MUHASEBE VE İNOVASYON

31.05.2018 - 09:36, Güncelleme: 31.05.2021 - 18:16
 

MUHASEBE VE İNOVASYON

Bilgi çağı, iletişim çağı olarak adlandırılan 2000’ li yıllar dünyada pek çok teknolojik gelişmenin ilerlemenin yaşandığı, buna bağlı olarak da iş yapma şekillerinin değiştiği mesleklerin dönüşüme uğradığı yıllar oldu gelecek yıllarda bu değişimin ivme kazanarak devam edeceği tahmin ediliyor. Bu değişim işletmeler arasında yaşanan rekabette İnovasyon kavramının anlaşılması, işletmelerin araştırma ve geliştirmeye verdikleri önemin artmasına neden olmuştur. İnovasyonu kısaca tanımlarsak; farklı değişik yeni fikirler geliştirmek ve bunları uygulamaktır. İnovasyon sayesinde işletmelerin performansını ve maliyetlerini doğru ve hızlı tespit edebilecek yöntemler geliştirilmiştir. Dünya böyle hızlı değişirken ve tüm bilgi alanlarında önemli farklar oluşurken muhasebe mesleği de bu değişim sürecinden etkilenmiştir. Bu değişimin somut örneklerine gelince, e-defter, e-fatura, yeni nesil yazar kasa, hazır beyan sistemi, defter beyan sistemleri gibi uygulamalar muhasebeyi basılı evrak, kağıt evrak üretimi gibi alanlardan elektronik kayıt sistemlerine geçirmiştir. Bu durumda geleceğin muhasebe alanları neler olacaktır? Uzay muhasebesi, çiftlik muhasebesi, bağımsız denetim ve denetçilik, değerleme uzmanlığı, e-ticaret muhasebesi, karbon muhasebesi, bilişim teknolojileri denetim uzmanlığı, çevre muhasebesi, sosyal sorumluluk muhasebesi, gibi yeni muhasebe alanları karşımıza çıkacaktır. Yakın geleceğe mesleki anlamda hazır olmak için çok iyi derecede bilgi teknoloji kullanıcısı olmak(Bulut teknolojileri, gelişmiş entegrasyona sahip muhasebe programları) ve mali veri analizi üzerinde yazılım ve eğitim yatırımı yapmak kaçınılmaz görünüyor.

Bilgi çağı, iletişim çağı olarak adlandırılan 2000’ li yıllar dünyada pek çok teknolojik gelişmenin ilerlemenin yaşandığı, buna bağlı olarak da iş yapma şekillerinin değiştiği mesleklerin dönüşüme uğradığı yıllar oldu gelecek yıllarda bu değişimin ivme kazanarak devam edeceği tahmin ediliyor.

Bu değişim işletmeler arasında yaşanan rekabette İnovasyon kavramının anlaşılması, işletmelerin araştırma ve geliştirmeye verdikleri önemin artmasına neden olmuştur.

İnovasyonu kısaca tanımlarsak; farklı değişik yeni fikirler geliştirmek ve bunları uygulamaktır. İnovasyon sayesinde işletmelerin performansını ve maliyetlerini doğru ve hızlı tespit edebilecek yöntemler geliştirilmiştir.

Dünya böyle hızlı değişirken ve tüm bilgi alanlarında önemli farklar oluşurken muhasebe mesleği de bu değişim sürecinden etkilenmiştir.

Bu değişimin somut örneklerine gelince, e-defter, e-fatura, yeni nesil yazar kasa, hazır beyan sistemi, defter beyan sistemleri gibi uygulamalar muhasebeyi basılı evrak, kağıt evrak üretimi gibi alanlardan elektronik kayıt sistemlerine geçirmiştir.

Bu durumda geleceğin muhasebe alanları neler olacaktır?

Uzay muhasebesi, çiftlik muhasebesi, bağımsız denetim ve denetçilik, değerleme uzmanlığı, e-ticaret muhasebesi, karbon muhasebesi, bilişim teknolojileri denetim uzmanlığı, çevre muhasebesi, sosyal sorumluluk muhasebesi, gibi yeni muhasebe alanları karşımıza çıkacaktır.

Yakın geleceğe mesleki anlamda hazır olmak için çok iyi derecede bilgi teknoloji kullanıcısı olmak(Bulut teknolojileri, gelişmiş entegrasyona sahip muhasebe programları) ve mali veri analizi üzerinde yazılım ve eğitim yatırımı yapmak kaçınılmaz görünüyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yenigolcuk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.