LASTİK İŞ

NURCAN PERDAHCI ESERLERİ

22.01.2019 - 17:49, Güncelleme: 31.05.2021 - 18:16
 

NURCAN PERDAHCI ESERLERİ

Vehbi Koç Vakfı Ford Otosan Gölcük Kültür ve Sosyal Yaşam Merkez’inde sergilerimiz tüm hızıyla devam ediyor.

Geçmişe ve köklere ait izlerden ve belleğin yaratmış olduğu imgelerden yola çıkan Nurcan Perdahcı, aynı zamanda geçmişin köklerine ait bir kültürün batı resim sanatı içindeki varoluşunu irdeler. Doğduğu coğrafyanın, aile geçmişinin tarihi ve kültürünü zamansal ve mekânsal ilişkiler ağı içinde harmanlar. Çoğunlukla Uşak ve Batı Anadolu çevresinde 16. ve 17. yüzyıllarda dokunmuş olan çeşitli halı gruplarından, Avrupa resim sanatı ustalarının tuvallerine uzanan halının yolculuğuna iz sürer. Anadolu coğrafyasının çok kültürlü ve çok katmanlı, zengin tarihsel yapısı üzerine temellendirdiği çalışmalarını, geleneksel malzemeyle boyar ve günümüz teknolojik olanaklarını kullanarak “ yapısökümcü ” bir anlayışla ele alır. Yüzyıllar ötesinde tuvallerde yer alan halılar ve portreler, an-bellek-iz üzerinden, günümüzün sunmuş olduğu çok çeşitli teknolojik olanaklar ve geleneksel tekniğe yapılan göndermeler ile yeniden yapılanır. Klasik Batı düşünce yapısının üretmiş olduğu resimlerin yapısökümü, iki boyutlu arka planlar üzerine yer yer geçirgen ve saydam katmanlar halinde tekrarlar ile yapılır. Göstergelerin izi takip edilir, üstlerini örten yüzyılların içinde derinlemesine bir keşif yolculuğuna çıkılır. Halılar, benmerkezci batı bakış açısı ve oryantalizme indirgenen sanat anlayışıyla, resimsel bir öge nesne olarak boyanır. Gösterilen, “ Ötekinin Sanatı Doğu “ halılarıdır. Nurcan Perdahcı ise resimlerini; halıları, onları üreten tüm emeği geçen insanları adsız ustaları, halıların varlıklarını ön plana çıkararak özne konumuna getirir.   Sanatçı, çağlar boyunca gerek coğrafi gerek ekonomik ve politik ilişkiler içinde olan Doğu’dan ve Batı’dan, adını bildiğimiz ya da bilmediğimiz emek çekerek halıları var eden, resimlerdeki yerlerini almasını sağlayan büyük ustaları; zaman-mekan ekseninde yeniden hatırlatır, günceller ve yeniden yapılandırır. Nurcan Perdahcı'nın anlamlı sergisi 10 Şubat tarihine kadar Vehbi Koç Vakfı Ford Otosan Gölcük Kültür ve Sosyal Yaşam Merkezi'nde sanatseverlerin beğenisine sunuluyor.
Vehbi Koç Vakfı Ford Otosan Gölcük Kültür ve Sosyal Yaşam Merkez’inde sergilerimiz tüm hızıyla devam ediyor.
Geçmişe ve köklere ait izlerden ve belleğin yaratmış olduğu imgelerden yola çıkan Nurcan Perdahcı, aynı zamanda geçmişin köklerine ait bir kültürün batı resim sanatı içindeki varoluşunu irdeler. Doğduğu coğrafyanın, aile geçmişinin tarihi ve kültürünü zamansal ve mekânsal ilişkiler ağı içinde harmanlar. Çoğunlukla Uşak ve Batı Anadolu çevresinde 16. ve 17. yüzyıllarda dokunmuş olan çeşitli halı gruplarından, Avrupa resim sanatı ustalarının tuvallerine uzanan halının yolculuğuna iz sürer. Anadolu coğrafyasının çok kültürlü ve çok katmanlı, zengin tarihsel yapısı üzerine temellendirdiği çalışmalarını, geleneksel malzemeyle boyar ve günümüz teknolojik olanaklarını kullanarak “ yapısökümcü ” bir anlayışla ele alır. Yüzyıllar ötesinde tuvallerde yer alan halılar ve portreler, an-bellek-iz üzerinden, günümüzün sunmuş olduğu çok çeşitli teknolojik olanaklar ve geleneksel tekniğe yapılan göndermeler ile yeniden yapılanır. Klasik Batı düşünce yapısının üretmiş olduğu resimlerin yapısökümü, iki boyutlu arka planlar üzerine yer yer geçirgen ve saydam katmanlar halinde tekrarlar ile yapılır. Göstergelerin izi takip edilir, üstlerini örten yüzyılların içinde derinlemesine bir keşif yolculuğuna çıkılır. Halılar, benmerkezci batı bakış açısı ve oryantalizme indirgenen sanat anlayışıyla, resimsel bir öge nesne olarak boyanır. Gösterilen, “ Ötekinin Sanatı Doğu “ halılarıdır. Nurcan Perdahcı ise resimlerini; halıları, onları üreten tüm emeği geçen insanları adsız ustaları, halıların varlıklarını ön plana çıkararak özne konumuna getirir.
 
Sanatçı, çağlar boyunca gerek coğrafi gerek ekonomik ve politik ilişkiler içinde olan Doğu’dan ve Batı’dan, adını bildiğimiz ya da bilmediğimiz emek çekerek halıları var eden, resimlerdeki yerlerini almasını sağlayan büyük ustaları; zaman-mekan ekseninde yeniden hatırlatır, günceller ve yeniden yapılandırır. Nurcan Perdahcı'nın anlamlı sergisi 10 Şubat tarihine kadar Vehbi Koç Vakfı Ford Otosan Gölcük Kültür ve Sosyal Yaşam Merkezi'nde sanatseverlerin beğenisine sunuluyor.
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yenigolcuk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.