LASTİK İŞ
ismail

KOCAELİ ORGAN BAĞIŞINDA TÜRKİYE BİRİNCİSİ OLDU

Sağlık 06.06.2018 - 12:01, Güncelleme: 31.05.2021 - 18:16
 

KOCAELİ ORGAN BAĞIŞINDA TÜRKİYE BİRİNCİSİ OLDU

Kocaeli İl Sağlık Müdürlüğü Türkiye genelinde çok önemli bir başarıya imza attı. Organ bağışı konusunda toplumun bilinçlendirilmesi ve organ bağışının teşvik edilmesi konusunda İl Sağlık Müdürlüğü tarafından İl genelinde yapılan çalışmalar neticesinde, Mayıs ayı içerisinde 1908 organ bağış sayısına ulaştı.

Kocaeli İl Sağlık Müdürlüğü Türkiye genelinde çok önemli bir başarıya imza attı. Organ bağışı konusunda toplumun bilinçlendirilmesi ve organ bağışının teşvik edilmesi konusunda İl Sağlık Müdürlüğü tarafından İl genelinde yapılan çalışmalar neticesinde, Mayıs ayı içerisinde 1908 organ bağış sayısına ulaştı. İlimiz bu sayı ile nüfusa oranla açık ara fark elde ederek Türkiye 1.’si oldu. Türkiye genelinde organ bağışı alan kamu ve özel tüm kurumlar içerisinde ise; Derince İlçe Sağlık Müdürlüğü 727 bağış ile kurum bazında Türkiye 2.’si oldu. FARKINDALIK ÇALIŞMALARI Elde edilen başarının tam bir ekip çalışması olduğunu ifade eden Op. Dr. Şenol Ergüney, "Organ ve doku nakli bekleyen hastaların sayısı her geçen gün artmakta ve ülkemizdeki kadavra bağışçı sayısının yetersiz kalması sonucu her yıl binlerce kişi organ beklerken hayatını kaybedebilmektedir. Bu maksatla toplumun bilinçlendirilmesi ve organ bağışına teşvik edilmesi amacıyla Müdürlüğümüz tarafından her ilçe ve hastanelerimiz için hedef koyduk. İl Sağlık Müdürlüğü, İlçe Sağlık Müdürlükleri ve hastanelerimizin organ bağışı birimleri, il genelinde okul ve yurtlarda, alışveriş merkezlerinde, kent meydanlarında, sanayi bölgelerinde, kamu ve özel kurumlarda, bilgilendirme ve bağış stantları açıyorlar. İlde gerçekleştirilen tüm etkinliklerde, görsel ve yazılı medya organ bağışı ile ilgili farkındalık çalışmaları yapılıyor. Koyduğumuz hedefe ilk dönem içerisinde ulaşarak İlimizi Türkiye Birinciliğine taşımada emeği olan herkese ve duyarlı davranışlarından dolayı bağışçılarımıza teşekkürlerimi sunuyorum” dedi. NEREYE BAŞVURABİLİRSİNİZ? Organ bağışı kişinin hayatta iken kendi iradesiyle, organlarının bir kısmını veya tamamını ölümünden sonra başkalarının tedavisi için kullanılmak üzere izin vermesidir. 18 yaşını aşmış, akıl ruh sağlığı yerinde, mümeyyiz olan herkes organ bağışında bulunabilir. Bağış yapılabilecek yerler; Sağlık Müdürlükleri İlçe Sağlık Müdürlükleri Hastaneler Aile Hekimliği AİLE ONAYI ŞARTI Hukuki açıdan bir kişi akıl sağlığı yerindeyken organlarını bağışlamışsa ve bu kartı taşıyorsa bu kişinin organları öldükten sonra alınabilir. Ancak ülkemizde organların resmi olarak bağışlanması ve bağış kartı alınmasının yanında ölen kişinin aile bireylerinin de onayı gerekir. Vefat etmiş olan kişi eğer organlarını bağışlamışsa, bu kişinin birinci derece yakınlarından etik olması için de onay alınmaktadır. Yasal olarak aile onay vermediği takdirde vefat etmiş kişinin organları kesinlikle nakil amaçlı alınmamaktadır. Dolayısıyla organ bağışı yapan kişiler bu konuyu mutlaka ailesiyle de paylaşmalıdır.
Kocaeli İl Sağlık Müdürlüğü Türkiye genelinde çok önemli bir başarıya imza attı. Organ bağışı konusunda toplumun bilinçlendirilmesi ve organ bağışının teşvik edilmesi konusunda İl Sağlık Müdürlüğü tarafından İl genelinde yapılan çalışmalar neticesinde, Mayıs ayı içerisinde 1908 organ bağış sayısına ulaştı.

Kocaeli İl Sağlık Müdürlüğü Türkiye genelinde çok önemli bir başarıya imza attı. Organ bağışı konusunda toplumun bilinçlendirilmesi ve organ bağışının teşvik edilmesi konusunda İl Sağlık Müdürlüğü tarafından İl genelinde yapılan çalışmalar neticesinde, Mayıs ayı içerisinde 1908 organ bağış sayısına ulaştı. İlimiz bu sayı ile nüfusa oranla açık ara fark elde ederek Türkiye 1.’si oldu. Türkiye genelinde organ bağışı alan kamu ve özel tüm kurumlar içerisinde ise; Derince İlçe Sağlık Müdürlüğü 727 bağış ile kurum bazında Türkiye 2.’si oldu.

FARKINDALIK ÇALIŞMALARI

Elde edilen başarının tam bir ekip çalışması olduğunu ifade eden Op. Dr. Şenol Ergüney, "Organ ve doku nakli bekleyen hastaların sayısı her geçen gün artmakta ve ülkemizdeki kadavra bağışçı sayısının yetersiz kalması sonucu her yıl binlerce kişi organ beklerken hayatını kaybedebilmektedir. Bu maksatla toplumun bilinçlendirilmesi ve organ bağışına teşvik edilmesi amacıyla Müdürlüğümüz tarafından her ilçe ve hastanelerimiz için hedef koyduk. İl Sağlık Müdürlüğü, İlçe Sağlık Müdürlükleri ve hastanelerimizin organ bağışı birimleri, il genelinde okul ve yurtlarda, alışveriş merkezlerinde, kent meydanlarında, sanayi bölgelerinde, kamu ve özel kurumlarda, bilgilendirme ve bağış stantları açıyorlar. İlde gerçekleştirilen tüm etkinliklerde, görsel ve yazılı medya organ bağışı ile ilgili farkındalık çalışmaları yapılıyor. Koyduğumuz hedefe ilk dönem içerisinde ulaşarak İlimizi Türkiye Birinciliğine taşımada emeği olan herkese ve duyarlı davranışlarından dolayı bağışçılarımıza teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

NEREYE BAŞVURABİLİRSİNİZ?

Organ bağışı kişinin hayatta iken kendi iradesiyle, organlarının bir kısmını veya tamamını ölümünden sonra başkalarının tedavisi için kullanılmak üzere izin vermesidir. 18 yaşını aşmış, akıl ruh sağlığı yerinde, mümeyyiz olan herkes organ bağışında bulunabilir. Bağış yapılabilecek yerler;

Sağlık Müdürlükleri

İlçe Sağlık Müdürlükleri

Hastaneler

Aile Hekimliği

AİLE ONAYI ŞARTI

Hukuki açıdan bir kişi akıl sağlığı yerindeyken organlarını bağışlamışsa ve bu kartı taşıyorsa bu kişinin organları öldükten sonra alınabilir. Ancak ülkemizde organların resmi olarak bağışlanması ve bağış kartı alınmasının yanında ölen kişinin aile bireylerinin de onayı gerekir. Vefat etmiş olan kişi eğer organlarını bağışlamışsa, bu kişinin birinci derece yakınlarından etik olması için de onay alınmaktadır. Yasal olarak aile onay vermediği takdirde vefat etmiş kişinin organları kesinlikle nakil amaçlı alınmamaktadır. Dolayısıyla organ bağışı yapan kişiler bu konuyu mutlaka ailesiyle de paylaşmalıdır.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yenigolcuk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.