LASTİK İŞ

SOĞAN VE DOMATES ÇÜRÜME HASTALIĞINA YAKALANDI

Gündem 31.10.2018 - 17:54, Güncelleme: 31.05.2021 - 18:16
 

SOĞAN VE DOMATES ÇÜRÜME HASTALIĞINA YAKALANDI

Semt pazarlarında fiyat artışları devam ederken son günlerde hızla fiyat artışı devam eden kuru soğan çürüme hastalığına yakalandığından dolayı artış yaşanıyor

İlçemizde bulunan semt pazarlarından biri olan ve  Kavaklı Mahalle arasında kurulan Çarşamba Pazarında sebze fiyat yaşanan artışın nedeni depoda ve tarlada çürüme hastalığına yakalanmasından kaynaklanıyor. Çürüme hastalığı ile ilgili açıklama yapan 40 yıldır pazarcılık yapan Hayrettin Tuna şu açıklamayı yaptı. Hayrettin Tuna; “ben babamdan sonra tam 40 yıldır pazarcılık yapıyorum. Bu son dönemlerde sebzelere gelen fiyat artışı hepimizi sıkıntıya soktu. Tarlada yetişen ürünler çürüme hastalığına yakalanınca yeteri miktarda ürün çıkmıyor. Ürün bulunmayınca biz pazarcı esnafı olarak haliyle bulabildiğimiz ürünleri alırken yüksek fiyattan alıyoruz. Bakın pazarın en ucuzu kuru soğandı. Ama kuru soğan bu hafta 2 lira 50 kuruş oldu.  Bunun sebebi ise kuru soğan çürüme hastalığına yakalandı. Tarlada yeteri miktarda soğan gelmiyor. Bundan dolayı fiyatı yükseldi. Eğer bu şekilde devam etse Kuru soğan fiyatı ocak ayına kadar 5 lirayı bulacak. Yine ayni şekilde domateste yaşandı. Birde tarlada 50 dönüm ürün yetiştirmek var. Ama birde 500 metre alansa serada ürün yetiştirmek var. Serada yetişen ürünler daima yetersiz kalıyor. Bununda çok etkisi var. Bizim tek duamız bundan sonra ürünün fazla yetişmesi ve bol olmasıdır. Ben daha önce domatesi 85 kuruştan alırken bu gün 3 lira 50 kuruşa yerinde zor buluyorum. Yani ürün yetersiz hale geliyor” şeklinde ifade etti. Bu hafta pazardaki sebze fiyatları; “Domates- 3 lira 50 kuruş ile 5 lira arasında, Salatalık, patates, soğan, ıspanak, havuç, kıvırcık, 2 lira 50 kuruştan satılıyor. 4 yıldır fiyatı değişmeyen bal kabağı ise kilosu 2 lira,  patlıcan 2 lira 50 kuruş ile 3 lira, pırasa 5 lira, taze fasulye 5 lira ile 6 lira arasında yerini aldı. Meyve; “muz 5 lira ile 6 lira, Mandalina 1- lira 25 kuruş ile 3 lira arasında değişiyor. Üzüm 10 lira, Elma 2 lira ve Armut 3 liradan yerini aldı. Fahri Haner
Semt pazarlarında fiyat artışları devam ederken son günlerde hızla fiyat artışı devam eden kuru soğan çürüme hastalığına yakalandığından dolayı artış yaşanıyor

İlçemizde bulunan semt pazarlarından biri olan ve  Kavaklı Mahalle arasında kurulan Çarşamba Pazarında sebze fiyat yaşanan artışın nedeni depoda ve tarlada çürüme hastalığına yakalanmasından kaynaklanıyor. Çürüme hastalığı ile ilgili açıklama yapan 40 yıldır pazarcılık yapan Hayrettin Tuna şu açıklamayı yaptı. Hayrettin Tuna; “ben babamdan sonra tam 40 yıldır pazarcılık yapıyorum. Bu son dönemlerde sebzelere gelen fiyat artışı hepimizi sıkıntıya soktu. Tarlada yetişen ürünler çürüme hastalığına yakalanınca yeteri miktarda ürün çıkmıyor. Ürün bulunmayınca biz pazarcı esnafı olarak haliyle bulabildiğimiz ürünleri alırken yüksek fiyattan alıyoruz. Bakın pazarın en ucuzu kuru soğandı. Ama kuru soğan bu hafta 2 lira 50 kuruş oldu. 

Bunun sebebi ise kuru soğan çürüme hastalığına yakalandı. Tarlada yeteri miktarda soğan gelmiyor. Bundan dolayı fiyatı yükseldi. Eğer bu şekilde devam etse Kuru soğan fiyatı ocak ayına kadar 5 lirayı bulacak. Yine ayni şekilde domateste yaşandı. Birde tarlada 50 dönüm ürün yetiştirmek var. Ama birde 500 metre alansa serada ürün yetiştirmek var. Serada yetişen ürünler daima yetersiz kalıyor. Bununda çok etkisi var. Bizim tek duamız bundan sonra ürünün fazla yetişmesi ve bol olmasıdır. Ben daha önce domatesi 85 kuruştan alırken bu gün 3 lira 50 kuruşa yerinde zor buluyorum. Yani ürün yetersiz hale geliyor” şeklinde ifade etti.
Bu hafta pazardaki sebze fiyatları; “Domates- 3 lira 50 kuruş ile 5 lira arasında, Salatalık, patates, soğan, ıspanak, havuç, kıvırcık, 2 lira 50 kuruştan satılıyor. 4 yıldır fiyatı değişmeyen bal kabağı ise kilosu 2 lira,  patlıcan 2 lira 50 kuruş ile 3 lira, pırasa 5 lira, taze fasulye 5 lira ile 6 lira arasında yerini aldı.
Meyve; “muz 5 lira ile 6 lira, Mandalina 1- lira 25 kuruş ile 3 lira arasında değişiyor. Üzüm 10 lira, Elma 2 lira ve Armut 3 liradan yerini aldı.

Fahri Haner

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yenigolcuk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.