LASTİK İŞ

KÖK HÜCRE NE İŞE YARAR?

Sağlık 24.10.2019 - 18:33, Güncelleme: 31.05.2021 - 18:16
 

KÖK HÜCRE NE İŞE YARAR?

İzmit Kızılay Kan Bağış Merkezi, Anıtpark’ta, gün içerisinde kan ve kök hücre bağış kampanyası gerçekleştirdi. Vatandaşlar, Kızılay’ın aracına gelerek kan ve kök hücre bağışında bulundu

İlçemizde belli aralıklarla gelerek kan bağış kampanyaları düzenleyen İzmit Kızılay Kan Bağış Merkezi,  Anıtpark’a, araçları ile gelerek kan ve kök hücre bağış kampanyası gerçekleştirdi. Altı kişilik ekiple ilçemize gelen kan bağış merkezi, Gölcük’te gün içerisinde, yaklaşık 65 kişiden kan ve kök hücre bağışı aldı. Halkın ilçemizde yapılan kan bağış kampanyalarına ilgi gösterdiği görülürken kan bağışının hayat kurtardığı, bağış konusunda her kan grubuna ihtiyaç duyulduğu ve “Benim kan grubumdan bol miktarda kan bulunabilir” düşüncesi içerisinde olunmaması gerektiği dile getirildi.  ‘KÖK HÜCRE BAĞIŞI GERÇEKTEN ÖNEMLİ’ İzmit Kızılay Kan Bağış Merkezi ekibi, kan ve kök hücre bağışı ile ilgili olarak verdikleri bilgilerde “Rutin olarak geldiğimiz Gölcük’te bugün kan ve kök hücre bağışlarını alacağız. Kan bağışının önemli olması kadar kök hücre bağışının da önemli olduğunu unutmamak gerek. Kök hücre bağışı, ilik nakli gereken hastalar için alınıyor. Uygun iliğin bulunması durumunda bağışçılar tekrar çağrılıyor ve kapsamlı bir sağlık taramasından geçiriliyor. Son taramanın ardından iliğin uyumlu olması durumunda gerekli işlemler yapılıyor. Bağışçı, çalışıyor olsa bile izin konusunda sıkıntı yaşamıyor. Bir hafta boyunca hastanede yattıktan sonra rutin hayatına devam ediyor. Bağışçılar, hiçbir şekilde ücret de ödemiyor. Tüm prosedür Sağlık Bakanlığı tarafından yerine getiriliyor. Bundan dolayı kök hücre bağışı gerçekten çok önemli” dedi. Kemik İliği Nakli Nedir? Kan Hücrelerinin yapımını sağlayan ana kök hücrelerin, sağlam bir bireyden (Kök Hücre Bağışçısı) alınarak hasta kişiye nakil edilmesidir. Böylece örneğin Lösemi hastası bir bireyde normal kan yapımı sağlanmış olur. Kızılay ne yapacak? Türk Kızılayı ve Sağlık Bakanlığı arasında imzalanan Kök Hücre Protokolü çalışmaları gereği olarak Kızılay; Kök Hücre Bağışçısı kazanacaktır. Kök Hücre Bağışçılarından alınacak bir tüp kan, Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği merkez laboratuarlara gönderilecek ve “Doku Tipleme Testleri” yapılacaktır. Böylece bağışçı veri tabanı oluşturulacaktır. Hastalar nasıl şifa bulacak? Veri tabanında kayıtlı bağışçılardan herhangi bir tanesinin doku tipleme testleri, kemik iliği nakli bekleyen herhangi bir hastayla uyuştuğu anda, bağışçıya ulaşılacak ve kemik iliğinin alınması için davet yapılacaktır. Daha önce tüpte alınan kan yalnızca testler içindir. Asıl İlik verme işlemi bu son aşamada olur. Hemen bağışçı olabilir miyim? Bu çalışmaların tümü için bir hazırlık dönemi mevcuttur. Bu dönemde altyapı çalışmaları hazırlanacak, 2014 yılının 2. Döneminde bağışçı kazanımı ve kabul edilmesi işlemleri başlatılacaktır. Yapılacak bu çalışmaların hedefi nedir? Kök Hücre çalışmaları “Sağlık Bakanlığı Kan ve Kan Ürünleri Rehberi” çerçevesinde gerçekleşecek ve 3 yıllık proje süresince gönüllü verici adayı kazanımı çalışmaları kapsamında 250.000 bağışçı adayı hedeflenmektedir.
İzmit Kızılay Kan Bağış Merkezi, Anıtpark’ta, gün içerisinde kan ve kök hücre bağış kampanyası gerçekleştirdi. Vatandaşlar, Kızılay’ın aracına gelerek kan ve kök hücre bağışında bulundu

İlçemizde belli aralıklarla gelerek kan bağış kampanyaları düzenleyen İzmit Kızılay Kan Bağış Merkezi,  Anıtpark’a, araçları ile gelerek kan ve kök hücre bağış kampanyası gerçekleştirdi. Altı kişilik ekiple ilçemize gelen kan bağış merkezi, Gölcük’te gün içerisinde, yaklaşık 65 kişiden kan ve kök hücre bağışı aldı. Halkın ilçemizde yapılan kan bağış kampanyalarına ilgi gösterdiği görülürken kan bağışının hayat kurtardığı, bağış konusunda her kan grubuna ihtiyaç duyulduğu ve “Benim kan grubumdan bol miktarda kan bulunabilir” düşüncesi içerisinde olunmaması gerektiği dile getirildi.

 ‘KÖK HÜCRE BAĞIŞI GERÇEKTEN ÖNEMLİ’
İzmit Kızılay Kan Bağış Merkezi ekibi, kan ve kök hücre bağışı ile ilgili olarak verdikleri bilgilerde “Rutin olarak geldiğimiz Gölcük’te bugün kan ve kök hücre bağışlarını alacağız. Kan bağışının önemli olması kadar kök hücre bağışının da önemli olduğunu unutmamak gerek. Kök hücre bağışı, ilik nakli gereken hastalar için alınıyor. Uygun iliğin bulunması durumunda bağışçılar tekrar çağrılıyor ve kapsamlı bir sağlık taramasından geçiriliyor. Son taramanın ardından iliğin uyumlu olması durumunda gerekli işlemler yapılıyor. Bağışçı, çalışıyor olsa bile izin konusunda sıkıntı yaşamıyor. Bir hafta boyunca hastanede yattıktan sonra rutin hayatına devam ediyor. Bağışçılar, hiçbir şekilde ücret de ödemiyor. Tüm prosedür Sağlık Bakanlığı tarafından yerine getiriliyor. Bundan dolayı kök hücre bağışı gerçekten çok önemli” dedi.

Kemik İliği Nakli Nedir?
Kan Hücrelerinin yapımını sağlayan ana kök hücrelerin, sağlam bir bireyden (Kök Hücre Bağışçısı) alınarak hasta kişiye nakil edilmesidir. Böylece örneğin Lösemi hastası bir bireyde normal kan yapımı sağlanmış olur.

Kızılay ne yapacak?
Türk Kızılayı ve Sağlık Bakanlığı arasında imzalanan Kök Hücre Protokolü çalışmaları gereği olarak Kızılay; Kök Hücre Bağışçısı kazanacaktır. Kök Hücre Bağışçılarından alınacak bir tüp kan, Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği merkez laboratuarlara gönderilecek ve “Doku Tipleme Testleri” yapılacaktır. Böylece bağışçı veri tabanı oluşturulacaktır.

Hastalar nasıl şifa bulacak?
Veri tabanında kayıtlı bağışçılardan herhangi bir tanesinin doku tipleme testleri, kemik iliği nakli bekleyen herhangi bir hastayla uyuştuğu anda, bağışçıya ulaşılacak ve kemik iliğinin alınması için davet yapılacaktır.

Daha önce tüpte alınan kan yalnızca testler içindir. Asıl İlik verme işlemi bu son aşamada olur.

Hemen bağışçı olabilir miyim?
Bu çalışmaların tümü için bir hazırlık dönemi mevcuttur. Bu dönemde altyapı çalışmaları hazırlanacak, 2014 yılının 2. Döneminde bağışçı kazanımı ve kabul edilmesi işlemleri başlatılacaktır.

Yapılacak bu çalışmaların hedefi nedir?
Kök Hücre çalışmaları “Sağlık Bakanlığı Kan ve Kan Ürünleri Rehberi” çerçevesinde gerçekleşecek ve 3 yıllık proje süresince gönüllü verici adayı kazanımı çalışmaları kapsamında 250.000 bağışçı adayı hedeflenmektedir.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yenigolcuk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.