MECLİS GÜÇLENECEK

Asayiş 24.02.2017 - 23:44, Güncelleme: 31.05.2021 - 18:16
 

MECLİS GÜÇLENECEK

Bu günkü sistemde hükümet meclise kanun önerisinde bulunabiliyor. Buna kanun tasarısı deniyor… Bir de milletvekilleri kanun önerisinde bulunabiliyor. Buna da kanun teklifi deniyor… Bu güne kadar Meclisten 99.9 oranında hep hükümet tarafından gönderilen tasarılar kanunlaşmıştır. Milletvekillerinin önerdiği kanun tekliflerinin neredeyse hiçbiri kanun olmamıştır. Cumhurbaşkanlığı sisteminde, Hükümetin yani Cumhurbaşkanın veya bakanların kanun teklifinde bulunma yetkileri olmayacak. Kanun teklifi sadece milletvekilleri tarafından yapılacak... Şimdiki sistemde tüm kanun teklifleri ile ilgili görüşmelerde hükümetin görüşü ve kabulü kanunların Meclisten geçmesi önemli olmaktadır. Hükümet onaylamazsa kanun meclisten geçmemekte... Cumhurbaşkanlığı sisteminde hükümetin kanun yapılma sürecine katılması söz konusu olmayacaktır. Yani kanun yapma sürecinde yetki tamamen milletvekillerinin tekelinde olacaktır. Cumhurbaşkanlığı sisteminde Cumhurbaşkanının kararname çıkarma yetkisi olacaktır. Diyelim, Cumhurbaşkanı bir hususta kararname çıkardı, ancak bu kararnameyi milletvekilleri benimsemediler. Bu takdirde milletvekilleri çıkaracakları kanunla Cumhurbaşkanın kararnamesini iptal edebilirler. Diyelim ki, Milletvekillerinin sayısı kararnameyi iptal edecek sayıya ulaşmadı, O takdirde 120 milletvekili o kararnamenin iptali için Anayasa Mahkemesine başvurup haklı iseler mahkeme aracılığıyla kararnameyi iptal ettirebilirler. Bu günkü sistemde, Milletvekillerinin Cumhurbaşkanını denetlemesi söz konusu değildir. Oysa Cumhurbaşkanlığı sisteminde milletvekilleri Cumhurbaşkanını ve bakanları denetleyebilecektir, Gerektiğinde 300 milletvekili ile haklarında soruşturma önergesi verebilecek, 360 milletvekili soruşturma açılmasına karar verebilecek, 400 milletvekili de Cumhurbaşkanı ve Bakanları herhangi bir suçtan dolayı Yüce Divana yargılanmak üzere gönderebilecektir. Bu gün Cumhurbaşkanını görev süresi bitmeden kimse görevden alamaz. Oysa Cumhurbaşkanlığı sisteminde 360 milletvekilinin vereceği oyla Cumhurbaşkanı görevden alınabilmektedir. Cumhurbaşkanlığı sisteminde, bakanlar milletvekillerinden atanamayacak. Bu da milletvekillerinin, bakanlarını daha rahat denetlemesi imkanı sağlayacak... Anayasamız, Anayasayı değiştirmek yetkisinin tamamen milletvekillerinin tercihine bağlı olduğunu yazar. Yani milletvekilleri her zaman her türlü anayasa değişikliğini yapabilmeye, Bu bağlamda dilediği hükumet sistemini değiştirme imkanını her zaman elinde bulundurmaya devam edecektir. Bütün bu yetkilerle bugüne göre çok daha güçlü bir meclisimiz olacak... Meclis güçlenecek… Görüşmek üzere, sevgiyle kalın...  

Bu günkü sistemde hükümet meclise kanun önerisinde bulunabiliyor.

Buna kanun tasarısı deniyor…

Bir de milletvekilleri kanun önerisinde bulunabiliyor.

Buna da kanun teklifi deniyor…

Bu güne kadar Meclisten 99.9 oranında hep hükümet tarafından gönderilen tasarılar kanunlaşmıştır. Milletvekillerinin önerdiği kanun tekliflerinin neredeyse hiçbiri kanun olmamıştır.

Cumhurbaşkanlığı sisteminde,

Hükümetin yani Cumhurbaşkanın veya bakanların kanun teklifinde bulunma yetkileri olmayacak.

Kanun teklifi sadece milletvekilleri tarafından yapılacak...

Şimdiki sistemde tüm kanun teklifleri ile ilgili görüşmelerde hükümetin görüşü ve kabulü kanunların Meclisten geçmesi önemli olmaktadır.

Hükümet onaylamazsa kanun meclisten geçmemekte...

Cumhurbaşkanlığı sisteminde hükümetin kanun yapılma sürecine katılması söz konusu olmayacaktır.

Yani kanun yapma sürecinde yetki tamamen milletvekillerinin tekelinde olacaktır.

Cumhurbaşkanlığı sisteminde Cumhurbaşkanının kararname çıkarma yetkisi olacaktır.

Diyelim,

Cumhurbaşkanı bir hususta kararname çıkardı, ancak bu kararnameyi milletvekilleri benimsemediler.

Bu takdirde milletvekilleri çıkaracakları kanunla Cumhurbaşkanın kararnamesini iptal edebilirler.

Diyelim ki,

Milletvekillerinin sayısı kararnameyi iptal edecek sayıya ulaşmadı,

O takdirde 120 milletvekili o kararnamenin iptali için Anayasa Mahkemesine başvurup haklı iseler mahkeme aracılığıyla kararnameyi iptal ettirebilirler.

Bu günkü sistemde,

Milletvekillerinin Cumhurbaşkanını denetlemesi söz konusu değildir.

Oysa Cumhurbaşkanlığı sisteminde milletvekilleri Cumhurbaşkanını ve bakanları denetleyebilecektir,

Gerektiğinde 300 milletvekili ile haklarında soruşturma önergesi verebilecek,

360 milletvekili soruşturma açılmasına karar verebilecek,

400 milletvekili de Cumhurbaşkanı ve Bakanları herhangi bir suçtan dolayı Yüce Divana yargılanmak üzere gönderebilecektir.

Bu gün Cumhurbaşkanını görev süresi bitmeden kimse görevden alamaz.

Oysa Cumhurbaşkanlığı sisteminde 360 milletvekilinin vereceği oyla Cumhurbaşkanı görevden alınabilmektedir.

Cumhurbaşkanlığı sisteminde, bakanlar milletvekillerinden atanamayacak.

Bu da milletvekillerinin, bakanlarını daha rahat denetlemesi imkanı sağlayacak...

Anayasamız,

Anayasayı değiştirmek yetkisinin tamamen milletvekillerinin tercihine bağlı olduğunu yazar.

Yani milletvekilleri her zaman her türlü anayasa değişikliğini yapabilmeye,

Bu bağlamda dilediği hükumet sistemini değiştirme imkanını her zaman elinde bulundurmaya devam edecektir.

Bütün bu yetkilerle bugüne göre çok daha güçlü bir meclisimiz olacak...

Meclis güçlenecek…

Görüşmek üzere, sevgiyle kalın...

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yenigolcuk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.