TARIMA TAM DESTEK

Sağlık 21.11.2015 - 07:56, Güncelleme: 31.05.2021 - 18:15
 

TARIMA TAM DESTEK

Gölcük-Kocaeli Meyve Yetiştiriciliğinde Damla Sulama Yöntemi ve Otomasyon Model Projesi

Gölcük Belediyesi’nin Vizyon 2023 projesi kapsamında Gölcük Kent Konseyi ve Kocaeli Üniversitesi’nin ortaklaşa yürüttüğü Damla Sulama Yöntemi ve Otomasyon Modeli Projesi Gölcük Panayır Köyü’nde hayata geçiriliyor.   Projede Gölcük Belediyesi adına; Oktay Keler, Gölcük Kent Konseyi adına; Lütfi Yılmaz, Bilge Saral, Kocaeli Üniversitesi adına; Doç. Dr. Funda Dökmen proje yürütücüsü olarak yer alıyor.   Proje’nin ana teması, Gölcük’e bağlı bazı köylerde meyve yetiştiriciliği yapılan alanlarda, Armut, Elma ve Ceviz yetiştiriciliğinde damla sulama yönteminin uygulanması ve yaygınlaştırılmasıdır. Bu anlamda; öncelikle araştırma alanının var olan su kaynakları (yerüstü ve yeraltı su kaynakları) araştırılarak, sulama suyu kalitesi analizleri ve toprak verimlilik analizleri yapılmaktadır.  Arazi çalışmalarının ve gerekli olan diğer verilerin elde edilmesinden sonra Damla sulama projesi otomasyon modeli ile birlikte hazırlanarak seçilen meyve bahçelerine kurulacaktır. Meyve üreticilerinin daha etkin ve etkili bir sulama sistemi ile üretim yapmaları sağlanarak, sulama ile tüketilen su miktarı da azaltılmış olacaktır. Ayrıca düzenli yapılacak sulama sayesinde de verimliliğin artması da sağlanacak.   Panayır köyünde uygulanan projede, Tansiyometre ve çift silindirli infiltrometre ile arazi ölçümleri gerçekleştirilmekte, araziye toprak nem tayini için örnekleme alanlarından bozulmuş ve bozulmamış toprak örnekleri alınmaktadır.   
Gölcük-Kocaeli Meyve Yetiştiriciliğinde Damla Sulama Yöntemi ve Otomasyon Model Projesi

Gölcük Belediyesi’nin Vizyon 2023 projesi kapsamında Gölcük Kent Konseyi ve Kocaeli Üniversitesi’nin ortaklaşa yürüttüğü Damla Sulama Yöntemi ve Otomasyon Modeli Projesi Gölcük Panayır Köyü’nde hayata geçiriliyor.

 

Projede Gölcük Belediyesi adına; Oktay Keler, Gölcük Kent Konseyi adına; Lütfi Yılmaz, Bilge Saral, Kocaeli Üniversitesi adına; Doç. Dr. Funda Dökmen proje yürütücüsü olarak yer alıyor.

 

Proje’nin ana teması, Gölcük’e bağlı bazı köylerde meyve yetiştiriciliği yapılan alanlarda, Armut, Elma ve Ceviz yetiştiriciliğinde damla sulama yönteminin uygulanması ve yaygınlaştırılmasıdır. Bu anlamda; öncelikle araştırma alanının var olan su kaynakları (yerüstü ve yeraltı su kaynakları) araştırılarak, sulama suyu kalitesi analizleri ve toprak verimlilik analizleri yapılmaktadır.  Arazi çalışmalarının ve gerekli olan diğer verilerin elde edilmesinden sonra Damla sulama projesi otomasyon modeli ile birlikte hazırlanarak seçilen meyve bahçelerine kurulacaktır. Meyve üreticilerinin daha etkin ve etkili bir sulama sistemi ile üretim yapmaları sağlanarak, sulama ile tüketilen su miktarı da azaltılmış olacaktır. Ayrıca düzenli yapılacak sulama sayesinde de verimliliğin artması da sağlanacak.

 

Panayır köyünde uygulanan projede, Tansiyometre ve çift silindirli infiltrometre ile arazi ölçümleri gerçekleştirilmekte, araziye toprak nem tayini için örnekleme alanlarından bozulmuş ve bozulmamış toprak örnekleri alınmaktadır. 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yenigolcuk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.