LASTİK İŞ
ismail

Kocaman kaçak sigaraya savaş açtı

Gündem 12.08.2013 - 11:54, Güncelleme: 31.05.2021 - 18:15
 

Kocaman kaçak sigaraya savaş açtı

'Kaçak Ürün Almayın, Dürüst Esnafın Kapıları Açık Kalsın’ diyen Kocaman kaçak sigaraya karşı olduğunu söyledi.

Sigaradaki kaçak oranının son aylarda artarak yüzde 20'leri geçtiğini belirten Gölcük Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Necmi Kocaman ,, 'Ülkemizde yılda yaklaşık 5 milyar paket sigara satılırken, esnafımız kaçak satılan sigara ve tütün mamullerinden oldukça zarar görüyor. Kaçakçılıkla mücadele konusunda son dönemde atılan birçok olumlu adıma rağmen problem endişe veren boyuta ulaştı. Özellikle kaçak sigara artık normalin 5'te 1'i fiyata kapımızın önünde satılıyor. Bir yandan, kayıtlı ekonomiyi büyütmeye yönelik çeşitli adımlar atılırken, diğer yandan kaçakçılık artmaya devam ediyor' dedi. -'KAÇAK SİGARA DÜRÜST ESNAFIN BELİNİ BÜKTÜ' Kaçak ürün alanların aslında dürüst esnafın kapısına kilit vurduğunu söyleyen Kocaman, 'Özellikle kaçak sigara ticareti dürüst esnafın belini büktü. Esnafın gelirinin yarıdan fazlası tütün mamullerinden geliyor. Kaçak sigara maalesef artık yurdun her yerinde rahatlıkla bulunabiliyor, her köşe başında satılıyor. Bir yandan sokak köşelerinde ve semt pazarlarında açılan tezgâhlarda veya ellerinde çantalarıyla kahvehaneleri kapı kapı dolaşan kişilerce 1,5 - 2 liraya kaçak sigara satılırken; diğer yandan dürüst esnaf hem vergisini, primini, faturalarını ödemeye hem de evine ekmek parası götürmeye çalışıyor. Kaybeden sadece esnafımız değil, içerdiği kimyasalları belli olmayan, çoğunun raf ömrü dolmuş ama fiyatı ucuz diye kaçak sigara kullanan vatandaşımızın da sağlığı açısından ciddi risk taşımaktadır. Ayrıca, kaçak sigaradan dolayı oluşan vergi kaybı her yıl yaklaşık 5 milyar lirayı aşmaktadır. Yılda 20 milyar lira sigaradan vergi toplayan Maliye'nin kaçak oranı arttıkça kaybı da büyük oluyor. Kapımızın önünde sigara satışı önlenmeli. Vergisini veren tekel maddeleri satan esnaf zarar ediyor' diye konuştu.             'EN SERT YAPTIRIM GEREKLİ'             Yakalanan kaçak sigara 2009 yılında 10 milyon paket iken, bu sayı her yıl giderek yükselmiş ve 2012 yılı sonunda 200 milyonu aştığını kaydeden Necmi Kocaman, 'Son dört yılda 400 milyonun üzerinde kaçak sigara yakalandı. Kaçağın önlenmesi için de en sert yaptırımları uygulamak zorundayız. Bu haksızlığı durdurmak için atılması gereken adımlardan en önceliklisi; kaçağın ülke sınırlarından içeri girişine engel olmaktır.  Çünkü kaçak yurda girdikten sonra mücadele çok zor. Ama yine de yurt çapındaki kontrol ve denetimler artırılmalıdır' dedi.
'Kaçak Ürün Almayın, Dürüst Esnafın Kapıları Açık Kalsın’ diyen Kocaman kaçak sigaraya karşı olduğunu söyledi.

Sigaradaki kaçak oranının son aylarda artarak yüzde 20'leri geçtiğini belirten Gölcük Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Necmi Kocaman ,, 'Ülkemizde yılda yaklaşık 5 milyar paket sigara satılırken, esnafımız kaçak satılan sigara ve tütün mamullerinden oldukça zarar görüyor. Kaçakçılıkla mücadele konusunda son dönemde atılan birçok olumlu adıma rağmen problem endişe veren boyuta ulaştı. Özellikle kaçak sigara artık normalin 5'te 1'i fiyata kapımızın önünde satılıyor. Bir yandan, kayıtlı ekonomiyi büyütmeye yönelik çeşitli adımlar atılırken, diğer yandan kaçakçılık artmaya devam ediyor' dedi.

-'KAÇAK SİGARA DÜRÜST ESNAFIN BELİNİ BÜKTÜ'

Kaçak ürün alanların aslında dürüst esnafın kapısına kilit vurduğunu söyleyen Kocaman, 'Özellikle kaçak sigara ticareti dürüst esnafın belini büktü. Esnafın gelirinin yarıdan fazlası tütün mamullerinden geliyor. Kaçak sigara maalesef artık yurdun her yerinde rahatlıkla bulunabiliyor, her köşe başında satılıyor. Bir yandan sokak köşelerinde ve semt pazarlarında açılan tezgâhlarda veya ellerinde çantalarıyla kahvehaneleri kapı kapı dolaşan kişilerce 1,5 - 2 liraya kaçak sigara satılırken; diğer yandan dürüst esnaf hem vergisini, primini, faturalarını ödemeye hem de evine ekmek parası götürmeye çalışıyor. Kaybeden sadece esnafımız değil, içerdiği kimyasalları belli olmayan, çoğunun raf ömrü dolmuş ama fiyatı ucuz diye kaçak sigara kullanan vatandaşımızın da sağlığı açısından ciddi risk taşımaktadır. Ayrıca, kaçak sigaradan dolayı oluşan vergi kaybı her yıl yaklaşık 5 milyar lirayı aşmaktadır. Yılda 20 milyar lira sigaradan vergi toplayan Maliye'nin kaçak oranı arttıkça kaybı da büyük oluyor. Kapımızın önünde sigara satışı önlenmeli. Vergisini veren tekel maddeleri satan esnaf zarar ediyor' diye konuştu.

            'EN SERT YAPTIRIM GEREKLİ'

            Yakalanan kaçak sigara 2009 yılında 10 milyon paket iken, bu sayı her yıl giderek yükselmiş ve 2012 yılı sonunda 200 milyonu aştığını kaydeden Necmi Kocaman, 'Son dört yılda 400 milyonun üzerinde kaçak sigara yakalandı. Kaçağın önlenmesi için de en sert yaptırımları uygulamak zorundayız. Bu haksızlığı durdurmak için atılması gereken adımlardan en önceliklisi; kaçağın ülke sınırlarından içeri girişine engel olmaktır.  Çünkü kaçak yurda girdikten sonra mücadele çok zor. Ama yine de yurt çapındaki kontrol ve denetimler artırılmalıdır' dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yenigolcuk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.