RUMLAR GİDERKEN EVLERİNİ YAKTILAR !

Kocaeli 06.04.2015 - 11:47, Güncelleme: 31.05.2021 - 18:15
 

RUMLAR GİDERKEN EVLERİNİ YAKTILAR !

Yrd. Doç. Dr. Mustafa Sarı, mübadele sırasında Akmeşe’den ayrılan Rumların, Türkler kullanmasın diye evlerini yaktıklarını anlattı

Uluslararası Kara Mürsel Alp ve Kocaeli Tarih Sempozyumu’nun üçüncü gününde Hersekzade Ahmet Salonu’nda yapılan ikinci oturumda Sakarya Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr Mustafa Sarı “Kocaeli’de Nüfus Mübadelesi (1923-1930)” başlıklı bildirisinde mübadele sırasında Kocaeli’de yaşananları anlattı.   27 BİN TÜRK KOCAELİ’YE GELDİ Prof. Dr. Osman Akandere başkanlığında yapılan ve dört bildirinin sunulduğu oturumda Mustafa Sarı, Lozan Antlaşması sonrası Kocaeli’den Rum ve Ermenilerin mübadeleye tabi tutulduğunu, aynı şekilde 27 bin Türk’ün Kocaeli’ye yerleştirildiği belirtti. Sarı, mübadelenin dini temelli yapıldığını Türklerin gemilerle getirildiğini, gelirken yanlarında büyük ve küçükbaş hayvanlarını aldıklarını ifade etti. Yrd. Doç. Dr Mustafa Sarı, “Mübadeleye tabi tutulan Akmeşeli Rumlar, giderken Türkler evlerinde oturmasın diye evlerini yaktılar” dedi.   54 ASKER HASTANEDE VEFAT ETTİ Trakya Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Veysi Akın, Balkan ve 1.Dünya Savaşı esnasında Edirne’de hastanede vefat eden Kocaelili askerler hakkında sunum yaptı. 54 askerin hastanede vefat ettiğini belirten Veysi Akın, Kocaelili askerler hakkında bilgilerin mevcut olduğunu söyledi   MALAGİNA 3 DEFA MÜSLÜMANLAR TARAFINDAN KUŞATILDI Hersekzade Ahmet Salonu’nda yapılan oturumda 4 bildiri sunuldu. Sıtkı Kocaman Üniversitesi’nden Doç. Dr. Murat Keçiş günün ilk bildirisinde “Sakarya Boyunda Bizans-Türk Mücadelesinde Önemli Bir Geçit: Malagina” başlıklı sunumuyla Kocaeli tarihinde önemli bir yer tutan Malagina’ya değindi. Murat Keçiş, Malagina’nın Kocaeli bölgesinde önemli bir askeri kent olduğunu belirti. Keçiş, “Tarih boyunca 3 defa Müslümanlar tarafından kuşatılan Malagina, Osmalı tarafından 1304 yılında ele geçirildi. Bu tarihten itibaren Osmanlı, Üsküdar’a kadar alanı kontrol etti” dedi.   3. YÜZYILDA EN ÇOK MİL TAŞI KOCAELİ’DE Marmara Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Sami Öztürk “Kocaeli Arkeoloji ve Etnografya Müzesi Yazıtlar Corpus” başlıklı bildirisinde Kocaeli Müzesi’nde bulunan lahitler üzerinde yer alan yazıların açıklamasını yaptı. Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Sami Öztürk, bölge ile ilgili en geniş çalışmaların F.K. Dörner ve Sencer Şahin tarafından yapıldığını 3. Yüzyıl’da en çok mil taşının burada bulunduğunu belirtti   HEREKE KALESİ 1207 YILINDA YAPILDI Kocaeli Arkeoloji Müzesi’nden Rıdvan Gölcük “Hereke Kalesi Kazısı ve Kocaeli’de bir Sualtı Keşfine Dair” başlıklı bildiri sundu. Rıdvan Gölcük bildirisinde Hereke Kalesi kazıları sırasında ulaştıkları bilgileri katılımcılarla paylaştı. Kazılar sırasında kalenin geçmişine dair önemli bilgiler edindiğini belirten Gölcük, “Hereke Kalesi, 1207 yılında yapıldı. İlk defa Matrakçı Nasuh tarafından çizildi. Fakat çizimin yapıldığı 17. asırda kale tamamen yıkılmıştı” dedi.    
Yrd. Doç. Dr. Mustafa Sarı, mübadele sırasında Akmeşe’den ayrılan Rumların, Türkler kullanmasın diye evlerini yaktıklarını anlattı

Uluslararası Kara Mürsel Alp ve Kocaeli Tarih Sempozyumu’nun üçüncü gününde Hersekzade Ahmet Salonu’nda yapılan ikinci oturumda Sakarya Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr Mustafa Sarı “Kocaeli’de Nüfus Mübadelesi (1923-1930)” başlıklı bildirisinde mübadele sırasında Kocaeli’de yaşananları anlattı.

 

27 BİN TÜRK KOCAELİ’YE GELDİ

Prof. Dr. Osman Akandere başkanlığında yapılan ve dört bildirinin sunulduğu oturumda Mustafa Sarı, Lozan Antlaşması sonrası Kocaeli’den Rum ve Ermenilerin mübadeleye tabi tutulduğunu, aynı şekilde 27 bin Türk’ün Kocaeli’ye yerleştirildiği belirtti. Sarı, mübadelenin dini temelli yapıldığını Türklerin gemilerle getirildiğini, gelirken yanlarında büyük ve küçükbaş hayvanlarını aldıklarını ifade etti. Yrd. Doç. Dr Mustafa Sarı, “Mübadeleye tabi tutulan Akmeşeli Rumlar, giderken Türkler evlerinde oturmasın diye evlerini yaktılar” dedi.

 

54 ASKER HASTANEDE VEFAT ETTİ

Trakya Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Veysi Akın, Balkan ve 1.Dünya Savaşı esnasında Edirne’de hastanede vefat eden Kocaelili askerler hakkında sunum yaptı. 54 askerin hastanede vefat ettiğini belirten Veysi Akın, Kocaelili askerler hakkında bilgilerin mevcut olduğunu söyledi

 

MALAGİNA 3 DEFA MÜSLÜMANLAR TARAFINDAN KUŞATILDI

Hersekzade Ahmet Salonu’nda yapılan oturumda 4 bildiri sunuldu. Sıtkı Kocaman Üniversitesi’nden Doç. Dr. Murat Keçiş günün ilk bildirisinde “Sakarya Boyunda Bizans-Türk Mücadelesinde Önemli Bir Geçit: Malagina” başlıklı sunumuyla Kocaeli tarihinde önemli bir yer tutan Malagina’ya değindi. Murat Keçiş, Malagina’nın Kocaeli bölgesinde önemli bir askeri kent olduğunu belirti. Keçiş, “Tarih boyunca 3 defa Müslümanlar tarafından kuşatılan Malagina, Osmalı tarafından 1304 yılında ele geçirildi. Bu tarihten itibaren Osmanlı, Üsküdar’a kadar alanı kontrol etti” dedi.

 

3. YÜZYILDA EN ÇOK MİL TAŞI KOCAELİ’DE

Marmara Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Sami Öztürk “Kocaeli Arkeoloji ve Etnografya Müzesi Yazıtlar Corpus” başlıklı bildirisinde Kocaeli Müzesi’nde bulunan lahitler üzerinde yer alan yazıların açıklamasını yaptı. Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Sami Öztürk, bölge ile ilgili en geniş çalışmaların F.K. Dörner ve Sencer Şahin tarafından yapıldığını 3. Yüzyıl’da en çok mil taşının burada bulunduğunu belirtti

 

HEREKE KALESİ 1207 YILINDA YAPILDI

Kocaeli Arkeoloji Müzesi’nden Rıdvan Gölcük “Hereke Kalesi Kazısı ve Kocaeli’de bir Sualtı Keşfine Dair” başlıklı bildiri sundu. Rıdvan Gölcük bildirisinde Hereke Kalesi kazıları sırasında ulaştıkları bilgileri katılımcılarla paylaştı. Kazılar sırasında kalenin geçmişine dair önemli bilgiler edindiğini belirten Gölcük, “Hereke Kalesi, 1207 yılında yapıldı. İlk defa Matrakçı Nasuh tarafından çizildi. Fakat çizimin yapıldığı 17. asırda kale tamamen yıkılmıştı” dedi.

 

 
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yenigolcuk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.