SUNAY AKIN'DAN ÇANAKKALE TARİHİNDEN BİLİNMEYENLER

20.05.2015 - 09:38, Güncelleme: 31.05.2021 - 18:15
 

SUNAY AKIN'DAN ÇANAKKALE TARİHİNDEN BİLİNMEYENLER

7. Kocaeli Kitap Fuarı’nın yazar konuğu Sunay Akın, Çanakkale Savaşı süresince Japonya ve Türkler arasındaki etkileşimi anlattı

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin Uluslararası Fuar Merkezi’nde düzenlediği 7. Kocaeli Kitap Fuarı’nın yazar konuğu Sunay Akın’dı.  “Çanakkale’den Yüzler” konulu söyleşisiyle geniş bir dinleyici kitlesine seslenen Akın, tarihte bilinmeyen bazı bilgilere de ışık tuttu.   İSTANBUL’UN DA FUARI Kocaeli Kitap Fuarı’nın yıllardır yazar kadrosuna ismini yazdıran gazeteci Sunay Akın, bu yıl da Kocaelili okurlarıyla buluştu. Kitap fuarının kendisi için çok önemli olduğunu söyleyen Akın, “Ben İstanbul Göztepe’de oturuyorum. Kocaeli Kitap Fuarı, TÜYAP’a göre bana daha yakın olduğu için ben bu fuarı İstanbul Anadolu yakasının da fuarı olarak görüyorum” dedi.   ÇANAKKALE’DE JAPONYA ETKİSİ “Çanakkale’den Yüzler” konulu söyleşisine Japonya örneğiyle başlayan Akın, “Japonya, 1800’lü yılların başında kapalı kutuydu. İmparator Meiji, Japonya’yı dünyaya açınca dünya değişmeye başladı. Meiji’nin oğlu ilk kez İstanbul’a 1887 yılında gelmiştir. Bu Japonlarla Türklerin ilk kültür buluşmasıdır” ifadesini kullandı.   JAPON-TÜRK DOSTLUĞU Japonların Türklere karşı olan sempatisinin sebebinin her iki devletin de Rusya’yla düşmanlık yaşaması olduğunu belirten Akın, “Ortada düşmanımın düşmanı benim dostumdur felsefesi var” diye konuştu. Çanakkale’yi anlamak için Ertuğrul’u tanımak gerektiğini kaydeden Akın şöyle devam etti;   SELİMİYE KIŞLASI ÇANAKKALE’Yİ GÖSTERİYOR “Bakmakla görmek aynı şey değil. Bir gün vapur seyahatimde Selimiye Kışlası’nın kıyıya paralel olmadığını fark ettim. Araştırdım, kışla İstanbul’dan Çanakkale’yi gösteren yol haritasıdır. Bu bilgi de başka bir yer de yok.”   JAPONLAR, BARIŞ MANÇO’YU NEDEN SEVER Yazar Sunay Akın, Japonların Türklere olan hayranlığının nedeninin Türkleri kendileri gibi onurlu bir millet olarak görmeleri olduğunu söyledi. “Bir gün Türkler, Japonya kıyılarına onarılmış eski bir gemiyle yaklaşınca, Japonlar bu durumu büyük bir cesaret örneği olarak değerlendirmiş. Türklere geri dönmeleri için gemi vermeyi istediklerinde aldıkları hayır cevabıyla da karşılarında onurlu bir milletin olduğu kanısına varmışlardır. Ancak bu gemi dönüşte fırtınaya yakalanmış. 500’ün üzerindeki mürettebattan sadece 69’u kıyıya ulaşabilmiştir. Japonların Barış Manço’yu çok sevmelerinin sebebi de Türklerin o dönemde sergilediği onurlu duruştur” bilgilerini verdi.
7. Kocaeli Kitap Fuarı’nın yazar konuğu Sunay Akın, Çanakkale Savaşı süresince Japonya ve Türkler arasındaki etkileşimi anlattı

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin Uluslararası Fuar Merkezi’nde düzenlediği 7. Kocaeli Kitap Fuarı’nın yazar konuğu Sunay Akın’dı.  “Çanakkale’den Yüzler” konulu söyleşisiyle geniş bir dinleyici kitlesine seslenen Akın, tarihte bilinmeyen bazı bilgilere de ışık tuttu.

 

İSTANBUL’UN DA FUARI

Kocaeli Kitap Fuarı’nın yıllardır yazar kadrosuna ismini yazdıran gazeteci Sunay Akın, bu yıl da Kocaelili okurlarıyla buluştu. Kitap fuarının kendisi için çok önemli olduğunu söyleyen Akın, “Ben İstanbul Göztepe’de oturuyorum. Kocaeli Kitap Fuarı, TÜYAP’a göre bana daha yakın olduğu için ben bu fuarı İstanbul Anadolu yakasının da fuarı olarak görüyorum” dedi.

 

ÇANAKKALE’DE JAPONYA ETKİSİ

“Çanakkale’den Yüzler” konulu söyleşisine Japonya örneğiyle başlayan Akın, “Japonya, 1800’lü yılların başında kapalı kutuydu. İmparator Meiji, Japonya’yı dünyaya açınca dünya değişmeye başladı. Meiji’nin oğlu ilk kez İstanbul’a 1887 yılında gelmiştir. Bu Japonlarla Türklerin ilk kültür buluşmasıdır” ifadesini kullandı.

 

JAPON-TÜRK DOSTLUĞU

Japonların Türklere karşı olan sempatisinin sebebinin her iki devletin de Rusya’yla düşmanlık yaşaması olduğunu belirten Akın, “Ortada düşmanımın düşmanı benim dostumdur felsefesi var” diye konuştu. Çanakkale’yi anlamak için Ertuğrul’u tanımak gerektiğini kaydeden Akın şöyle devam etti;

 

SELİMİYE KIŞLASI ÇANAKKALE’Yİ GÖSTERİYOR

“Bakmakla görmek aynı şey değil. Bir gün vapur seyahatimde Selimiye Kışlası’nın kıyıya paralel olmadığını fark ettim. Araştırdım, kışla İstanbul’dan Çanakkale’yi gösteren yol haritasıdır. Bu bilgi de başka bir yer de yok.”

 

JAPONLAR, BARIŞ MANÇO’YU NEDEN SEVER

Yazar Sunay Akın, Japonların Türklere olan hayranlığının nedeninin Türkleri kendileri gibi onurlu bir millet olarak görmeleri olduğunu söyledi. “Bir gün Türkler, Japonya kıyılarına onarılmış eski bir gemiyle yaklaşınca, Japonlar bu durumu büyük bir cesaret örneği olarak değerlendirmiş. Türklere geri dönmeleri için gemi vermeyi istediklerinde aldıkları hayır cevabıyla da karşılarında onurlu bir milletin olduğu kanısına varmışlardır. Ancak bu gemi dönüşte fırtınaya yakalanmış. 500’ün üzerindeki mürettebattan sadece 69’u kıyıya ulaşabilmiştir. Japonların Barış Manço’yu çok sevmelerinin sebebi de Türklerin o dönemde sergilediği onurlu duruştur” bilgilerini verdi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yenigolcuk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.