OBEZİTE TEDAVİSİNDE CERRAHİ YÖNTEM ETKİLİ OLUYOR

Sağlık 25.05.2018 - 14:17, Güncelleme: 31.05.2021 - 18:16
 

OBEZİTE TEDAVİSİNDE CERRAHİ YÖNTEM ETKİLİ OLUYOR

Dünyada hızla artan ölümcül hastalıkların başında gelen obeziteyle mücadelede bariatrik ve metabolik cerrahi, etkin yöntemlerden biri olarak dikkat çekiyor. Mide ameliyatları ile mide ve ince bağırsağın yapısının değiştirildiğini, hormonal sinyallere etki ederek iştahın azaltılmasının mümkün olduğunu belirten uzmanlar, ameliyat öncesi ve sonrasında yapılması gerekenlere dikkat çekti.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Şerafettin Özer, obezitenin tüm dünyada her gün hızla artan ölümcül bir hastalık olduğunu belirterek bariatrik ve metabolik cerrahinin vücudun etkin kilo yönetimi yapabilmesine yardımcı olduğunu söyledi. Obeziteyle mücadelede en etkin yöntem Bariarik ve metabolik cerrahinin obeziteyle mücadelede en etkili yöntem olduğunu belirten Op. Dr. Şerafettin Özer, şu bilgileri verdi: “Obez bir insanın belirgin ve kalıcı bir şekilde kilo vermesi için kilo denge sisteminin ya da metabolik sağlık sisteminin yeniden oluşturulması ve böylelikle vücudun fazla yağı depolamayı sonlandırması gerekmektedir. Bugüne kadar bunu gerçekleştiren en etkili yöntem ise cerrahi müdahale olmuştur. Aynı zamanda hastaların 80’inde Tip-2 Diyabet, uyku apnesi, metabolik sendrom, osteoartrit gibi obeziteye bağlı sağlık problemlerinin çözüldüğü görülmüştür.” Bariatrik cerrahi ile iştah azaltılıyor Bariatrik ve metabolik cerrahinin yiyecekler ve metabolizma arasındaki karmaşık ilişkiyi değiştirerek vücüdun etkin kilo yönetimi yapabilmesi için sıfırlanmasına yardımcı olduğunu belirten Op. Dr. Şerafettin Özer, “Bariatrik ve metabolik cerrahi ile midenin ve ince bağırsağın yapısının değiştirilmesi, hormonal sinyallere etki ederek iştahın azalması, doygunluk hissinin artması, metabolizmanın hızlanması ve sağlıklı yeme alışkanlığının oluşması ile sonuçlanır. Bu olumlu değişiklikler sonucunda vücut kilo kaybına hazır hale gelir ve tekrar yüksek bir referans seviyesine çıkmak için yeni bir mücadeleye girmez” diye konuştu. Obezite cerrahisi ne zaman uygulanır? Bazı durumların obezite cerrahisini zorunlu hale getirdiğini ifade eden Op. Dr. Şerafettin Özer, zorunlu olan bu halleri şöyle sıraladı: “1-Hastanın Beden Kitle İndeksi’nin (BKİ) 40 veya üzerinde olması, 35 yaş üzerinde ve obeziteye bağlı Tip 2 Diyabet, metabolik sendrom, uyku apnesi gibi diğer hastalıkların çıkmış olması. 2-Kontrollü diyet ve ilaç tedavisi ile sonuç alınmamış olması, 3-Süreçleri engelleyici psikolojik bir sorunu olmayan, 4-Dahiliye ve endokrinoloji uzmanına muayene sonucu olur onayı verilen hastalara uygulanır.” Ameliyattan önce yaşam biçimi değiştirilmeli Obezite ameliyatından önce yapılması gerekenleri de sıralayan Op. Dr. Şerafettin Özer, “Bilinçli ve kontrollü diyet uygulanması, fiziksel aktivitelerin arttırılması, yaşam biçiminin değiştirilmesi, ameliyat ve sonrası süreçleri hakkında eğitim ve bilgilendirme ve ameliyata engel bir tıbbi sorunun bulunmamasının araştırılması yapılır” dedi. Ameliyat sonrasındaki 2 yıl önemli Obezite cerrahisinin öncesi, ameliyat ve sonrası kapsayan bir süreç olduğunu belirten Op. Dr. Şerafettin Özer, sonrasında gıda alımı ve fiziksel aktivite programı yapıldığını ve en az 2 yıl kesintisiz uygulanması gerektiğine dikkat çekti.
Dünyada hızla artan ölümcül hastalıkların başında gelen obeziteyle mücadelede bariatrik ve metabolik cerrahi, etkin yöntemlerden biri olarak dikkat çekiyor. Mide ameliyatları ile mide ve ince bağırsağın yapısının değiştirildiğini, hormonal sinyallere etki ederek iştahın azaltılmasının mümkün olduğunu belirten uzmanlar, ameliyat öncesi ve sonrasında yapılması gerekenlere dikkat çekti.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Şerafettin Özer, obezitenin tüm dünyada her gün hızla artan ölümcül bir hastalık olduğunu belirterek bariatrik ve metabolik cerrahinin vücudun etkin kilo yönetimi yapabilmesine yardımcı olduğunu söyledi.

Obeziteyle mücadelede en etkin yöntem

Bariarik ve metabolik cerrahinin obeziteyle mücadelede en etkili yöntem olduğunu belirten Op. Dr. Şerafettin Özer, şu bilgileri verdi: Obez bir insanın belirgin ve kalıcı bir şekilde kilo vermesi için kilo denge sisteminin ya da metabolik sağlık sisteminin yeniden oluşturulması ve böylelikle vücudun fazla yağı depolamayı sonlandırması gerekmektedir. Bugüne kadar bunu gerçekleştiren en etkili yöntem ise cerrahi müdahale olmuştur. Aynı zamanda hastaların 80’inde Tip-2 Diyabet, uyku apnesi, metabolik sendrom, osteoartrit gibi obeziteye bağlı sağlık problemlerinin çözüldüğü görülmüştür.”

Bariatrik cerrahi ile iştah azaltılıyor

Bariatrik ve metabolik cerrahinin yiyecekler ve metabolizma arasındaki karmaşık ilişkiyi değiştirerek vücüdun etkin kilo yönetimi yapabilmesi için sıfırlanmasına yardımcı olduğunu belirten Op. Dr. Şerafettin Özer, “Bariatrik ve metabolik cerrahi ile midenin ve ince bağırsağın yapısının değiştirilmesi, hormonal sinyallere etki ederek iştahın azalması, doygunluk hissinin artması, metabolizmanın hızlanması ve sağlıklı yeme alışkanlığının oluşması ile sonuçlanır. Bu olumlu değişiklikler sonucunda vücut kilo kaybına hazır hale gelir ve tekrar yüksek bir referans seviyesine çıkmak için yeni bir mücadeleye girmez” diye konuştu.

Obezite cerrahisi ne zaman uygulanır?

Bazı durumların obezite cerrahisini zorunlu hale getirdiğini ifade eden Op. Dr. Şerafettin Özer, zorunlu olan bu halleri şöyle sıraladı:

“1-Hastanın Beden Kitle İndeksi’nin (BKİ) 40 veya üzerinde olması, 35 yaş üzerinde ve obeziteye bağlı Tip 2 Diyabet, metabolik sendrom, uyku apnesi gibi diğer hastalıkların çıkmış olması.

2-Kontrollü diyet ve ilaç tedavisi ile sonuç alınmamış olması,

3-Süreçleri engelleyici psikolojik bir sorunu olmayan,

4-Dahiliye ve endokrinoloji uzmanına muayene sonucu olur onayı verilen hastalara uygulanır.”

Ameliyattan önce yaşam biçimi değiştirilmeli

Obezite ameliyatından önce yapılması gerekenleri de sıralayan Op. Dr. Şerafettin Özer, “Bilinçli ve kontrollü diyet uygulanması, fiziksel aktivitelerin arttırılması, yaşam biçiminin değiştirilmesi, ameliyat ve sonrası süreçleri hakkında eğitim ve bilgilendirme ve ameliyata engel bir tıbbi sorunun bulunmamasının araştırılması yapılır” dedi.

Ameliyat sonrasındaki 2 yıl önemli

Obezite cerrahisinin öncesi, ameliyat ve sonrası kapsayan bir süreç olduğunu belirten Op. Dr. Şerafettin Özer, sonrasında gıda alımı ve fiziksel aktivite programı yapıldığını ve en az 2 yıl kesintisiz uygulanması gerektiğine dikkat çekti.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yenigolcuk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.