SICAK HAVADA KURBAN DERİLERİ HEBA OLUYOR

Gündem 14.08.2018 - 17:21, Güncelleme: 31.05.2021 - 18:16
 

SICAK HAVADA KURBAN DERİLERİ HEBA OLUYOR

THK’nın kurban deri ihalesini alan Oktay Çetinkaya, vatandaşları uyardı. Sıcaklardan dolayı çabuk bozulan kurban derilerinin ekonomimizi zarar uğrattığını ifade eden Çetinkaya, kurban kesenlerden derilerini tuzlamasını talep etti

Geçtiğimiz hafta yapılan ancak sonuçlanmayan Türk Hava Kurumu’nun deri ihalesi, Pazartesi sonuçlandı. Pazarlık usulü ile yapılan ihale sonucunda 2018 yılındaki kurban deri fiyatları şöyle açıklandı: Sığır derisi adet fiyatı (25 kg) 92 TL, koyun derisi adet fiyatı 2 TL, keçi derisi adet fiyatı 2 TL’den satılacak. Açıklanan fiyatlar sonrası konuşan THK İzmit Şube Başkanı Turgut Duman, “İzmit’te 16 Ton diğer 4 ilçede de (Kandıra, Darıca, Gölcük, Gebze) en az bu sayı kadar deri toplanması bekleniyor” dedi. ‘EKİPLER DOLAŞACAK’ Kurban bayramında Türk Hava Kurumu Kocaeli Şubesi’nin yaklaşık 200 kişilik ekibi ilçeleri dolaşacak. Kurban derilerini toplayıp Perşembe Pazarı’na (Milli İrade Meydanı) getirecek. Kurbanlarını keser kesmez derilerini Perşembe Pazarı’ndaki alana getirmelerini isteyen THK İzmit Şube Başkanı Turgut Duman, “İzmit’te 30, Kocaeli’nin tamamında ise toplamda 200 kişilik bir ekip ile görev yapacak. Hayırseverlerin katkılarını da bekliyoruz. Tüm Kocaelililerinbayramını kutluyorum” ifadelerini kullandı. ‘BOLU’DAN ÖZEL EKİP’ Kurban deri ihalesini alan Oktay Çetinkaya ise Solaklar’da bulunan mezbahanede açıklama yaptı. Çetinkaya, “Bu yıl adet olarak pek değişiklik beklemiyoruz. Geçen yıl 12 Bin adet kurban derisi toplandı. Deride iki, kurban derisi toplamada 80 kişi çalışıyor. Derileri toplamak için Bolu’dan özel bir ekip getiriyoruz. Bu yıl da aynı aralıkta toplamayı bekliyoruz. Toplanan derileri, İstanbul Deri Sanayi’ne götürüyoruz. Geçen yıl topladığımız 11 Bin 12 Bin adedin yüzde 2’si THK’dan geldi. Diğer kısım cemaatlerden geldi. Küçükbaş sıkıntılı havalar sıcak olduğu için. Topladığımız küçükbaş derisinin yarısını ya arıtmaya gönderiyoruz ya da gömüyoruz. Mukavemeti az olduğu için sıcağa dayanmıyor” diye konuştu. ‘TUZLAYIN’ Sözlerini sürdüren Çetinkaya, “Kesilen derileri bekletmesinler. Mümkünse derileri tuzlasınlar. İlgili birimlere bildirsinler. Vatandaş kurbanını kesiyor öğleden sonra arıyor. Bu bizim işimize yaramıyor. Küçükbaş derisinin yüzde 80’i büyükbaşın yüzde 10’u geçtiğimiz sene heba olmuştu. Mümkün olduğu kadar deriyi naylon poşete koymasınlar. Deri sıcağı atamadığı için daha çabuk bozuluyor. Deriyi tuzladıktan sonra ya açıkta bıraksınlar ya da çuvala koysunlar. Kurban bayramı yaz aylarına denk geldiği için kurban derilerinde son 3 yıldır büyük kayıp yaşıyoruz. Bu önümüzdeki 10 yıl da böyle olacak. Bozulmuş deri ülke açısından önemli bir zarar. Ülkemizin hem ekonomik hem de doğa açısından kayba uğramaması için vatandaşlarımızın uyarıları dikkate almalarını rica ediyorum” dedi.
THK’nın kurban deri ihalesini alan Oktay Çetinkaya, vatandaşları uyardı. Sıcaklardan dolayı çabuk bozulan kurban derilerinin ekonomimizi zarar uğrattığını ifade eden Çetinkaya, kurban kesenlerden derilerini tuzlamasını talep etti

Geçtiğimiz hafta yapılan ancak sonuçlanmayan Türk Hava Kurumu’nun deri ihalesi, Pazartesi sonuçlandı. Pazarlık usulü ile yapılan ihale sonucunda 2018 yılındaki kurban deri fiyatları şöyle açıklandı: Sığır derisi adet fiyatı (25 kg) 92 TL, koyun derisi adet fiyatı 2 TL, keçi derisi adet fiyatı 2 TL’den satılacak. Açıklanan fiyatlar sonrası konuşan THK İzmit Şube Başkanı Turgut Duman, “İzmit’te 16 Ton diğer 4 ilçede de (Kandıra, Darıca, Gölcük, Gebze) en az bu sayı kadar deri toplanması bekleniyor” dedi.

‘EKİPLER DOLAŞACAK’
Kurban bayramında Türk Hava Kurumu Kocaeli Şubesi’nin yaklaşık 200 kişilik ekibi ilçeleri dolaşacak. Kurban derilerini toplayıp Perşembe Pazarı’na (Milli İrade Meydanı) getirecek. Kurbanlarını keser kesmez derilerini Perşembe Pazarı’ndaki alana getirmelerini isteyen THK İzmit Şube Başkanı Turgut Duman, “İzmit’te 30, Kocaeli’nin tamamında ise toplamda 200 kişilik bir ekip ile görev yapacak. Hayırseverlerin katkılarını da bekliyoruz. Tüm Kocaelililerinbayramını kutluyorum” ifadelerini kullandı.

‘BOLU’DAN ÖZEL EKİP’
Kurban deri ihalesini alan Oktay Çetinkaya ise Solaklar’da bulunan mezbahanede açıklama yaptı. Çetinkaya, “Bu yıl adet olarak pek değişiklik beklemiyoruz. Geçen yıl 12 Bin adet kurban derisi toplandı. Deride iki, kurban derisi toplamada 80 kişi çalışıyor. Derileri toplamak için Bolu’dan özel bir ekip getiriyoruz. Bu yıl da aynı aralıkta toplamayı bekliyoruz. Toplanan derileri, İstanbul Deri Sanayi’ne götürüyoruz. Geçen yıl topladığımız 11 Bin 12 Bin adedin yüzde 2’si THK’dan geldi. Diğer kısım cemaatlerden geldi. Küçükbaş sıkıntılı havalar sıcak olduğu için. Topladığımız küçükbaş derisinin yarısını ya arıtmaya gönderiyoruz ya da gömüyoruz. Mukavemeti az olduğu için sıcağa dayanmıyor” diye konuştu.

‘TUZLAYIN’
Sözlerini sürdüren Çetinkaya, “Kesilen derileri bekletmesinler. Mümkünse derileri tuzlasınlar. İlgili birimlere bildirsinler. Vatandaş kurbanını kesiyor öğleden sonra arıyor. Bu bizim işimize yaramıyor. Küçükbaş derisinin yüzde 80’i büyükbaşın yüzde 10’u geçtiğimiz sene heba olmuştu. Mümkün olduğu kadar deriyi naylon poşete koymasınlar. Deri sıcağı atamadığı için daha çabuk bozuluyor. Deriyi tuzladıktan sonra ya açıkta bıraksınlar ya da çuvala koysunlar. Kurban bayramı yaz aylarına denk geldiği için kurban derilerinde son 3 yıldır büyük kayıp yaşıyoruz. Bu önümüzdeki 10 yıl da böyle olacak. Bozulmuş deri ülke açısından önemli bir zarar. Ülkemizin hem ekonomik hem de doğa açısından kayba uğramaması için vatandaşlarımızın uyarıları dikkate almalarını rica ediyorum” dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yenigolcuk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.