Pazar tezgahları devredilebilecek

22.07.2013 - 23:01, Güncelleme: 31.05.2021 - 18:15
 

Pazar tezgahları devredilebilecek

Türkiye genelindeki 3 bin belediye, 94 meslek odası ve 330 bin pazarcının beklediği yönetmelik Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından yayımlandı. 'Pazar Yerleri Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmelik' ile artık pazarcılar tezgahlarını ticari taksi plakası gibi devretme hakkına kavuştu. Yeni yönetmeliğe göre, özellikle büyük şehirlerde, pazar yeri sıkıntısı çeken belediyeler, imar planında otopark ve benzeri olarak gösterilen mekanları kiralayıp pazarcı esnafının hizmetine sunabilecek. Türkiye Sebzeciler, Meyveciler ve Seyyar Pazarcılar Esnaf ve Sanatkarları Federasyonu (TÜSPAF) Başkanı Mehmet Çakman, 330 bin pazarcının beklediği yönetmeliğin yürürlüğe girdiğini açıkladı. BABADAN KALMA TEZGAH DÖNEMİ BİTİYOR Yönetmeliğin 'devrim' niteliğinde uygulamalar getirdiğini belirten Çakman, artık pazar tezgahlarının da ticari taksi plakaları gibi devredilebileceğini söyledi. Çakman, önceki yönetmeliklerde, "Tahsis edilen satış yerleri, vefat etme veya iş göremeyecek derecede kaza geçirme, hastalık ya da yaşlılık gibi zaruri hallerde belediye encümeni kararı ile kanuni mirasçılara devredilebilir." maddesine ilave olarak pazarcıya tezgahı devir hakkının getirildiğini kaydetti. Çakman, birbirini takip eden üç takvim yılı içinde üç kez faaliyetten men cezası uygulanmamış olan tezgah sahiplerinin pazarcılık yapan kişilere tezgahı devredebileceğini dile getirdi. Devir konusunun yıllardır beklendiğini anlatan Çakman, "2010 yılında 5957 Sayılı Haller Yasası yürürlüğe girmişti. Ona binaen, pazar yerlerinin yasaklanmasına yönelik bir yönetmelik çıkmıştı. Türkiye genelindeki tüm pazarcıların tezgahlarını devir hakkı çıkmıştır. Türkiye genelindeki tüm pazar yerlerindeki kar, yağmur, çamur demeden pazarcıların emeği çoktur. Buraların hiçbir şekilde devir hakları yoktu ellerinde. Yeni çıkan yönetmelikle, yıllarca emek verdikleri pazar tezgahlarını devretme hakkı çıkmıştır." dedi. CADDE VE SOKAKLARDAKİ PAZAR YERLERİ 2017’YE KADAR KALDIRILACAK TÜSPAF Başkanı Mehmet Çakman, büyük şehirlerdeki cadde ve sokaklardaki pazar yerlerinin 2017’ye kadar kaldırılacağını söyledi. Büyükşehir sınırları dışında kalan yerlerde ise trafiği engelleyen cadde ve sokak pazarlarının 2016’ya kadar kaldırılacağını belirten Çakman, yeni yönetmelikle pazar yeri sıkıntısı yaşayan belediyelerin otopark benzeri mekanları kiralama yoluyla pazarcıların hizmetine sunabileceğini kaydetti. ÖZEL VE TÜZEL KİŞİLER PAZAR YERİ KURAMAYACAK, SOSYETE PAZARLARI TARİHE KARIŞACAK Yönetmeliğin amacının öncelikle kayıt dışılığın önüne geçmek olduğunu anlatan Mehmet Çakman, artık özel ve tüzel kişilerin hiçbir suretle pazar yeri kuramayacağını dile getirdi. Yönetmelikte mevcut pazar yerlerinin de pazarcı olan, meslek odalarına üye kişilere devredilebileceğini vurgulayan Çakman, "Zaten sosyete pazarları gelişi güzel kuruluyordu. Artık hiç kimse bu tür pazar kuramayacak." diye konuştu.

Türkiye genelindeki 3 bin belediye, 94 meslek odası ve 330 bin pazarcının beklediği yönetmelik Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından yayımlandı. 'Pazar Yerleri Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmelik' ile artık pazarcılar tezgahlarını ticari taksi plakası gibi devretme hakkına kavuştu.

Yeni yönetmeliğe göre, özellikle büyük şehirlerde, pazar yeri sıkıntısı çeken belediyeler, imar planında otopark ve benzeri olarak gösterilen mekanları kiralayıp pazarcı esnafının hizmetine sunabilecek. Türkiye Sebzeciler, Meyveciler ve Seyyar Pazarcılar Esnaf ve Sanatkarları Federasyonu (TÜSPAF) Başkanı Mehmet Çakman, 330 bin pazarcının beklediği yönetmeliğin yürürlüğe girdiğini açıkladı.

BABADAN KALMA TEZGAH DÖNEMİ BİTİYOR

Yönetmeliğin 'devrim' niteliğinde uygulamalar getirdiğini belirten Çakman, artık pazar tezgahlarının da ticari taksi plakaları gibi devredilebileceğini söyledi. Çakman, önceki yönetmeliklerde, "Tahsis edilen satış yerleri, vefat etme veya iş göremeyecek derecede kaza geçirme, hastalık ya da yaşlılık gibi zaruri hallerde belediye encümeni kararı ile kanuni mirasçılara devredilebilir." maddesine ilave olarak pazarcıya tezgahı devir hakkının getirildiğini kaydetti.

Çakman, birbirini takip eden üç takvim yılı içinde üç kez faaliyetten men cezası uygulanmamış olan tezgah sahiplerinin pazarcılık yapan kişilere tezgahı devredebileceğini dile getirdi. Devir konusunun yıllardır beklendiğini anlatan Çakman, "2010 yılında 5957 Sayılı Haller Yasası yürürlüğe girmişti. Ona binaen, pazar yerlerinin yasaklanmasına yönelik bir yönetmelik çıkmıştı. Türkiye genelindeki tüm pazarcıların tezgahlarını devir hakkı çıkmıştır. Türkiye genelindeki tüm pazar yerlerindeki kar, yağmur, çamur demeden pazarcıların emeği çoktur. Buraların hiçbir şekilde devir hakları yoktu ellerinde. Yeni çıkan yönetmelikle, yıllarca emek verdikleri pazar tezgahlarını devretme hakkı çıkmıştır." dedi.

CADDE VE SOKAKLARDAKİ PAZAR YERLERİ 2017’YE KADAR KALDIRILACAK

TÜSPAF Başkanı Mehmet Çakman, büyük şehirlerdeki cadde ve sokaklardaki pazar yerlerinin 2017’ye kadar kaldırılacağını söyledi. Büyükşehir sınırları dışında kalan yerlerde ise trafiği engelleyen cadde ve sokak pazarlarının 2016’ya kadar kaldırılacağını belirten Çakman, yeni yönetmelikle pazar yeri sıkıntısı yaşayan belediyelerin otopark benzeri mekanları kiralama yoluyla pazarcıların hizmetine sunabileceğini kaydetti.

ÖZEL VE TÜZEL KİŞİLER PAZAR YERİ KURAMAYACAK, SOSYETE PAZARLARI TARİHE KARIŞACAK

Yönetmeliğin amacının öncelikle kayıt dışılığın önüne geçmek olduğunu anlatan Mehmet Çakman, artık özel ve tüzel kişilerin hiçbir suretle pazar yeri kuramayacağını dile getirdi. Yönetmelikte mevcut pazar yerlerinin de pazarcı olan, meslek odalarına üye kişilere devredilebileceğini vurgulayan Çakman, "Zaten sosyete pazarları gelişi güzel kuruluyordu. Artık hiç kimse bu tür pazar kuramayacak." diye konuştu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yenigolcuk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.