KOCAMAN ''YASAK ESNAFA DÜKKAN KAPATTIRIYOR''

Ekonomi 23.02.2017 - 16:50, Güncelleme: 31.05.2021 - 18:16
 

KOCAMAN ''YASAK ESNAFA DÜKKAN KAPATTIRIYOR''

Geçtiğimiz hafta Sağlık Bakanlığının ilçemizde yaptığı çapraz denetimle kapalı mekanlarda içilen sigara dolayısı ile esnaflara ceza yağdı. Bu durumdan şikayetçi olan esnaflar Esnaf Odası Başkanı Necmi Kocaman’dan yardım istedi. Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Necmi Kocaman “Türkiye genelinde 19 Temmuz tarihi itibariyle sigara yasağının uygulamaya başlaması esnafları mağdur etti. Yasağın başlamasıyla müşteri kaybına uğrayan bazı kahvehaneler pastaneler lokantalar kapanma noktasına geldi” dedi.

Kahvehane işletmecileri, sıkıntılarını Gölcük Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Necmi Kocaman ve yönetimine aktardı Kocaman ve yönetimi sigara yasağının başlamasıyla birlikte kahvehaneleri ziyaret ederek yasağa uymaları konusunda kahvehane işletmecilerini uyardı. Ziyarette kahveci esnafın yaşadığı sıkıntıları da dinleyen Kocaman, yasağa karşı olmadıklarını ancak, uygulamanın bazı sıkıntıları da beraberinde getirdiğini kaydetti. Kapalı mekanlarda sigara içme yasağının bir yıl önce yasalaştığını fakat konfederasyonun (Tesk) ve odalarımızın da girişimleri neticesinde bir yıl uygulamanın geciktirildiğini dile getiren Kocaman bu süre içerisinde esnafı mağdur etmeyecek şekilde değişik alternatifler sunulduğunu buna rağmen büyüklerimiz tarafından kabul görmediğin belirtti. ESNAF ZORLANIYOR Kocaman , “Esnafımız her zaman yasalara saygılıdır. Ancak bu şekilde olması çok yanlıştır. Bu uygulama Avrupa Birliği ülkelerinde dahi yoktur. Bu ülkelerde sigara yasağına karşı farklı alternatifler üretilmiştir. Örneğin bazı Avrupa Birliği ülkelerinde 80 metrekarenin altında bulunan yerlerde sigara içimi serbest, büyük yerlerde ise işyerine kabin yerleştirilerek bu yasağa çözüm bulunmuştur. En iyi sigara yasağı Türkiye’dedir. Ülkemizde de buna benzer çalışmalar yapılabilirdir. Eksik kahvehanelerin ruhsatları dondurulabilir yeni açılacak olan yerlerde sigara yasağı konulabilir. Kahvehanede yeni havalandırma sistemi şartı getirilebilir veya kabin konularak esnafın mağduriyeti giderilebilir. Esnaflar olarak sigara yasağına karşı değiliz. Ancak eğlence yerleri, cafeler kahvehanelerde insanlar eğlenmek için geliyor. Bu tür yerlerde sigara yasağının bu şeklide uygulanmasını doğru bulmuyoruz. Eğer sigara yasağı ile ilgili çözüm bulunacaksa o zaman tütün ekimini ve sigara üretimi yasaklansın." dedi . Kocaman; işyerlerimiz müşterilerin çok azalması nedeniyle işçi çıkarmak zorunda kaldıklarını ifade ediyorlar böyle de olunca insan üzülüyor bizde üzülüyoruz” dedi KAHVEHANE İŞLETMECİLERİ UYGULAMAYA TEPKİLİ Sigara yasağının uygulamaya başlaması kahveci esnafı mağdur etti. Kahvehaneler yasakla birlikte müşteri bulmakta zorlanırken, hem esnaflar hemde müşteriler yasağa tepki gösterdi. Kahvehane işletmecileri yasakla birlikte müşteri kalmadığını, kahvehanenin masrafını dahi çıkaramadıklarını, çalışanları çıkarmaya başladıklarını, evlerine ekmek götüremeyecek hale geldiklerini belirterek eğer çözüm bulunmasa işyerlerini kapatmak zorunda kalacaklarını söylediler. Esnaflar, kahvehanelerde sigara yasağı olduğu için müşterilerin kaldırımlarda sigara içtiğini, komşuların rahatsız olduğunu belirterek, kalıcı bir çözüm bulunmasını istedi.
Geçtiğimiz hafta Sağlık Bakanlığının ilçemizde yaptığı çapraz denetimle kapalı mekanlarda içilen sigara dolayısı ile esnaflara ceza yağdı. Bu durumdan şikayetçi olan esnaflar Esnaf Odası Başkanı Necmi Kocaman’dan yardım istedi. Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Necmi Kocaman “Türkiye genelinde 19 Temmuz tarihi itibariyle sigara yasağının uygulamaya başlaması esnafları mağdur etti. Yasağın başlamasıyla müşteri kaybına uğrayan bazı kahvehaneler pastaneler lokantalar kapanma noktasına geldi” dedi.

Kahvehane işletmecileri, sıkıntılarını Gölcük Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Necmi Kocaman ve yönetimine aktardı Kocaman ve yönetimi sigara yasağının başlamasıyla birlikte kahvehaneleri ziyaret ederek yasağa uymaları konusunda kahvehane işletmecilerini uyardı.
Ziyarette kahveci esnafın yaşadığı sıkıntıları da dinleyen Kocaman, yasağa karşı olmadıklarını ancak, uygulamanın bazı sıkıntıları da beraberinde getirdiğini kaydetti. Kapalı mekanlarda sigara içme yasağının bir yıl önce yasalaştığını fakat konfederasyonun (Tesk) ve odalarımızın da girişimleri neticesinde bir yıl uygulamanın geciktirildiğini dile getiren Kocaman bu süre içerisinde esnafı mağdur etmeyecek şekilde değişik alternatifler sunulduğunu buna rağmen büyüklerimiz tarafından kabul görmediğin belirtti.

ESNAF ZORLANIYOR
Kocaman , “Esnafımız her zaman yasalara saygılıdır. Ancak bu şekilde olması çok yanlıştır. Bu uygulama Avrupa Birliği ülkelerinde dahi yoktur. Bu ülkelerde sigara yasağına karşı farklı alternatifler üretilmiştir. Örneğin bazı Avrupa Birliği ülkelerinde 80 metrekarenin altında bulunan yerlerde sigara içimi serbest, büyük yerlerde ise işyerine kabin yerleştirilerek bu yasağa çözüm bulunmuştur. En iyi sigara yasağı Türkiye’dedir. Ülkemizde de buna benzer çalışmalar yapılabilirdir. Eksik kahvehanelerin ruhsatları dondurulabilir yeni açılacak olan yerlerde sigara yasağı konulabilir. Kahvehanede yeni havalandırma sistemi şartı getirilebilir veya kabin konularak esnafın mağduriyeti giderilebilir. Esnaflar olarak sigara yasağına karşı değiliz. Ancak eğlence yerleri, cafeler kahvehanelerde insanlar eğlenmek için geliyor. Bu tür yerlerde sigara yasağının bu şeklide uygulanmasını doğru bulmuyoruz. Eğer sigara yasağı ile ilgili çözüm bulunacaksa o zaman tütün ekimini ve sigara üretimi yasaklansın." dedi .
Kocaman; işyerlerimiz müşterilerin çok azalması nedeniyle işçi çıkarmak zorunda kaldıklarını ifade ediyorlar böyle de olunca insan üzülüyor bizde üzülüyoruz” dedi
KAHVEHANE İŞLETMECİLERİ UYGULAMAYA TEPKİLİ
Sigara yasağının uygulamaya başlaması kahveci esnafı mağdur etti. Kahvehaneler yasakla birlikte müşteri bulmakta zorlanırken, hem esnaflar hemde müşteriler yasağa tepki gösterdi. Kahvehane işletmecileri yasakla birlikte müşteri kalmadığını, kahvehanenin masrafını dahi çıkaramadıklarını, çalışanları çıkarmaya başladıklarını, evlerine ekmek götüremeyecek hale geldiklerini belirterek eğer çözüm bulunmasa işyerlerini kapatmak zorunda kalacaklarını söylediler. Esnaflar, kahvehanelerde sigara yasağı olduğu için müşterilerin kaldırımlarda sigara içtiğini, komşuların rahatsız olduğunu belirterek, kalıcı bir çözüm bulunmasını istedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yenigolcuk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.