağlı İlçe Sağlık Müdürlükleri ve Hastaneler tarafından yapılan çalışmalar neticesinde; 2019 yılı Mart ayı içerisinde 804 organ bağış sayısına ulaşıldı. İlimiz bu sayı ile il bazında Türkiye 1.’si oldu.

Türkiye genelinde organ bağışı alan kurumlar bazında; Çayırova İlçe Sağlık Müdürlüğü 223 gönüllü organ bağışı sayısı Türkiye 1.’si, Kocaeli Devlet Hastanesi 212 gönüllü organ bağışı sayısı Türkiye 2.’si oldu. Elde edilen başarının tam bir ekip çalışması olduğunu ifade eden Op. Dr. Şenol Ergüney “Organ ve doku nakli bekleyen hastaların sayısı her geçen gün artmakta ve ülkemizdeki kadavra bağışçı sayısının yetersiz kalması sonucu her yıl binlerce kişi organ beklerken hayatını kaybedebilmektedir. Toplumun bilinçlendirilmesi ve organ bağışına teşvik edilmesi amacıyla 2018 yılında Müdürlüğümüz tarafından her İlçe ve hastanelerimize hedef belirledik. Geçtiğimiz yıl arkadaşlarımızın gayretleri ve halkımızın duyarlılığı sonucu hedefimize ulaşarak organ bağışında Türkiye geneli pek çok kez birinci olduk. Bu başarıyı ekiplerimizin özverili çalışmaları sayesinde sürdürmeyi hedefliyoruz” dedi. Organ bağışı için nereye başvurabilirsiniz? Organ bağışı kişinin hayatta iken kendi iradesiyle, organlarının bir kısmını veya tamamını ölümünden sonra başkalarının tedavisi için kullanılmak üzere izin vermesidir. 18 yaşını aşmış, akıl ruh sağlığı yerinde, mümeyyiz olan herkes organ bağışında bulunabilir. Bağış yapılabilecek yerler;  Sağlık Müdürlükleri, İlçe Sağlık Müdürlükleri, Hastaneler, Aile Hekimliği,  Organ bağışında aile onayı şartı gereklidir  Hukuki açıdan bir kişi akıl sağlığı yerindeyken organlarını bağışlamışsa ve bu kartı taşıyorsa bu kişinin organları öldükten sonra alınabiliyor. Ancak ülkemizde organların resmi olarak bağışlanması ve bağış kartı alınmasının yanında ölen kişinin aile bireylerinin de onayı gerekiyor. Vefat etmiş olan kişi eğer organlarını bağışlamışsa, bu kişinin birinci derece yakınlarından etik olması için de onay alınıyor. Yasal olarak aile onay vermediği takdirde vefat etmiş kişinin organları kesinlikle nakil amaçlı alınamadığından organ bağışı yapan kişiler bu konuyu mutlaka ailesiyle de paylaşması gerekiyor.
Kocaeli İl Sağlık Müdürlüğü Türkiye genelinde önemli başarılara imza atıyor. Organ bağışı konusunda toplumun bilinçlendirilmesi ve organ bağışının teşvik edilmesi konusunda İl Sağlık Müdürlüğü’ne bağlı İlçe Sağlık Müdürlükleri ve Hastaneler tarafından yapılan çalışmalar neticesinde; 2019 yılı Mart ayı içerisinde 804 organ bağış sayısına ulaşıldı. İlimiz bu sayı ile il bazında Türkiye 1.’si oldu.

Türkiye genelinde organ bağışı alan kurumlar bazında; Çayırova İlçe Sağlık Müdürlüğü 223 gönüllü organ bağışı sayısı Türkiye 1.’si, Kocaeli Devlet Hastanesi 212 gönüllü organ bağışı sayısı Türkiye 2.’si oldu.

Elde edilen başarının tam bir ekip çalışması olduğunu ifade eden Op. Dr. Şenol Ergüney “Organ ve doku nakli bekleyen hastaların sayısı her geçen gün artmakta ve ülkemizdeki kadavra bağışçı sayısının yetersiz kalması sonucu her yıl binlerce kişi organ beklerken hayatını kaybedebilmektedir. Toplumun bilinçlendirilmesi ve organ bağışına teşvik edilmesi amacıyla 2018 yılında Müdürlüğümüz tarafından her İlçe ve hastanelerimize hedef belirledik. Geçtiğimiz yıl arkadaşlarımızın gayretleri ve halkımızın duyarlılığı sonucu hedefimize ulaşarak organ bağışında Türkiye geneli pek çok kez birinci olduk. Bu başarıyı ekiplerimizin özverili çalışmaları sayesinde sürdürmeyi hedefliyoruz” dedi.

Organ bağışı için nereye başvurabilirsiniz?
Organ bağışı kişinin hayatta iken kendi iradesiyle, organlarının bir kısmını veya tamamını ölümünden sonra başkalarının tedavisi için kullanılmak üzere izin vermesidir. 18 yaşını aşmış, akıl ruh sağlığı yerinde, mümeyyiz olan herkes organ bağışında bulunabilir. Bağış yapılabilecek yerler;  Sağlık Müdürlükleri, İlçe Sağlık Müdürlükleri, Hastaneler, Aile Hekimliği, 
Organ bağışında aile onayı şartı gereklidir

 Hukuki açıdan bir kişi akıl sağlığı yerindeyken organlarını bağışlamışsa ve bu kartı taşıyorsa bu kişinin organları öldükten sonra alınabiliyor. Ancak ülkemizde organların resmi olarak bağışlanması ve bağış kartı alınmasının yanında ölen kişinin aile bireylerinin de onayı gerekiyor. Vefat etmiş olan kişi eğer organlarını bağışlamışsa, bu kişinin birinci derece yakınlarından etik olması için de onay alınıyor. Yasal olarak aile onay vermediği takdirde vefat etmiş kişinin organları kesinlikle nakil amaçlı alınamadığından organ bağışı yapan kişiler bu konuyu mutlaka ailesiyle de paylaşması gerekiyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yenigolcuk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.