LASTİK İŞ
ismail

KOCAELİ TARİHİ GÜN YÜZÜNE ÇIKARTILIYOR

14.08.2016 - 17:59, Güncelleme: 31.05.2021 - 18:15
 

KOCAELİ TARİHİ GÜN YÜZÜNE ÇIKARTILIYOR

Büyükşehir Belediyesi yaklaşık 200 yıllık tarihi konağı gün yüzüne çıkartıyor

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Dilovası ilçesi Demirciler Mahallesi’nde bulunan, miladi 1825 yılında Sultan II. Mahmud zamanında Süleymaniye Müderrisi Abdullah Şerif Ağa tarafından yaptırılan Demirciler Konağı’nı restore ediyor. İhaleyi kazanan firmanın yer teslimini aldığı tarihi konak, Dilovası ilçesinde yer alan en önemli tescilli sivil mimarlık örneği özelliğini taşıyor. KOCAELİ TARİHİ GÜN YÜZÜNE ÇIKARTILIYOR Büyükşehir Belediyesi, medeniyetlere ev sahipliği yapmış Kocaeli’nin tarihi değerlerini bir bir gün yüzüne çıkarmaya devam ediyor. Dilovası Demirciler Mahallesi’ndeki yaklaşık 2 asırlık Demirciler Konağı da Büyükşehir tarafından Kocaeli’ne kazandırılacak. Milâdî olarak 1825 yılında Süleymaniye Müderrisi Abdullah Şerif Ağa tarafından yaptırılmış konak ilk olarak kamulaştırıldı. Ardından rekonstrüksiyon projesi hazırlandı ve Kocaeli Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından onaylandı. EN ESKİ KONAK YAPILARINDAN Kocaeli’nin önemli kültür mirası eserlerinden aynı zamanda en eski konak yapılarından birisi olma özelliği taşıyan yapının yapım ihalesi Fen İşleri Dairesi Başkanlığı’nca gerçekleştirildi. 460 metrekare ve iki kattan oluşan konak, ihalenin ardından restorasyon için yüklenici firmaya teslim edildi. Çalışmalar tamamlanınca tarihi konağın sosyal ve kültürel faaliyetlerin yapılacağı mahalli ölçekli bir kültür merkezi olarak kullanılması planlanıyor. SULTAN 2. MAHMUD ZAMINDAN Demirciler Konağı, 3 Mart 1992 tarihinde tescillenmiş ve koruma grubu 1. grup olarak belirlenmiştir. Dış cephesinde bulunan sıva üstü yazı bize yapının yapılış tarihiyle ilgili ipucu vermektedir. Tarih Hicrî 1241’dir. Milâdî olarak 1825 yılına karşılık gelen bu tarih, yapının büyük ihtimalle yapılış tarihini işaret etmektedir. Sultan II. Mahmud zamanında Süleymaniye Müderrisi Abdullah Şerif Ağa tarafından yaptırılan konak, kalem işi bezemeleriyle bu sanatın en nezih örneklerini sergilemektedir.  MİHRAB KELİMESİ Saray Nakkaşçıbaşı tarafından yapılmış olan kalem işlerinden sofa üzerinde yer alan celî sülüs yazı çeşidiyle Âl-i İmrân sûresi 37. ayetten bir bölüm olan “Küllemâ dehala aleyhâ Zekeriyye’l-mihrâb”,“Zekeriyya, onun mabedteki bölmesine (mabede) her girişinde” ibaresi üzerinde de bulunmaktadır. Bir dönem cami mihraplarında kullanılan ve mihrab ayeti olarak da bilinen ibare, ayetin bir bölümüdür ve bu bölümün kullanılma sebebi “mihrab” kelimesinin ayet içinde bulunmasıdır. Daha sonra bu ibareden vazgeçilmiştir. Konakta mevcut ibarenin bulunduğu taraf kıble yönünü de işaret etmektedir. KALEM İŞİ SÜSLEMELİ DOLAP 19. yüzyılın ilk çeyreğine tarihlenen yapı dışında ve içinde yer alan sıva üstü kalem işi örneklerinin dönemin süsleme özelliklerini taşıdığı gözlenmektedir. Odaların tavanları pasalı ahşap tavan olup döşemeleri de ahşap kaplamadır. Güneybatı duvarı üzerinde bulunan mihrap içinde hayalî İstanbul manzaralı duvar resmi olduğu düşünülen ve kapakları kalem işi süslemeli bir dolap bulunmaktadır.   Basın-Yayın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanlığı
Büyükşehir Belediyesi yaklaşık 200 yıllık tarihi konağı gün yüzüne çıkartıyor

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Dilovası ilçesi Demirciler Mahallesi’nde bulunan, miladi 1825 yılında Sultan II. Mahmud zamanında Süleymaniye Müderrisi Abdullah Şerif Ağa tarafından yaptırılan Demirciler Konağı’nı restore ediyor. İhaleyi kazanan firmanın yer teslimini aldığı tarihi konak, Dilovası ilçesinde yer alan en önemli tescilli sivil mimarlık örneği özelliğini taşıyor.

KOCAELİ TARİHİ GÜN YÜZÜNE ÇIKARTILIYOR
Büyükşehir Belediyesi, medeniyetlere ev sahipliği yapmış Kocaeli’nin tarihi değerlerini bir bir gün yüzüne çıkarmaya devam ediyor. Dilovası Demirciler Mahallesi’ndeki yaklaşık 2 asırlık Demirciler Konağı da Büyükşehir tarafından Kocaeli’ne kazandırılacak. Milâdî olarak 1825 yılında Süleymaniye Müderrisi Abdullah Şerif Ağa tarafından yaptırılmış konak ilk olarak kamulaştırıldı. Ardından rekonstrüksiyon projesi hazırlandı ve Kocaeli Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından onaylandı.

EN ESKİ KONAK YAPILARINDAN
Kocaeli’nin önemli kültür mirası eserlerinden aynı zamanda en eski konak yapılarından birisi olma özelliği taşıyan yapının yapım ihalesi Fen İşleri Dairesi Başkanlığı’nca gerçekleştirildi. 460 metrekare ve iki kattan oluşan konak, ihalenin ardından restorasyon için yüklenici firmaya teslim edildi. Çalışmalar tamamlanınca tarihi konağın sosyal ve kültürel faaliyetlerin yapılacağı mahalli ölçekli bir kültür merkezi olarak kullanılması planlanıyor.

SULTAN 2. MAHMUD ZAMINDAN
Demirciler Konağı, 3 Mart 1992 tarihinde tescillenmiş ve koruma grubu 1. grup olarak belirlenmiştir. Dış cephesinde bulunan sıva üstü yazı bize yapının yapılış tarihiyle ilgili ipucu vermektedir. Tarih Hicrî 1241’dir. Milâdî olarak 1825 yılına karşılık gelen bu tarih, yapının büyük ihtimalle yapılış tarihini işaret etmektedir. Sultan II. Mahmud zamanında Süleymaniye Müderrisi Abdullah Şerif Ağa tarafından yaptırılan konak, kalem işi bezemeleriyle bu sanatın en nezih örneklerini sergilemektedir. 

MİHRAB KELİMESİ
Saray Nakkaşçıbaşı tarafından yapılmış olan kalem işlerinden sofa üzerinde yer alan celî sülüs yazı çeşidiyle Âl-i İmrân sûresi 37. ayetten bir bölüm olan “Küllemâ dehala aleyhâ Zekeriyye’l-mihrâb”,“Zekeriyya, onun mabedteki bölmesine (mabede) her girişinde” ibaresi üzerinde de bulunmaktadır. Bir dönem cami mihraplarında kullanılan ve mihrab ayeti olarak da bilinen ibare, ayetin bir bölümüdür ve bu bölümün kullanılma sebebi “mihrab” kelimesinin ayet içinde bulunmasıdır. Daha sonra bu ibareden vazgeçilmiştir. Konakta mevcut ibarenin bulunduğu taraf kıble yönünü de işaret etmektedir.

KALEM İŞİ SÜSLEMELİ DOLAP
19. yüzyılın ilk çeyreğine tarihlenen yapı dışında ve içinde yer alan sıva üstü kalem işi örneklerinin dönemin süsleme özelliklerini taşıdığı gözlenmektedir. Odaların tavanları pasalı ahşap tavan olup döşemeleri de ahşap kaplamadır. Güneybatı duvarı üzerinde bulunan mihrap içinde hayalî İstanbul manzaralı duvar resmi olduğu düşünülen ve kapakları kalem işi süslemeli bir dolap bulunmaktadır.

 

Basın-Yayın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanlığı

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yenigolcuk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.