LASTİK İŞ
ismail

TARİHİ ÇINAR 1224 YAŞINDA

24.05.2016 - 09:03, Güncelleme: 31.05.2021 - 18:15
 

TARİHİ ÇINAR 1224 YAŞINDA

İlçemizi turizm cazibe merkezi haline getirme konusunda kararlı olan, bu konuda çalışmalara hız veren Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş, bölgenin tanıtımının yapılması, doğal ve kültürel olarak cazibe merkezi haline getirilmesi olan proje kapsamında Saraylı'da ki Anıt ağacın bakımını yaptırarak yaşını ortaya çıkarttı.

Gölcük Belediyesi projelerinden olan, Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş başkanlığında Turizm Birlik Müdürü Ayşe Dışpınar koordinatörlüğünde, (Doğu Marmara Kalkınma Ajansı ve Gölcük Belediyesi desteğiyle yürütülen "Saraylı – Örcün Tarih Koridorunda Doğal Yaşam " projesi kapsamında Saraylı meydanındaki tescilli asırlık çınar ağacının tedavisi ve yaş belirleme çalışması yaptırıldı. AĞAÇ TEDAVİ EDİLDİ Sıcak, soğuk, yağmur, kar, fırtınaher şeye rağmen yüzlerce yıl yaşayan asırlık anıt ağaç. Doğal ve kültürel mirasımızın en özgün temsilcisi olan anıt ağaç, yüzyıllar içerisinde pek çok tarihsel olaya tanıklık etmiştir. Doğal ve kültürel mirasımızın en özgün temsilcisi olan anıt ağacın korunması ve gelecek kuşaklar için saklanabilmesi amacıyla proje kapsamında tedavisi yaptırıldı.    Ağacın tedavisi "ağaç koruyucu sistemlerde yenilik" adlı patentinin teknik esaslarına göre, Orman Yüksek Mühendisi  Teoman Varol tarafından yapıldı. Teoman Varol Bursa Büyükşehir Belediyesi sınırları içinde ve değişik illerde  birçok anıt ve anıtsal ağaçlarda oluşan hastalıklı, kanserli ağaçların tedavisinde çalışan  konusunda uzman deneyimli bir mühendis.  1224 YAŞINDA İklim, çevre koşullarına göz önüne alınarak yapılan yaş çalışmasında; Saraylı Anıt Çınar Ağacının Yaşı 1224 (2016 yılında) olarak bulunmuştur. ÇINAR ALTINDA GÖZLEME Proje kapsamında örnek incelemesi amaçlı yapılan Bursa Cumalıkızık gezisi sonrasında  yöre kadınları tarafından  Saraylı Meydanında her pazar günü yöresel ürünler pazarı kuruluyor. Buraya gelenler asırlık çınar altında gözleme+ çay içme ve yöresel ürünlerden alma imkanı buluyor. Yapılan çalışmalardan oldukça memnun olan yöre halkı Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeşe teşekkür etti.
İlçemizi turizm cazibe merkezi haline getirme konusunda kararlı olan, bu konuda çalışmalara hız veren Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş, bölgenin tanıtımının yapılması, doğal ve kültürel olarak cazibe merkezi haline getirilmesi olan proje kapsamında Saraylı'da ki Anıt ağacın bakımını yaptırarak yaşını ortaya çıkarttı.

Gölcük Belediyesi projelerinden olan, Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş başkanlığında Turizm Birlik Müdürü Ayşe Dışpınar koordinatörlüğünde, (Doğu Marmara Kalkınma Ajansı ve Gölcük Belediyesi desteğiyle yürütülen "Saraylı – Örcün Tarih Koridorunda Doğal Yaşam " projesi kapsamında Saraylı meydanındaki tescilli asırlık çınar ağacının tedavisi ve yaş belirleme çalışması yaptırıldı.

AĞAÇ TEDAVİ EDİLDİ
Sıcak, soğuk, yağmur, kar, fırtınaher şeye rağmen yüzlerce yıl yaşayan asırlık anıt ağaç. Doğal ve kültürel mirasımızın en özgün temsilcisi olan anıt ağaç, yüzyıllar içerisinde pek çok tarihsel olaya tanıklık etmiştir. Doğal ve kültürel mirasımızın en özgün temsilcisi olan anıt ağacın korunması ve gelecek kuşaklar için saklanabilmesi amacıyla proje kapsamında tedavisi yaptırıldı.
 
 Ağacın tedavisi "ağaç koruyucu sistemlerde yenilik" adlı patentinin teknik esaslarına göre, Orman Yüksek Mühendisi  Teoman Varol tarafından yapıldı. Teoman Varol Bursa Büyükşehir Belediyesi sınırları içinde ve değişik illerde  birçok anıt ve anıtsal ağaçlarda oluşan hastalıklı, kanserli ağaçların tedavisinde çalışan  konusunda uzman deneyimli bir mühendis. 
1224 YAŞINDA
İklim, çevre koşullarına göz önüne alınarak yapılan yaş çalışmasında; Saraylı Anıt Çınar Ağacının Yaşı 1224 (2016 yılında) olarak bulunmuştur.

ÇINAR ALTINDA GÖZLEME
Proje kapsamında örnek incelemesi amaçlı yapılan Bursa Cumalıkızık gezisi sonrasında  yöre kadınları tarafından  Saraylı Meydanında her pazar günü yöresel ürünler pazarı kuruluyor. Buraya gelenler asırlık çınar altında gözleme+ çay içme ve yöresel ürünlerden alma imkanı buluyor. Yapılan çalışmalardan oldukça memnun olan yöre halkı Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeşe teşekkür etti.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yenigolcuk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.