MÜFİT SANER'DE MANGALA TURNUVASI YAPILDI

Eğitim 02.06.2018 - 12:45, Güncelleme: 31.05.2021 - 18:16
 

MÜFİT SANER'DE MANGALA TURNUVASI YAPILDI

Değirmendere Müfit Saner ilkokulu kapsamında 2., 3., 4. sınıflar arasında Türk zekâ ve strateji oyunu olan mangala turnuvası yapıldı.

Müfit Saner İlkokulu 3/A sınıf öğretmeni Zeynep Aksu'nun hayata geçirdiği turnuvada kıyasıya Rekabet yaşandı. Okul öğretmenlerinden Zeynep Aksu, Kamile Demir, Elif Özçelik ve Eda Ergün hakemliğinde 2 gün boyunca süren turnuvaya 63 öğrenci katıldı.  Turnuva sonunda başarı gösteren 10 öğrenci madalya ile ödüllendirildi. Bir süre önce  okul müdürü Ramazan Açıkgöz, 3/A sınıf öğretmeni Zeynep Aksu, öğrenci velileri ve okul aile birliğininin de katkılarıyla oluşturulan oyun ve kütüphane odasına çocukların ilgisi oldukça yoğun oldu. Proje mimarı Zeynep Aksu ''Oyun ve kütüphane odası hazırlıklarında velilerimizin büyük desteği oldu. Kendi el emekleriyle keçeden yaptıkları kitap okuyan çizgi film karakterleri ile oluşturdukları panolarla çocuklara renkli görsel bir alan oluşturuldu. Oyun odası ve kütüphane için 4 kitaplık her yaşa uygun hikâye kitapları ve romanlar, çeşitli zeka geliştirici oyunlar temin edildi.  Her öğle arası büyük bir istekle oyun odasına gelen öğrenciler mangala başta olmak üzere birçok oyunu keyif alarak oynayıp kaliteli zaman geçiriyorlar. Öğrenci velileride bu durumdan oldukça memnun olduklarını çocuklarını evde turnuva için büyük bir çaba sarf ettiğini belirttiler. Bu durum bu projenin verimliliğini gösteriyor ve buda bizi fazlasıyla mutlu ediyor'' dedi. Satrancın Atası Türk Zekâ Oyunu “Mangala”   Mangala, 17. yüzyılda dünyanın Türklerden öğrendiği, geçmişte Türklerin Köçürme adıyla oynadığı, dünyadaki yaygın adıyla Mankala/Mancala, 4 bin yıllık Türk zeka ve strateji oyunudur. Mangala kelimesi, Kaşgarlı Mahmut'un Divan-ı Lügat’it Türk'de sözünü ettiği Köçürme (göçürme/göç ettirme) kelimesinin Arapçasıdır. metin And bu sözcüğün taşların sıralanışı düşünülerek Türkçede en küçük askeri birlik için kullanılan manga sözcüğünden veya taşların konulduğu çukurlar düşünülerek mangal sözcüğünden türetilmiş olabileceği yorumunda bulunmaktadır. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Mangala’nın kültürümüzün köklü bir başlığı olduğunu, oyunun genç kuşaklara tanıtılmasının, yaygınlaştırılmasının yararlı olacağını, kültürel ve turistik alanlarda ülkemizin tanıtımına katkı sağlayacağını bildirmiştir. Mangala’nın çağdaşı olduğu diğer oyunlardan farkı, dağdaki çobandan, 70 yaşında ki bilgine, İstanbul’da sarayda ki Hanım Sultandan, 5 yaşında ki çocuğa kadar her yaştan ve kültürden insanın oynayabilmesidir. Araştırmacı Philip Townshend’e göre bir toplumda, insanlarda en çok beğenilen ve örnek alınan niteliklerden şu yedisi Mangala oyunuyla ilgilidir:1-Kurnazlık 2-Uyanıklık 3-Önceden görme 4-Esneklik 5-Direnme 6-Sağgörü 7-Bellek.  
Değirmendere Müfit Saner ilkokulu kapsamında 2., 3., 4. sınıflar arasında Türk zekâ ve strateji oyunu olan mangala turnuvası yapıldı.

Müfit Saner İlkokulu 3/A sınıf öğretmeni Zeynep Aksu'nun hayata geçirdiği turnuvada kıyasıya Rekabet yaşandı. Okul öğretmenlerinden Zeynep Aksu, Kamile Demir, Elif Özçelik ve Eda Ergün hakemliğinde 2 gün boyunca süren turnuvaya 63 öğrenci katıldı.  Turnuva sonunda başarı gösteren 10 öğrenci madalya ile ödüllendirildi. Bir süre önce  okul müdürü Ramazan Açıkgöz, 3/A sınıf öğretmeni Zeynep Aksu, öğrenci velileri ve okul aile birliğininin de katkılarıyla oluşturulan oyun ve kütüphane odasına çocukların ilgisi oldukça yoğun oldu. Proje mimarı Zeynep Aksu ''Oyun ve kütüphane odası hazırlıklarında velilerimizin büyük desteği oldu. Kendi el emekleriyle keçeden yaptıkları kitap okuyan çizgi film karakterleri ile oluşturdukları panolarla çocuklara renkli görsel bir alan oluşturuldu. Oyun odası ve kütüphane için 4 kitaplık her yaşa uygun hikâye kitapları ve romanlar, çeşitli zeka geliştirici oyunlar temin edildi.  Her öğle arası büyük bir istekle oyun odasına gelen öğrenciler mangala başta olmak üzere birçok oyunu keyif alarak oynayıp kaliteli zaman geçiriyorlar. Öğrenci velileride bu durumdan oldukça memnun olduklarını çocuklarını evde turnuva için büyük bir çaba sarf ettiğini belirttiler. Bu durum bu projenin verimliliğini gösteriyor ve buda bizi fazlasıyla mutlu ediyor'' dedi.

Satrancın Atası Türk Zekâ Oyunu “Mangala”

  Mangala, 17. yüzyılda dünyanın Türklerden öğrendiği, geçmişte Türklerin Köçürme adıyla oynadığı, dünyadaki yaygın adıyla Mankala/Mancala, 4 bin yıllık Türk zeka ve strateji oyunudur. Mangala kelimesi, Kaşgarlı Mahmut'un Divan-ı Lügat’it Türk'de sözünü ettiği Köçürme (göçürme/göç ettirme) kelimesinin Arapçasıdır. metin And bu sözcüğün taşların sıralanışı düşünülerek Türkçede en küçük askeri birlik için kullanılan manga sözcüğünden veya taşların konulduğu çukurlar düşünülerek mangal sözcüğünden türetilmiş olabileceği yorumunda bulunmaktadır.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Mangala’nın kültürümüzün köklü bir başlığı olduğunu, oyunun genç kuşaklara tanıtılmasının, yaygınlaştırılmasının yararlı olacağını, kültürel ve turistik alanlarda ülkemizin tanıtımına katkı sağlayacağını bildirmiştir.

Mangala’nın çağdaşı olduğu diğer oyunlardan farkı, dağdaki çobandan, 70 yaşında ki bilgine, İstanbul’da sarayda ki Hanım Sultandan, 5 yaşında ki çocuğa kadar her yaştan ve kültürden insanın oynayabilmesidir.

Araştırmacı Philip Townshend’e göre bir toplumda, insanlarda en çok beğenilen ve örnek alınan niteliklerden şu yedisi Mangala oyunuyla ilgilidir:1-Kurnazlık 2-Uyanıklık 3-Önceden görme 4-Esneklik 5-Direnme 6-Sağgörü 7-Bellek.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yenigolcuk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.