LASTİK İŞ
ismail

ORUÇ ÇEŞİTLERİ

Gündem 16.05.2018 - 19:20, Güncelleme: 31.05.2021 - 18:16
 

ORUÇ ÇEŞİTLERİ

Kur'an-ı Kerimde oruçla ilgili bir çok ayet vardır. Hicretin ikinci senesinde Medine de farz kılınmıştır. Peygamberimiz toplam 9 yıl ramazan orucu tutmuştur. Bunun 5 yılı otuz gün, 4 yılı yirmi dokuz gündür. Dolaysıyla biz 29 gün tuttuğumuzda eksik tutmamış oluyoruz. Bazı kimselerin eksik oldu diye bir gün daha oruç tutmaları doğru değildir. Orucu karşılamak için bir veya iki gün önceden tutmakta doğru değildir.   Oruçla ilgili olarak  “ Ramazan ayı, insanlara yol gösterici, doğrunun ve doğruyu eğriden ayırmanın açık delilleri olarak Kur'an'ın indirildiği aydır. Öyle ise sizden ramazan ayını idrak edenler onda oruç tutsun. Kim o anda hasta veya yolcu olursa (tutamadığı günler sayısınca) başka günlerde kaza etsin. Allah sizin için kolaylık ister, zorluk istemez. Bütün bunlar, sayıyı tamamlamanız ve size doğru yolu göstermesine karşılık, Allah'ı tazim etmeniz, şükretmeniz içindir”. (Bakara suresi 185. Ayet) buyurulmaktadır. İslamiyet dışındaki Yahudilik ve Hristiyanlık gibi kökeni semavi olan dinlerde de değişik şekillerle oruç vardır. Hatta Oruçun Hinduizm, Brahmanizm, budizm, janizm, Maniheizm, eski Yunan ve Kelt dinleri gibi dinlerde de değişik şekil ve miktarlarda tutulduğu ifade edilmiştir İslam'da tutulan oruçlarında çeşitleri vardır.Bunlar: 1- FARZ ORUÇ: Farz Ramazan ayı orucu ve Ramazan ayı orucunun kazası farzdır. 2-VACİB ORUÇ: Vacip Başlanmış nafile orucun bozulması halinde kazasının tutulması vacip olur. Adak orucunu tutmak ve bozulursa kaza etmek vaciptir. 3-SÜNNET  ORUÇ:   Muharrem ayının 9. ve 10. günlerinde veya 10. ve 11. günlerinde yani Aşure gününden 1 gün önce veya 1 gün sonra ekleyerek oruç tutmak sünnettir. Ayrıca Pazartesi ve Perşembe günleri oruç tutmak, Zilhicce ayının ilk dokuz günü, Şevval ayında 6 gün oruç tutmak da sünnettir. 4-MUSTEHAB ORUÇ:  Her ayın (Hicri takvime göre) 13, 14 ve 15. günlerinde oruç tutmak hoş karşılanır. 5-MEKRUH ORUÇ: Yalnız aşure günü için bir gün yani 10 Muharremde tutulan bir günlük oruç mekruh oruçtur. Ramazan bayramının 1. günü ve Kurban bayramının ilk 4 gününde oruç tutmak harama yakın mekruh kabul edilmiştir. 6- NAFİLE ORUÇ:  Yukarıda sayılan maddeler dışında Allah rızası için  tutulan  oruçlar nafile oruçlardır. Mekke den tüm dünya Müslümanlarına selam olsun.

Kur'an-ı Kerimde oruçla ilgili bir çok ayet vardır. Hicretin ikinci senesinde Medine de farz kılınmıştır. Peygamberimiz toplam 9 yıl ramazan orucu tutmuştur. Bunun 5 yılı otuz gün, 4 yılı yirmi dokuz gündür. Dolaysıyla biz 29 gün tuttuğumuzda eksik tutmamış oluyoruz. Bazı kimselerin eksik oldu diye bir gün daha oruç tutmaları doğru değildir. Orucu karşılamak için bir veya iki gün önceden tutmakta doğru değildir. 

 Oruçla ilgili olarak  “ Ramazan ayı, insanlara yol gösterici, doğrunun ve doğruyu eğriden ayırmanın açık delilleri olarak Kur'an'ın indirildiği aydır. Öyle ise sizden ramazan ayını idrak edenler onda oruç tutsun. Kim o anda hasta veya yolcu olursa (tutamadığı günler sayısınca) başka günlerde kaza etsin. Allah sizin için kolaylık ister, zorluk istemez. Bütün bunlar, sayıyı tamamlamanız ve size doğru yolu göstermesine karşılık, Allah'ı tazim etmeniz, şükretmeniz içindir”. (Bakara suresi 185. Ayet) buyurulmaktadır.
İslamiyet dışındaki Yahudilik ve Hristiyanlık gibi kökeni semavi olan dinlerde de değişik şekillerle oruç vardır. Hatta Oruçun Hinduizm, Brahmanizm, budizm, janizm, Maniheizm, eski Yunan ve Kelt dinleri gibi dinlerde de değişik şekil ve miktarlarda tutulduğu ifade edilmiştir

İslam'da tutulan oruçlarında çeşitleri vardır.Bunlar:

1- FARZ ORUÇ: Farz Ramazan ayı orucu ve Ramazan ayı orucunun kazası farzdır.
2-VACİB ORUÇ: Vacip Başlanmış nafile orucun bozulması halinde kazasının tutulması vacip olur. Adak orucunu tutmak ve bozulursa kaza etmek vaciptir.
3-SÜNNET  ORUÇ:   Muharrem ayının 9. ve 10. günlerinde veya 10. ve 11. günlerinde yani Aşure gününden 1 gün önce veya 1 gün sonra ekleyerek oruç tutmak sünnettir. Ayrıca Pazartesi ve Perşembe günleri oruç tutmak, Zilhicce ayının ilk dokuz günü, Şevval ayında 6 gün oruç tutmak da sünnettir.
4-MUSTEHAB ORUÇ:  Her ayın (Hicri takvime göre) 13, 14 ve 15. günlerinde oruç tutmak hoş karşılanır.
5-MEKRUH ORUÇ: Yalnız aşure günü için bir gün yani 10 Muharremde tutulan bir günlük oruç mekruh oruçtur. Ramazan bayramının 1. günü ve Kurban bayramının ilk 4 gününde oruç tutmak harama yakın mekruh kabul edilmiştir.
6- NAFİLE ORUÇ:  Yukarıda sayılan maddeler dışında Allah rızası için  tutulan  oruçlar nafile oruçlardır.

Mekke den tüm dünya Müslümanlarına selam olsun.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yenigolcuk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.