SU VE SAĞLIK

Sağlık 27.03.2017 - 10:53, Güncelleme: 31.05.2021 - 18:16
 

SU VE SAĞLIK

Gölcük Necati Çelik Devlet Hastanesinde görev yapmakta olan Diyetisyen Elçin Tanta “Dünya Su Gününde Su ve Sağlık” hakkında bizleri bilgilendirdi.

Su, insan yaşamı için oksijenden sonra gelen en önemli öğedir. İnsan vücudunun 60’ı sudan oluşmaktadır. Bu nedenle su, vücudumuzun tüm sistemlerinin uygun şekilde çalışmasında rol oynar. Suyun sağlığımız açısından yararlarından bazılarını sıralayacak olursak:  - Besinlerin emilimi, sindirimi ve hücrelere taşınması - Toksinlerin vücuttan uzaklaştırılması - Hücrelerin, dokuların ve organların düzenli çalışması - Kabızlığın önlenmesi - Böbrek taşının önlenmesi - Kulak, burun ve boğaz dokularındaki nemin sağlanması - Kilo kontrolünün sağlanması Bu nedenle günlük su tüketimi oldukça önemlidir. Peki, günlük ne kadar su içmeliyiz? Ortalama sağlıklı bir yetişkin için yeterli su miktarı 10-12 su bardağıdır. Gün içerisinde içtiğimiz çay, kahve vb. içecekler su içermesine rağmen uygun su kaynakları olarak sayılmazlar. Çünkü bu tür içecekler diüretik etkilerinden dolayı daha fazla idrar çıkışına neden olarak vücuttan sıvı kaybına neden olurlar. Yeterli su içtiğimizi nasıl anlayabiliriz? Bunun için idrarın rengi bir göstergedir. İdrar renginin açık\soluk sarı olması yeterli su içildiğini gösterir. Eğer renk koyu sarı ise yetersiz su içtiğimiz anlamına gelir. Su içmek için susamayı beklemek önemli bir yanılgıdır. Çünkü susadığımız zaman zaten vücutta bazı yıkımlar başlamıştır ve beynimiz bu nedenle su iç sinyalini göndermiştir. Önemli olan bu yıkımlar olmadan su ihtiyacımızı karşılamaktır. Bu nedenle asla su içmek için susamayı beklememeliyiz! Su tüketimi ile ilgili bazı öneriler: - Her tuvalet sonrası kaybedilen sıvıyı yerine koymak için 1 su bardağı su içmek - Sıcak havalarda su tüketimini arttırmak - Sabah kalktığımızda 1 su bardağı su içerek güne başlamak - Egzersiz ve spor yaparken su tüketimini arttırmak - Suyu her zaman yanımızda, gözümüzün önünde bulundurmak ve içmek için susamayı beklememek. SU SAĞLIKTIR, SU TÜKETİMİNİ ÖNEMSEYİN… Sağlıklı Günler
Gölcük Necati Çelik Devlet Hastanesinde görev yapmakta olan Diyetisyen Elçin Tanta “Dünya Su Gününde Su ve Sağlık” hakkında bizleri bilgilendirdi.

Su, insan yaşamı için oksijenden sonra gelen en önemli öğedir. İnsan vücudunun 60’ı sudan oluşmaktadır. Bu nedenle su, vücudumuzun tüm sistemlerinin uygun şekilde çalışmasında rol oynar. Suyun sağlığımız açısından yararlarından bazılarını sıralayacak olursak: 
- Besinlerin emilimi, sindirimi ve hücrelere taşınması
- Toksinlerin vücuttan uzaklaştırılması
- Hücrelerin, dokuların ve organların düzenli çalışması
- Kabızlığın önlenmesi
- Böbrek taşının önlenmesi
- Kulak, burun ve boğaz dokularındaki nemin sağlanması
- Kilo kontrolünün sağlanması
Bu nedenle günlük su tüketimi oldukça önemlidir. Peki, günlük ne kadar su içmeliyiz?
Ortalama sağlıklı bir yetişkin için yeterli su miktarı 10-12 su bardağıdır.
Gün içerisinde içtiğimiz çay, kahve vb. içecekler su içermesine rağmen uygun su kaynakları olarak sayılmazlar. Çünkü bu tür içecekler diüretik etkilerinden dolayı daha fazla idrar çıkışına neden olarak vücuttan sıvı kaybına neden olurlar.
Yeterli su içtiğimizi nasıl anlayabiliriz?
Bunun için idrarın rengi bir göstergedir. İdrar renginin açık\soluk sarı olması yeterli su içildiğini gösterir. Eğer renk koyu sarı ise yetersiz su içtiğimiz anlamına gelir.
Su içmek için susamayı beklemek önemli bir yanılgıdır. Çünkü susadığımız zaman zaten vücutta bazı yıkımlar başlamıştır ve beynimiz bu nedenle su iç sinyalini göndermiştir. Önemli olan bu yıkımlar olmadan su ihtiyacımızı karşılamaktır. Bu nedenle asla su içmek için susamayı beklememeliyiz!
Su tüketimi ile ilgili bazı öneriler:
- Her tuvalet sonrası kaybedilen sıvıyı yerine koymak için 1 su bardağı su içmek
- Sıcak havalarda su tüketimini arttırmak
- Sabah kalktığımızda 1 su bardağı su içerek güne başlamak
- Egzersiz ve spor yaparken su tüketimini arttırmak
- Suyu her zaman yanımızda, gözümüzün önünde bulundurmak ve içmek için susamayı beklememek.
SU SAĞLIKTIR, SU TÜKETİMİNİ ÖNEMSEYİN… Sağlıklı Günler

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yenigolcuk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.