LASTİK İŞ
ismail

SARAY MÜZE’DE “VALSE DAVET”

11.10.2018 - 17:51, Güncelleme: 31.05.2021 - 18:16
 

SARAY MÜZE’DE “VALSE DAVET”

“10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü” çerçevesinde “Değişen Dünyada Gençler ve Ruh Sağlığı” temasını desteklemek üzere Kocaeli Müzesi tarafından düzenlenen Müze Turu, Sultan Abdülaziz’in besteleri ile ziyaretçilere eşsiz bir müzik şöleni yaşattı. Sultanın “Valse Davet”, “Hicazkar Sirto”, “Gondol Sarkısı”, “Lalezar Bir Huzurum”, “Hicaz Mandra” gibi besteleri ile Sultanın ölümünden sonra ilk kez Saray Müze’de ilk kez yankılandı.

Kocaeli Müzesi tarafından Saray Müze’de, Müze Müdürü Rıdvan Gölcük’ün rehberliğinde düzenlenen, "Sultan Abdülaziz Besteleriyle Saray Müze Turu" muhteşemdi. “10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü” çerçevesinde “Değişen Dünyada Gençler ve Ruh Sağlığı” temasını desteklemek üzere Kocaeli Müzesi tarafından düzenlenen Müze Turu, Sultan Abdülaziz’in besteleri ile ziyaretçilere eşsiz bir müzik şöleni yaşattı. Sultanın “Valse Davet”, “Hicazkar Sirto”, “Gondol Sarkısı”, “Lalezar Bir Huzurum”, “Hicaz Mandra” gibi besteleri ile Sultanın ölümünden sonra ilk kez Saray Müze’de ilk kez yankılandı. Programa; İl Kültür ve Turizm Müdürü Ercan Yamen, İzmit Belediyesi Başkan Yardımcısı Serkan Yeğnidemir, İzmit Belediyesi Park Bahçeler Müdürü Ayhan Varol, Art Nicomedia Derneği Başkanı Akın Sevinç katıldı. TARİH BURADA ŞEKİLLENDİ Müze Müdürü Rıdvan Gölcük, müze gezisi sırasında şunları söyledi: “ İzmit’in anıt yapısı olan bu Kasır sadece kuru duvarlardan ibaret değildir. Kenti hafızasını, ruhunu paylaşır hatta sadece kentin değil Ülke tarihinin bir bölümü burada şekillenmiştir. Şuanda ayak bastığınız bu noktalara Sultan Abdülaziz, Sultan V. Mehmed, Mustafa Kemal Atatürk, Halide Edip Adıvar, Adnan Adıvar, Ahmet Emin Yalman, Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Falih Rıfkı Atay ayak bastılar. BÜYÜK HEYECAN DUYDULAR Ardından 16 Ocak 1923 günü Mustafa Kemalin Av Köşküne davet ettiği gazetecilerden biri olan Ahmet Emin Yalman’ın o güne ait anılarından birini paylaşan Rıdvan Gölcük sözlerine şöyle devam etti: “ Ahmet Emin Bey, toplantının gece üç buçuğa kadar sürdüğünü ve ardından köşkün 2. Katında tüm davetlilere yatak açıldığını söyler. Mustafa Kemal’den duydukları şeylerden o kadar büyük heyecan duymuşlar ki uyuyamamışlar. Gece boyunca yataklarında sohbete devam etmişler; Yeni Başkent Ankara mı olacak? Hilafet kalkacak mı, Cumhuriyete mi geçeceğiz? İşte bu bina bu anlara tanıklık etti.” ALİ KEMAL Mİ ARTİN KEMAL Mİ? Tur sırasında Gazeteci Ali Kemal olayından da bahseden Rıdvan Gölcük, Nazım Hikmet’in “Memleketimden İnsan Manzaraları” şiirinden yola çıkarak Ali Kemalin asıldığı ağacın bugünkü sanat galerisi, yani eski gar binasının hemen yanında yer alan çınar ağacı olabileceğini belirtti. Gezi bitiminde yetkililere teşekkürlerini ileten ziyaretçiler, bunun bir kez daha tekrarlanması konusundaki arzularını da dile getirdiler.
“10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü” çerçevesinde “Değişen Dünyada Gençler ve Ruh Sağlığı” temasını desteklemek üzere Kocaeli Müzesi tarafından düzenlenen Müze Turu, Sultan Abdülaziz’in besteleri ile ziyaretçilere eşsiz bir müzik şöleni yaşattı. Sultanın “Valse Davet”, “Hicazkar Sirto”, “Gondol Sarkısı”, “Lalezar Bir Huzurum”, “Hicaz Mandra” gibi besteleri ile Sultanın ölümünden sonra ilk kez Saray Müze’de ilk kez yankılandı.

Kocaeli Müzesi tarafından Saray Müze’de, Müze Müdürü Rıdvan Gölcük’ün rehberliğinde düzenlenen, "Sultan Abdülaziz Besteleriyle Saray Müze Turu" muhteşemdi.

“10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü” çerçevesinde “Değişen Dünyada Gençler ve Ruh Sağlığı” temasını desteklemek üzere Kocaeli Müzesi tarafından düzenlenen Müze Turu, Sultan Abdülaziz’in besteleri ile ziyaretçilere eşsiz bir müzik şöleni yaşattı. Sultanın “Valse Davet”, “Hicazkar Sirto”, “Gondol Sarkısı”, “Lalezar Bir Huzurum”, “Hicaz Mandra” gibi besteleri ile Sultanın ölümünden sonra ilk kez Saray Müze’de ilk kez yankılandı. Programa; İl Kültür ve Turizm Müdürü Ercan Yamen, İzmit Belediyesi Başkan Yardımcısı Serkan Yeğnidemir, İzmit Belediyesi Park Bahçeler Müdürü Ayhan Varol, Art Nicomedia Derneği Başkanı Akın Sevinç katıldı.

TARİH BURADA ŞEKİLLENDİ
Müze Müdürü Rıdvan Gölcük, müze gezisi sırasında şunları söyledi: “ İzmit’in anıt yapısı olan bu Kasır sadece kuru duvarlardan ibaret değildir. Kenti hafızasını, ruhunu paylaşır hatta sadece kentin değil Ülke tarihinin bir bölümü burada şekillenmiştir. Şuanda ayak bastığınız bu noktalara Sultan Abdülaziz, Sultan V. Mehmed, Mustafa Kemal Atatürk, Halide Edip Adıvar, Adnan Adıvar, Ahmet Emin Yalman, Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Falih Rıfkı Atay ayak bastılar.

BÜYÜK HEYECAN DUYDULAR
Ardından 16 Ocak 1923 günü Mustafa Kemalin Av Köşküne davet ettiği gazetecilerden biri olan Ahmet Emin Yalman’ın o güne ait anılarından birini paylaşan Rıdvan Gölcük sözlerine şöyle devam etti: “ Ahmet Emin Bey, toplantının gece üç buçuğa kadar sürdüğünü ve ardından köşkün 2. Katında tüm davetlilere yatak açıldığını söyler. Mustafa Kemal’den duydukları şeylerden o kadar büyük heyecan duymuşlar ki uyuyamamışlar. Gece boyunca yataklarında sohbete devam etmişler; Yeni Başkent Ankara mı olacak? Hilafet kalkacak mı, Cumhuriyete mi geçeceğiz? İşte bu bina bu anlara tanıklık etti.”

ALİ KEMAL Mİ ARTİN KEMAL Mİ?
Tur sırasında Gazeteci Ali Kemal olayından da bahseden Rıdvan Gölcük, Nazım Hikmet’in “Memleketimden İnsan Manzaraları” şiirinden yola çıkarak Ali Kemalin asıldığı ağacın bugünkü sanat galerisi, yani eski gar binasının hemen yanında yer alan çınar ağacı olabileceğini belirtti. Gezi bitiminde yetkililere teşekkürlerini ileten ziyaretçiler, bunun bir kez daha tekrarlanması konusundaki arzularını da dile getirdiler.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yenigolcuk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.